Annonce
Tønder

En ny port til verdensarv og vadehav er på vej

Entreprenørfirmaet Kjelkvist fra Tønder er nu gået i gang med anlægsarbejdet til projekt "Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet" ved Rømødæmningen. Foto: Nationalpark Vadehavet

Arbejdet med at etablere et nyt velkomststed til Nationalpark Vadehaov UNESCO's verdensarv ved Rømødæmningen er gået i gang. Hvsi vejret ikke driller, vil stedet stå klar ved årsskiftet.

Annonce

SKÆRBÆK: Nej, det er ikke digeforstærkningsarbejde der er gang i. De store gravere, der netop nu er i aktion bag diget ved opkørslen til Rømødæmningen har derimod taget hul på etablering af et nyt velkomststed.

Netop opkørslen markerer overgangen fra det inddæmmede kulturlandskab i marsken til Verdensarv Vadehav, et af Danmarks mest unikke naturlandskaber.

- Med et nyt projekt skabes en stærk og entydig port til UNESCO's verdensarv og Nationalpark Vadehavet. Ideen er, at folk får en oplevelse af landskabet, vadehavet, vinden, vejret og fuglene, forklarer projektleder Sara Lindholt fra Nationalpark Vadehav.

Vadehavet

Nationalpark Vadehavet omfatter 1459 kvadratkilometer og Danmarks største nationalpark. Den strækker sig fra Blåvandshuk til grænsen.Nationalparken udgør en tiendedel af det samlede dansk-tysk-hollandske vadehavsområde. Området rummer verdens største sammenhængende tidevandsflader med et rigt dyreliv liv og en stor biologisk produktion.

Naturen er i verdensklasse, og Vadehavet er optaget på UNESCO's liste over verdensarv.

Kilde: Nationalpark Vadehav

Annonce

Op i vind og vejr

Det samlede projekt omfatter ud over en parkeringsplads etablering af en sti udført i stenmel og specielle betonfliser. Stien skal føre op til en kunstigt anlagt høj, hvorfra man kan se både marsken og vadehavet. Stien fortsætter over en bro og via en trappe op til havdiget.

Gåturen skal give de besøgende mulighed for at opleve det inddigede marsklandskab, der skæres af den markante digelinje, forlandet, vaden og det skiftende tidevand, den høje himmel, fuglelivet samt vind og vejr.

Annonce

Stedet tæller

Ankomst til Verdensarv og Nationalpark Vadehavet er et af ti steder under initiativet "Steder i landskabet", der er en del af Realdanias kampagne "Stedet Tæller". Nationalpark Vadehavet er bygherre på projektet, der er tegnet af "OOOJA architects", Århus.

Den økonomiske ramme for velkomsstedet er 2,5 millioner kroner.

Kystdirektoratet og Digelaget for Bredeådalen lægger areal til projektet, mens Tønder Kommune vil stå for vedligeholdelsen, når anlægsarbejdet er afsluttet.

Kommunen har også sagt ja til at ombygge lyskrydset med et fodgængerfelt, så besøgende kan komme sikkert fra p-pladsen det nye velkomststed på den modsatte side af vejen.

Annonce

Frygt for tivolisering

Mens der således er bred opbakning til projektet, har der i optaktsfasen også været kritiske kritiske røster.

Således var Danmarks Naturfredningsforening (DN) alt andet end begejstret. Foreningen advarer mod en tivolisering af naturen. Blandt andet udtalte formanden for DN i Tønder Kommune, Søren Eller, at etableringen af den kunstige høj og broen var ganske overflødige.

- Umiddelbart kan det lyde som en spændende idé, men DN er ikke begejstret for at få anlagt for meget isenkram og tivolisering i naturen. Vi er meget imod den kunstige høj/værft, da den ingen autencitet har i det ellers meget flade marsklandskab, sagde Søren Eller, da planer for velkomststedet blev offentgjort sidste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Der skal summe af liv og glade dage

Annonce