Annonce
Fodbold

En sejr over Liechtenstein er nok til en EM-billet: Fodboldfeberen har fat i Finland

Joni Kauko har lige som Pyry Soiri fået pænt med spilletid i EM-kvalifikationen, men det er fortrinsvis herre til højre i billedet, Teemu Pukki, der tildeles den største del af æren for succesen. Foto: Heikki Saukkomaa/Scanpix
Joni Kauko og Pyry Soiri er med i truppen, og Markus Halsti er med på tribunen, når Finland fredag aften vil skrive historie med den første deltagelse ved et EM. Ishockeylandet er fodboldforrykt, og Markus Halsti peger på en tidligere EfB-spiller som en af de helt store finske helte.

Der er bare noget særligt over første gang.

Om det er et kys, en lønseddel eller en kvalifikation til EM i fodbold – første gang glemmer man bare ikke.

Det gør de heller ikke i Finland, og fredag aften kan blive en af de aftener, finnerne vil huske for altid.

For første gang nogen sinde kan et finsk fodboldlandshold kvalificere sig til en stor slutrunde. Og ”kan” bør i denne sammenhæng hurtigt udskiftes med ”skal” – finnerne skal blot bruge en hjemmesejr over miniputten Liechtenstein for at komme med til EM næste år.

Det må ikke gå galt.

Det går ikke galt.

- Nej, selvfølgelig må det ikke det. Det vil i hvert fald være en kæmpe skuffelse, hvis det glipper, erkender EfB-anfører Markus Halsti.

Annonce

EM-bold på tv

TORSDAG

Eurosport 2

19.00 Tyrkiet-Island

6'eren

20.45 England-Montenegro

Eurosport 1

20.45 Tjekkiet-Kosovo

Eurosport 2

20.45 Portugal-Litauen

FREDAG

Eurosport 1

18.00 Finland-Liechtenstein

Eurosport

20.45 Schweiz-Georgien

Eurosport 2

20.45 Norge-Færøerne

Kanal 5

20.45 Danmark-Gibraltar

LØRDAG

6'eren

18.00 Aserbajdsjan-Wales

Eurosport 2

18.00 Rusland-Belgien

6'eren

20.45 Nordirland-Holland

Eurosport 1

20.45 Kroatien-Slovakiet

Eurosport 2

20.45 Tyskland-Hviderusland

SØNDAG

6'eren

18.00 Kosovo-England

Eurosport 2

18.00 Bulgarien-Tjekkiet

6'eren

20.45 Albanien-Frankrig

MANDAG

Kanal 5

20.45 Irland-Danmark

TIRSDAG

6'eren

20.45 Tyskland-Nordirland

EM-drømmen lever

Han er på plads fredag aften i Helsinki. Dog ikke på banen som hans to klubkammerater, Joni Kauko og Pyry Soiri. 35-årige Halsti spillede sin foreløbig sidste landskamp for Finland i juni sidste år og må fredag aften nøjes med en rolle i kulissen.

- Vi har fri fra EfB i weekenden, så selvfølgelig skal jeg derop. Jeg skal være med til et sponsorarrangement på stadion og nok også med til noget tv. Jeg er stadig med i bruttotruppen og er stadig tæt på holdet, forklarer Markus Halsti, der ikke helt har opgivet at få en EM-slutrunde med på sit cv.

- Jeg har slet ikke taget stilling til, om jeg stopper min karriere til sommer, men det kunne være fantastisk at prøve at være med i en stor slutrunde. Jeg har fået opfyldt min drøm om at spille Champions League, det gjorde jeg med Malmö, en stor slutrunde mangler jeg. Men lige nu er jeg vel femtevalg i midterforsvaret på landsholdet, så der skal komme skader til nogen af de andre, hvis jeg skal komme i betragtning, og så skal det nok også til at gå lidt bedre i EfB, mener Markus Halsti.

Eufori og skepsis

Og – frem for noget andet – så skal Finland også gøre EM-arbejdet færdigt fredag aften i Helsinki.

De håber, de tror, de forventer, men, forklarer Markus Halsti, de er også skeptiske i Finland.

- Der er stor eufori omkring landsholdet lige nu, helt sikkert, men der er også den der følelse af, at lad os nu se. Folk er bange for at tage noget for givet. Finnerne er meget kritiske, når det gælder fodbold, og vi skal ofte finde os i at blive sammenlignet med ishockeylandsholdet, der jo har vundet VM mange gange, så da vi tabte 4-1 i Bosnien i den forrige EM-kamp, var stemningen helt i bund, og folk tænkte ”åh nej, nu igen”. Men så slog vi Armenien, og så kom euforien tilbage, fortæller Markus Halsti.

Ét hold - to stjerner

En eufori, der har fået de finske medier til at berette mere om ”jalkapallo” – altså fodbold – end ”jääkiekko” – altså ishockey. I hvert fald siden sejren over Armenien.

Kampen fredag spilles på et mindre stadion i Helsinki, fordi byens olympiske stadion er under ombygning, de kun 11.000 billetter til kampen har været udsolgt i mange måneder, sortbørshandlen blomstrer og utallige finske byer tilbyder fanzoner med storskærm.

Alle vil være en del af det, når fodboldlandsholdet omsider skriver historie.

Et fodboldlandshold, der ifølge Markus Halsti faktisk ikke er det bedste nogen sinde målt spiller for spiller. Finnernes ”golden generation” var den med blandt andre Sami Hyypiä, Jari Litmanen og Mikael Forsell, der for år tilbage også var tæt på at spille sig til en slutrunde, men som på bedste finske manér svigtede, da det gjaldt.

Dagens udvalgte er en mere homogen flok, der har spillet sammen i mange år, og som forstår at omsætte træner Markku Kanervas taktik til brugbar virkelighed.

Det er bestemt ikke altid fodboldkunst, det er til gengæld altid hårdt og kollektivt arbejde, og så har finnerne i den tidligere EfB’er Lukas Hradecky i målet og den tidligere Brøndby’er Teemu Pukki to spillere, der afgør kampe.

- På en måde kan man jo sige, at vi spiller, som man skal gøre, når man har de spillere, vi har. Vi kender konceptet, vi står godt defensivt, vi er svære at spille imod, og når de andre får en stor chance, tager Lukas sig af det, og når vi får en halv chance, scorer Pukki. Det har været opskriften på mange af vores sejre, forklarer Markus Halsti.

Tre chancer

Indtil videre har det været 15 point værd i en gruppe, hvor Italien som ventet har været urørlig, og hvor finnerne bare har været betydelig mere stabile end Bosnien og Grækenland, der kun har 10 point med to kampe tilbage.

Derfor er en sejr over Liechtenstein nok, og ingen gider lige nu snakke om, at hvis det skulle glippe, er der en ny chance mandag i Grækenland, og faktisk er der også en tredje chance i en playoff-kamp i foråret, fordi Finland vandt sin gruppe i Nations League.

Dengang med Markus Halsti på holdet i samtlige seks kampe, så han føler også en vis andel i succesen, selv om han altså ikke har spillet et minut i kvalifikationen. Og samtidig vil han også føle en form for personlig lettelse, når han i løbet af weekenden rejser hjem til Esbjerg – forhåbentlig med en finsk EM-fest i frisk erindring.

- Finsk fodbold nyder ikke stor anseelse ude i verden, det ved jeg, for jeg har været i udlandet i 11 år, og jeg er hele tiden blevet mindet om, at Finland aldrig har været med til en stor slutrunde. Det er slut nu. Det skal være slut nu, siger Markus Halsti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce