Annonce
Kultur

En rablende historie om bedemænd med tilbøjeligheder

Maren Uthaugs "En lykkelig slutning" er en usædvanlig slægtsroman om en familie af bedemænd. Pr-foto: Thomas A.

I tiden omkring 2017 gik Maren Uthaug ofte til begravelser. I løbet af et år var hun med til at begrave sin mor, sin far, sin stedfar, en god ven og kærestens bedsteforældre. Syv begravelser blev det til, og hun tog sig i at gå og nynne ”Altid frejdig når du går”.

De mange begravelser inspirerede hende til at skrive romanen ”En lykkelig slutning”, hvor vi i ubrudt linje følger syv generationer af bedemænd. Fra den skibbrudne Christian, der på en lille stillehavsø hjælper med at slå spædbørn ihjel, for at øen ikke skal blive overbefolket, til hans søn, der kommer hjem til Danmark og specialiserer sig i overtro og gengangere og grundlægger det bedemandsimperium, der slutter med Nicolas, som udvikler nekrofile lyster.

- Mens jeg zigzaggede fra den ene begravelse til den anden, blev jeg optaget af de ritualer, der er knyttet til. Vi gør det samme hele tiden. Jeg spurgte mig selv, hvorfor er kisten hvid? Hvorfor putter vi jord på? Hvorfor skal flaget på halv? Hvorfor gør vi alle de her ting nærmest pr. automatik? Jeg blev næsten irriteret og begyndte at læse om, hvordan ritualerne var opstået. Nogle er kristne, nogle er hedenske, og nogle handler om, at vi engang var bange for genfærd. Et stort sammensurium af ting, vi har skrabet til os, når vi skal begrave folk. Og jeg blev meget optaget af det, fortæller Maren Uthaug om afsættet til at skrive romanen.

Annonce

3 om Uthaug og romanen

1. Blå bog: Maren Uthaug, samisk baggrund, født 1972 i Norge. Kom til Danmark som 10-årig.

Bor på Frederiksberg i København. Har tre døtre på 11, 14 og 17 år.

Debuterede som forfatter i 2013 med ”Og sådan blev det”. I 2017 udkom hun med ”Hvor der er fugle”, som modtog DR Romanprisen. Begge bøger blev anmeldt til fem stjerner i Fyens Stiftstidende.

Er også blogger og har en fast tegneseriestribe i Politiken.

2. Boguddrag – hovedpersonens tanker om sin seksuelle tilbøjelighed: "Det er acceptabelt at fjerne hornhinder, lever, hjerte, og hvad vi ellers kan genbruge. Vi skærer i kroppen fra maven og op og rir den til igen med ujævne sting, før den bliver brændt eller lagt i jorden. Men mennesker, der bare har lyst til at røre ved den døde, bryder loven. Jeg synes ikke, det giver mening. Er det ikke også sådan, at vi i vores kultur betragter den døde krop som et afsjælet legeme? Det er en tom skal, der engang har huset en sjæl. Det er jo blandt andet også derfor, vi ikke kvier os ved at brænde vores døde. De er der jo ikke mere, siger vi. Og så er det, jeg tænker, at hvis den døde bare er en tom skal, hvad er det så, mit begær forbryder sig mod?"

3. Magisk realisme: Litterær genre kendetegnet ved indføjning af myter og magi i en realistisk gengivet verden. Kendes blandt andet fra Isabel Allendes ”Åndernes Hus”, hvor en af hovedpersonerne har grønt hår og en anden taler med ånder. Maren Uhaugs roman har træk af magisk realisme. Blandt andet giver hun begrebet ”at se rødt” en ny fortolkning, da hendes slægt af bedemænd er kendetegnet ved, at de får en rød ring i øjnene, når de er i deres følelsers vold.

En fabulerende tour

”En lykkelig slutning”, som i disse dage høster flotte anmeldelser, er endt som en fabulerende tour gennem særligt den del af danmarkshistorien, som har haft dødelig udgang. Vi er med gennem de store epidemier med al den overtro, religion og de ritualer, vi har pakket døden ind i, og vi er med bedemændene hjemme i deres private liv med sorger og kærlighed.

De syv generationer af bedemænd er alle driftige og velfungerende forretningsmænd, der stifter familier og står op hver morgen og går på arbejde, men de har også hver deres særheder, evner og drifter.

Men ligefrem nekrofili – altså lysten til seksuel omgang med døde?

- Nu er det jo en slægtshistorie, og alle bedemændene har hver især et særligt og mere eller mindre heldigt forhold til døden. Det var oplagt også at tage det seksuelle med, for det er jo også et aspekt, siger Maren Uthaug og kalder det ”helt vildt svært” at sætte sig ind i netop den nekrofile lyst.

- Der findes utroligt lidt reel research på området. Som regel bliver nekrofile gjort til freaks og monstre. Jeg fandt kun én bog om emnet med ordentlig research. Det skyldes jo, at det er et område, som det er svært at undersøge. Det er forbudt, så ingen melder sig og fortæller, at de er nekrofile. Man skal så at sige gribe folk i akten, for offeret kan jo ikke melde overgrebet, konstaterer Maren Uthaug, der i øvrigt ikke har været synderligt interesseret i den makabre del, men mere i, hvad det gør ved et menneske at have en drift, som er forbudt og forkert.

- Min overordnede bagtanke med alt det her er det velkendte psykologiske fænomen, at man kan arve ubehandlede traumer fra generation til generation, og i den her familie har de et lidt for stort fokus på døden og de døde, og det får konsekvenser for Nicolas - og også hans to børn.

Eventyrlighed

Der er noget rablende, fabulerende og magisk over din roman, som gør, at den får mig til at tænke på latinamerikansk litteratur. Hvordan vil du selv beskrive din bog?

- Der var en boghandler, som ikke havde læst den, som spurgte mig, hvad det var for en slags roman, hvordan han skulle beskrive den for kunderne, og til ham sagde jeg, at han skulle forestille sig en nordisk Isabel Allende-fortælling (chilensk forfatter, red.) med tryk på nordisk. Den har noget eventyrlighed over sig, for der sker ting, man ikke helt kan forklare, men som bare er der. Jeg kan ikke sammenligne mig med Allende, men jeg har givet mig selv lov til ikke at skulle være så realistisk hele tiden, siger Maren Uthaug.

Hvordan har du det med døden?

- Jeg er glad for livet, men jeg har et nøgternt forhold til døden. Jeg tror ikke, at den er farlig eller gør ondt. Vejen derhen kan være ubehagelig, men når livet er slut, så slukker lyset bare. Det gode ved ikke at være troende er, at når jeg ikke tror på himlen, så behøver jeg heller ikke tro på helvede, og det er en stor befrielse. Så jeg har ikke så meget at være bange for. Samtidig er jeg afventende, for jeg ved jo ikke noget. Skulle Sankt Peter stå der alligevel, så giver jeg mig.

Maren Uthaug: ”En lykkelig slutning”, 384 sider, Lindhardt og Ringhof, er udkommet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En læge er en læge is a doctor

Selvfølgelig skal læger på danske sygehuse kunne tale og forstå dansk. Det er sund fornuft, og det er fuldstændigt ligegyldigt, om lægen kommer fra eksempelvis Rumænien eller Indien.Forskellen på de to lande – i denne sammenhæng – er, at det ene, Rumænien, er et EU-land, og det er det andet, Indien, ikke. En læge fra Indien vil derfor skulle bestå en særlig danskprøve for at kunne få en dansk lægeautorisation. Det samme sprogkrav findes ikke til en læge fra et EU-land, og derfor kan vedkommende i princippet praktisere overalt i unionen. Det siger sig selv, at det er noget rod. Kan man som patient ikke forstå det, lægen siger, er det jo ligegyldigt, om det er rumænsk eller indisk, man ikke forstår. Man forstår ikke. Det burde egentlig ikke være en sag, der løses på det regionale niveau, men omvendt er regionen som arbejdsgiver ansvarlig for, at medarbejderne kan udfylde de tiltænkte roller, ikke bare forsvarligt men godt. Region Syddanmark tager nu fat om problemet og laver ens sprogregler for alle udenlandske læger på sine sygehuse. Det manglede bare. Der lægges op til en pragmatisk løsning. Den lokale sygehusledelse kan dispensere, og det er faktisk også sund fornuft. Først og fremmest skal vi nemlig have læger på vores sygehuse, og selv om der ikke findes en præcis opgørelse over antallet af udenlandske læger på syddanske sygehuse, er det givet, at vi vil være ilde stedt som patienter, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen arbejder omring 2200 udenlandske læger i Danmark, godt 1200 af dem kommer fra EU-lande. Sundhedsvæsnet ville helt regulært bryde sammen, hvis ikke det var for de udenlandske læger. Står valget mellem en læge, der er udfordret på dansk på det korrekte niveau, og slet ikke nogen læge, er der derfor reelt ikke et valg. Sprogkravet i forbindelse med ansættelse af læger på regionens sygehuse er en helt fin og rigtig ambition. Men i praksis vil indsatsen for efterfølgende at opkvalificere sprogfærdighederne fortsat være helt nødvendig – og måske skulle man også skrue op for ambitionerne her. Det må være et ret centralt parameter i vores sundhedsvæsen, at lægen er til at forstå – for patienter og det øvrige sundhedspersonale.

Aabenraa

Skolebus kørte i grøften

Annonce