Annonce
Biler

En ny klasse af folkelige elbiler på vej

Seat Mii electric har en rækkevidde på 260 km, men Seat hævder, at den kan køre væsentligt længere, hvis man holder sig til bykørsel. Foto: Seat
Trioen af mikrobiler fra VW, Seat og Skoda lander snart herhjemme, og den spanske variant bliver formentlig den billigste.

Når Seat Mii electric lander herhjemme til marts næste år, bliver den sandsynligvis Danmarks billigste elbil. Den danske importør har netop offentliggjort prisen, der starter ved 149.990 kroner, og dermed underbyder spanieren den teknisk identiske Volkswagen e-Up med 13.000 kroner. Til gengæld kommer VW e-Up allerede i slutningen af januar.

Ligesom det er tilfældet med folkevognen, følger der en såkaldt standardinstallation af en ladestander fra udbyderen, Clever, hvilket dog også kræver, at man abonnerer på en pakke med ubegrænset strøm til en fast månedlig ydelse. Man kan opsige aftalen med Clever efter seks måneder. Eventuelt gravearbejde er ikke inkluderet til installationen og er ikke med i prisen, oplyser Seat.

Man er dog ikke tvunget til at vælge denne ladeløsning.

- Prisen på Mii vil være uforandret til trods for, at man fravælger Clever-abonnementet. Vi har valgt, i samarbejde med Clever, at tilbyde vores kunder en gratis wallboks, for at opladningen bliver nemmest mulig, og det er derfor en on-top-service, der ikke påvirker bilens prissætning, siger Jana Olsen, som er pressechef hos Seat Danmark.

Den spanske mikrobil deler også teknik med Skoda Citigoe IV, der ifølge Skoda Danmark formentligt bliver prissat, men som givetvis vil blive placeret et sted mellem de to fætre, hvis man kigger på historien mellem de tre mærker.

Annonce
Interiøret er udstyret med klimaanlæg og fartpilot til prisen på 150.000 kr.

Pæn rækkevidde

I forhold til bilens størrelse har batteriet en ganske pæn kapacitet på 82,3 kWh, og det giver en officiel rækkevidde på 260 kilometer, ifølge WLTP-normen, men Seat anfører, at denne kan stige helt op til 358 kilometer, hvis man holder sig til ren bykørsel.

Her skal man være opmærksom på, at vinterkulde koster på rækkevidden, ligesom at denne også falder, hvis man for eksempel parkerer om natten uden at slutte bilen til strøm.

Den elektriske motor yder 61 kW, hvilket svarer til 83 hk, og det er nok til at få bilen til at køre til 100 kilometer i timen på 12,3 sekunder. Det gør den væsentligt hurtigere end en benzindrevet variant af Seat Mii.

Har man en ladeboks derhjemme eller kører til de offentlige ladestandere, er ladeeffekten på 7,2 kW, mens Mii electric også kan hurtiglade med op til 40 kW. Og hurtigladeren er standardudstyr, mens den koster godt 4000 kroner ekstra til e-Up.

Koncernen har også udviklet en app til smartphone, hvor man kan styre bilens klimaanlæg og således tænde for varmen, lige inden man kører af sted. Her skal man dog være opmærksom på, at dette koster på rækkevidden, hvis den lille vogn ikke er sat til at lade.

Det generelle sikkerhedsudstyr ser nydeligt ud med 16-tommer alufælge, almindelig fartpilot, opvarmet forrude og varme i forsæderne.

Seat Mii og Skoda Citigo med almindelige forbrændingsmotorer udgik i sommer, mens VW Up fortsat kan fås med benzinmotor til priser fra 115.000 kroner for en sammenlignelig model.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Annonce