Annonce
Fodbold

En sejr over Liechtenstein er nok til en EM-billet: Fodboldfeberen har fat i Finland

Joni Kauko har lige som Pyry Soiri fået pænt med spilletid i EM-kvalifikationen, men det er fortrinsvis herre til højre i billedet, Teemu Pukki, der tildeles den største del af æren for succesen. Foto: Heikki Saukkomaa/Scanpix
Joni Kauko og Pyry Soiri er med i truppen, og Markus Halsti er med på tribunen, når Finland fredag aften vil skrive historie med den første deltagelse ved et EM. Ishockeylandet er fodboldforrykt, og Markus Halsti peger på en tidligere EfB-spiller som en af de helt store finske helte.

Der er bare noget særligt over første gang.

Om det er et kys, en lønseddel eller en kvalifikation til EM i fodbold – første gang glemmer man bare ikke.

Det gør de heller ikke i Finland, og fredag aften kan blive en af de aftener, finnerne vil huske for altid.

For første gang nogen sinde kan et finsk fodboldlandshold kvalificere sig til en stor slutrunde. Og ”kan” bør i denne sammenhæng hurtigt udskiftes med ”skal” – finnerne skal blot bruge en hjemmesejr over miniputten Liechtenstein for at komme med til EM næste år.

Det må ikke gå galt.

Det går ikke galt.

- Nej, selvfølgelig må det ikke det. Det vil i hvert fald være en kæmpe skuffelse, hvis det glipper, erkender EfB-anfører Markus Halsti.

Annonce

EM-bold på tv

TORSDAG

Eurosport 2

19.00 Tyrkiet-Island

6'eren

20.45 England-Montenegro

Eurosport 1

20.45 Tjekkiet-Kosovo

Eurosport 2

20.45 Portugal-Litauen

FREDAG

Eurosport 1

18.00 Finland-Liechtenstein

Eurosport

20.45 Schweiz-Georgien

Eurosport 2

20.45 Norge-Færøerne

Kanal 5

20.45 Danmark-Gibraltar

LØRDAG

6'eren

18.00 Aserbajdsjan-Wales

Eurosport 2

18.00 Rusland-Belgien

6'eren

20.45 Nordirland-Holland

Eurosport 1

20.45 Kroatien-Slovakiet

Eurosport 2

20.45 Tyskland-Hviderusland

SØNDAG

6'eren

18.00 Kosovo-England

Eurosport 2

18.00 Bulgarien-Tjekkiet

6'eren

20.45 Albanien-Frankrig

MANDAG

Kanal 5

20.45 Irland-Danmark

TIRSDAG

6'eren

20.45 Tyskland-Nordirland

EM-drømmen lever

Han er på plads fredag aften i Helsinki. Dog ikke på banen som hans to klubkammerater, Joni Kauko og Pyry Soiri. 35-årige Halsti spillede sin foreløbig sidste landskamp for Finland i juni sidste år og må fredag aften nøjes med en rolle i kulissen.

- Vi har fri fra EfB i weekenden, så selvfølgelig skal jeg derop. Jeg skal være med til et sponsorarrangement på stadion og nok også med til noget tv. Jeg er stadig med i bruttotruppen og er stadig tæt på holdet, forklarer Markus Halsti, der ikke helt har opgivet at få en EM-slutrunde med på sit cv.

- Jeg har slet ikke taget stilling til, om jeg stopper min karriere til sommer, men det kunne være fantastisk at prøve at være med i en stor slutrunde. Jeg har fået opfyldt min drøm om at spille Champions League, det gjorde jeg med Malmö, en stor slutrunde mangler jeg. Men lige nu er jeg vel femtevalg i midterforsvaret på landsholdet, så der skal komme skader til nogen af de andre, hvis jeg skal komme i betragtning, og så skal det nok også til at gå lidt bedre i EfB, mener Markus Halsti.

Eufori og skepsis

Og – frem for noget andet – så skal Finland også gøre EM-arbejdet færdigt fredag aften i Helsinki.

De håber, de tror, de forventer, men, forklarer Markus Halsti, de er også skeptiske i Finland.

- Der er stor eufori omkring landsholdet lige nu, helt sikkert, men der er også den der følelse af, at lad os nu se. Folk er bange for at tage noget for givet. Finnerne er meget kritiske, når det gælder fodbold, og vi skal ofte finde os i at blive sammenlignet med ishockeylandsholdet, der jo har vundet VM mange gange, så da vi tabte 4-1 i Bosnien i den forrige EM-kamp, var stemningen helt i bund, og folk tænkte ”åh nej, nu igen”. Men så slog vi Armenien, og så kom euforien tilbage, fortæller Markus Halsti.

Ét hold - to stjerner

En eufori, der har fået de finske medier til at berette mere om ”jalkapallo” – altså fodbold – end ”jääkiekko” – altså ishockey. I hvert fald siden sejren over Armenien.

Kampen fredag spilles på et mindre stadion i Helsinki, fordi byens olympiske stadion er under ombygning, de kun 11.000 billetter til kampen har været udsolgt i mange måneder, sortbørshandlen blomstrer og utallige finske byer tilbyder fanzoner med storskærm.

Alle vil være en del af det, når fodboldlandsholdet omsider skriver historie.

Et fodboldlandshold, der ifølge Markus Halsti faktisk ikke er det bedste nogen sinde målt spiller for spiller. Finnernes ”golden generation” var den med blandt andre Sami Hyypiä, Jari Litmanen og Mikael Forsell, der for år tilbage også var tæt på at spille sig til en slutrunde, men som på bedste finske manér svigtede, da det gjaldt.

Dagens udvalgte er en mere homogen flok, der har spillet sammen i mange år, og som forstår at omsætte træner Markku Kanervas taktik til brugbar virkelighed.

Det er bestemt ikke altid fodboldkunst, det er til gengæld altid hårdt og kollektivt arbejde, og så har finnerne i den tidligere EfB’er Lukas Hradecky i målet og den tidligere Brøndby’er Teemu Pukki to spillere, der afgør kampe.

- På en måde kan man jo sige, at vi spiller, som man skal gøre, når man har de spillere, vi har. Vi kender konceptet, vi står godt defensivt, vi er svære at spille imod, og når de andre får en stor chance, tager Lukas sig af det, og når vi får en halv chance, scorer Pukki. Det har været opskriften på mange af vores sejre, forklarer Markus Halsti.

Tre chancer

Indtil videre har det været 15 point værd i en gruppe, hvor Italien som ventet har været urørlig, og hvor finnerne bare har været betydelig mere stabile end Bosnien og Grækenland, der kun har 10 point med to kampe tilbage.

Derfor er en sejr over Liechtenstein nok, og ingen gider lige nu snakke om, at hvis det skulle glippe, er der en ny chance mandag i Grækenland, og faktisk er der også en tredje chance i en playoff-kamp i foråret, fordi Finland vandt sin gruppe i Nations League.

Dengang med Markus Halsti på holdet i samtlige seks kampe, så han føler også en vis andel i succesen, selv om han altså ikke har spillet et minut i kvalifikationen. Og samtidig vil han også føle en form for personlig lettelse, når han i løbet af weekenden rejser hjem til Esbjerg – forhåbentlig med en finsk EM-fest i frisk erindring.

- Finsk fodbold nyder ikke stor anseelse ude i verden, det ved jeg, for jeg har været i udlandet i 11 år, og jeg er hele tiden blevet mindet om, at Finland aldrig har været med til en stor slutrunde. Det er slut nu. Det skal være slut nu, siger Markus Halsti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce