Annonce
Vejen

En rumvandring helt ned på jorden

Turen ud i universet begynder ved solen, der er placeret ved planetariets parkeringsplads. Foto: Dorthe Andresen
Der er mulighed for både at kombinere motion i flotte omgivelser og viden om solsystemet, hvis man tager en tur på Jels Natur- og Planetsti.
Annonce

Jels: Man behøver hverken være astronaut eller en haj udi raketvidenskab. Det er heller ikke nødvendigt at iføre sig en rumdragt for at blive klogere på vores solsystem.

Det eneste, man behøver, er en god portion nysgerrighed, fornuftig påklædning og fodtøj - så er man faktisk rigtig godt klædt på til at tage en tur i universet eller rettere lidt mere nede på jorden på Jels Natur- og Planetsti, der blev indviet i december 2000.

En af dem, der var med til at få ideen om planetstien ført ud i livet, var Lars Petersen, der på daværende tidspunkt var leder af Orion Planetarium i Jels.

Lars Petersen, der er tidligere leder af Orion Planetarium i Jels, var i sin tid med til at planlægge Planetstien i Jels. Til december er det 20 år siden, at stien blev indviet. Han står her ved modellen af jorden. Foto: Dorthe Andresen

- Jeg kendte konceptet fra andre steder. Det giver god mening at lave det, for ellers kan sådan noget som størrelser godt være svært at forstå, fortæller Lars Petersen, inden han sammen med avisens udsendte begiver sig ud på turen i solsystemet.

Annonce

Begynder ved solen

Planetstien er en cirka tre kilomenter lang "rumvandring" langs Jels Nedersø.

Solen, som er det logiske sted at begynde, er placeret ved Søvej 36 ved parkeringspladsen ved planetariets bygning. Herfra kan man følge planetstien ud langs med søerne.

Undervejs står der bronzemodeller af planeterne, der giver en fornemmelse af planeternes indbyrdes størrelses- og afstandsforhold.

- Afstandene er i målestok 1:2.000.000.000. Det kunne også have været 1:1.000.000.000, men så skulle stien nå helt ud til Vamdrup. Nu er den tre kilometer, fortæller Lars Petersen, der selv her 20 år efter kan konstatere, at alle planeter er i god behold.

Både stolper og planeter er lavet i materialer, som falder godt ind i naturen. Foto: Dorthe Andresen

- Det er lavet i gode materialer - i eg, mens planeterne og skiltene er i messing, så det holder godt. Men det var tanken, at det skulle passe ind i naturen, siger Lars Petersen.

Annonce

Millioner af skridt

Selvom turen i rette målestoksforhold "kun" er på tre kilometer, så kan man med lidt god vilje sagtens bilde sig selv ind, at der er vandret millioner af skridt, fra man begyndte ved solen og sluttede ude ved den sidste planet Pluto.

- En halv meter svarer til en million kilometer. Så det er en god måde at visualisere de store afstande, der er mellem planeterne, siger Lars Petersen.

Udsigten fejler bestemt ikke noget på den fine rumvandring helt nede på jorden. Foto: Dorthe Andresen

Det meste af turen mellem planeterne går på stierne langs med Jels Nedersø og Jels Midtsø, og undervejs er der rige muligheder for at stoppe op og nyde udsigten.

For det er nogle af de fordele, der er, når man tager på en spændende rumvandring sådan helt nede på jorden.


Jeg kendte konceptet fra andre steder. Det giver god mening at lave det, for ellers kan sådan noget som størrelser godt være svært at forstå.

Lars Petersen


Planetstien

Planetstien går langs Jels Nedersø og Jels Midtsø, og på ruten er de ellers så utilnærmelige planeter fra solsystemet opstillet på pæle.

Selve planeterne er i rette størrelse i forhold til den afstand, der er mellem dem.

Begynder man turen ved Søvej 36, hvor solen står, får man en god fornemmelse af de store afstande i rummet.

Turen er på cirka tre kilometer hver vej.

På VisitVejen-appen er der også mulighed for at finde Planetstien - og på turen lære mere om planeterne.

Men der er også god grund til at lade blikket drage mod himlen engang imellem.

Lars Petersen fortæller nemlig, at vi her i de kommende måneder er i en særlig situation, hvor de to største planeter, Jupiter og Saturn, kan ses i samme retning på himlen og stadig tættere sammen. Altså set her fra Jorden, i virkeligheden er der jo mange millioner kilometer imellem dem. Fænomenet optræder kun cirka hvert 20. år, og aller tættest kommer de lige før juletid - den 21. december - hvor lyset fra dem næsten flyder sammen.

Lige før man skal dreje til venstre ned mod søen, finder man en info-tavle, der fortæller om stien og lidt om de planeter, man kan møde på turen. Foto: Dorthe Andresen
Der er rigtig flot ved Jels Søerne. Foto: Dorthe Andresen
Flotte planter og blomster møder man også på turen langs søerne. Foto: Dorthe Andresen
Står man ved Saturn, så kan man lige holde en lille pause og nyde udsigten. Foto: Dorthe Andresen
Undervejs er der også lidt firbenet selskab. Foto: Dorthe Andresen
Rundt omkring er der siddepladser. Her er der så også nogle, der har været i gang med at bygge lidt. Foto: Dorthe Andresen
Lars Petersen mener, at Planetstien er god måde at visualisere, hvor langt planeterne befinder sig fra solen. Foto: Dorthe Andresen
Med lidt god vilje og fantasi, kunne dette sagtens være en skov-elefant. Foto: Dorthe Andresen
"En snegl på vej'n er tegn på regn." Og regnen kom også kort tid efter. Foto: Dorthe Andresen
Ved hver planet er der en lille oplysningstavle, der fortæller hvor stor planeten er, og hvor langt den er fra solen. Foto: Dorthe Andresen
Planetstien Jels
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Lige før sæsonstart: Ligaspiller i Kolding er testet positiv for corona

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce