Annonce
Sønderborg

En hilsen fra Kenya: Vi sætter virkelig pris på Danmark nu

Eleverne sendte et billede fra kaffefarmen.
Fire elever fra Sønderborgs Statsskole er rejst til Kenya for at lære om Fair Trade. De har sendt en opdatering fra deres rejse, hvor de har været på besøg på et kaffeuniversitet.

Kenya: I dag smagte vi på rigtig god kaffe, da vi var på besøg på Afrikas eneste kaffeuniversitet, der fokuserer på optimering af kaffedyrkning.

På kaffeuniversitetet viste en prisliste fra en nylig kaffeauktion, at Fair Trade ikke altid er en fordel for den enkelte kaffebonde.

Vi så, at priserne på Fair Trade kaffe, ikke er så forskellig fra kaffe uden nogle certifikater på. Det er selvfølgelig interessant, men også lidt bekymrende, fordi det betyder, at det næsten ikke kan betale sig for kaffebonden at gå efter at få Fair Trade certificeret sin kaffe.

Derefter besøgte vi en andelsforening. Foreningen arbejder med kaffeproduktion, altså en slags kaffefarm. Det var utroligt spændende at se kaffen blive lavet på det primære stadie. Nogle af arbejderne på kaffefarmene arbejder lidt ligesom daglejere. Det kom bag på os, fordi det med Fair Trade jo er at have et stabilt arbejde, men det kan ikke løbe rundt, hvis arbejderne skal lønnes hele året.

Det hele afhænger af høsten, vejret og omsætningen. Mange af arbejderne, som plukker kaffebær får kun 3 dollars om dagen. Det vil sige 3 dollars for 8 timers arbejde i solen, men kaffefarmeren er godkendt Fair Trade, og han mener også selv, at lønnen er rimelig.

Annonce
Eleverne er valgt internt på skolen, baseret på ansøgninger de har skrevet. Foto: Timo Battefeld

Drikker ikke selv Kaffe

Vi spurgte kaffefarmeren, om vi danskere kunne købe og drikke hans kaffe med god samvittighed. Det sagde han, at det kunne vi sagtens. Alt i alt er det forbløffende at se hvor meget der bliver lavet manuelt, men også hvor stolte de er over deres hårde arbejde.

Kaffefarmerne fortalte, at kenyanerne ikke selv drikker kaffe, og når de gør det, er det på den helt forkerte måde. Nationaldrikken er te med en masse sukker og mælk. Det er arven efter de britiske kolonialister.

Vi sætter virkelig pris på alt vi har i Danmark, efter at have set hverdagen i Kenya. Det man lægger mærke til, når man kører gennem det kenyanske landsskab, er de store kontraster mellem rig og fattig, land og by, og den frembrusende industri overfor de små, lokale kaffebønder.

Kontrasternes land

Kenya er kontrasternes land. Vi har set køer, der går frit rundt i vejkanten, store slumområder, et pulserende byliv med voksende industri og mødt lokale initiativtagere og nogle af de mest imødekommende mennesker.

Det kommer til at stå klart for en, at Kenya befinder sig i en overgangsfase mod en højere grad af industrialisering, og det er derfor nærtliggende at formode, at denne overgang kommer til at kræve en masse ressourcer, som kan komme til, at få store klimamæssige konsekvenser, idet samtlige ulande skal gennemgå samme udvikling.

I morgen tidlig går turen videre mod Masai-området, hvor vi skal bo og arbejde side om side med de lokale masaier. Vi har taget en masse skoleting med fra Danmark, som vi vil give til den skole, som masaierne har bygget og driver. Undervejs skal vi bl.a. besøge en te-farm og en blomsterproduktion.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Labrador på udflugt: Hvem savner Elvis

Annonce