Annonce
Tønder

En ny port til verdensarv og vadehav er på vej

Entreprenørfirmaet Kjelkvist fra Tønder er nu gået i gang med anlægsarbejdet til projekt "Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet" ved Rømødæmningen. Foto: Nationalpark Vadehavet

Arbejdet med at etablere et nyt velkomststed til Nationalpark Vadehaov UNESCO's verdensarv ved Rømødæmningen er gået i gang. Hvsi vejret ikke driller, vil stedet stå klar ved årsskiftet.

SKÆRBÆK: Nej, det er ikke digeforstærkningsarbejde der er gang i. De store gravere, der netop nu er i aktion bag diget ved opkørslen til Rømødæmningen har derimod taget hul på etablering af et nyt velkomststed.

Netop opkørslen markerer overgangen fra det inddæmmede kulturlandskab i marsken til Verdensarv Vadehav, et af Danmarks mest unikke naturlandskaber.

- Med et nyt projekt skabes en stærk og entydig port til UNESCO's verdensarv og Nationalpark Vadehavet. Ideen er, at folk får en oplevelse af landskabet, vadehavet, vinden, vejret og fuglene, forklarer projektleder Sara Lindholt fra Nationalpark Vadehav.

Annonce

Vadehavet

Nationalpark Vadehavet omfatter 1459 kvadratkilometer og Danmarks største nationalpark. Den strækker sig fra Blåvandshuk til grænsen.Nationalparken udgør en tiendedel af det samlede dansk-tysk-hollandske vadehavsområde. Området rummer verdens største sammenhængende tidevandsflader med et rigt dyreliv liv og en stor biologisk produktion.

Naturen er i verdensklasse, og Vadehavet er optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

Kilde: Nationalpark Vadehav

Op i vind og vejr

Det samlede projekt omfatter ud over en parkeringsplads etablering af en sti udført i stenmel og specielle betonfliser. Stien skal føre op til en kunstigt anlagt høj, hvorfra man kan se både marsken og vadehavet. Stien fortsætter over en bro og via en trappe op til havdiget.

Gåturen skal give de besøgende mulighed for at opleve det inddigede marsklandskab, der skæres af den markante digelinje, forlandet, vaden og det skiftende tidevand, den høje himmel, fuglelivet samt vind og vejr.

Stedet tæller

Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet er et af ti steder under initiativet "Steder i landskabet", der er en del af Realdanias kampagne "Stedet Tæller". Nationalpark Vadehavet er bygherre på projektet, der er tegnet af "OOOJA architects", Århus.

Den økonomiske ramme for velkomsstedet er 2,5 millioner kroner.

Kystdirektoratet og Digelaget for Bredeådalen lægger areal til projektet, mens Tønder Kommune vil stå for vedligeholdelsen, når anlægsarbejdet er afsluttet.

Kommunen har også sagt ja til at ombygge lyskrydset med et fodgængerfelt, så besøgende kan komme sikkert fra p-pladsen det nye velkomststed på den modsatte side af vejen.

Frygt for tivolisering

Mens der således er bred opbakning til projektet, har der i optaktsfasen også været kritiske kritiske røster.

Således var Danmarks Naturfredningsforening (DN) alt andet end begejstret. Foreningen advarer mod en tivolisering af naturen. Blandt andet udtalte formanden for DN i Tønder Kommune, Søren Eller, at etableringen af den kunstige høj og broen var ganske overflødige.

- Umiddelbart kan det lyde som en spændende idé, men DN er ikke begejstret for at få anlagt for meget isenkram og tivolisering i naturen. Vi er meget imod den kunstige høj/værft, da den ingen autencitet har i det ellers meget flade marsklandskab, sagde Søren Eller, da planer for velkomststedet blev offentgjort sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Erhverv

Erhvervsforening efterlyser svar om havnens fremtid: Usikkerhed er gift for virksomheder og investorer

Annonce