Annonce
Esbjerg

Sjælden ballonrejse mellem Fanø og Esbjerg: - Det er simpelthen for sindssygt mand

Efter landingen havde Christoffer Mundt tid til at underholde nysgerrige børn og voksne med et kort ildshow. Foto: Mathias Ingemann Holm
For at skabe fokus omkring Energiens Folkemøde sendte Ørsted en luftballon fra Fanø til Esbjerg. Vejrforholdene var stort set perfekte, hvilket er utroligt sjældent på Fanø.

Esbjerg/Fanø: Christoffer Mundt står med et ur og kigger op mod himlen, mens en lille sort ballon stille og roligt forsvinder ud af syne. Heldigvis i den rigtige retning.

- Det er skidegodt det der, siger han, da den sorte ballon i et par hundrede fods højde skifter kurs direkte mod Esbjerg.

Det var en glad ballonskipper, der for første gang kunne flyve fra Fanø og henover Esbjerg. Foto: Mathias Ingemann Holm

Han er ballonskipper. Faktisk Danmarks bedste. Og denne aften fløj han et hold spændte mænd fra Fanø til Esbjerg for at markere, at det snart er tid til Energiens Folkemøde i Esbjerg. Folkemødet finder sted på Torvet i Esbjerg torsdag den 16. og fredag den 17. september.

Annonce

Det er simpelthen for sindssygt mand, jeg har aldrig fløjet den her rute før

Christoffer Mundt

- I er med til noget voldsomt sjældent. Jeg tror ikke, der er nogen, der har fløjet fra Fanø før, der er simpelthen alt for meget vind til, at man kan planlægge det, siger danmarksmesteren i luftballonflyvning.

Men lige præcis denne aften er vinden rolig ved jordoverfladen, og vindretningen et par hundrede meter oppe i luften er den helt rigtige.

Den store ballon forestiller jordkloden, og den har et stort Ørsted-logo på sig. Det er Ørsted, der ejer ballonen og i anledning af Energiens Folkemøde har planlagt en ballonflyvetur over Esbjerg by.

Niels Andreas Nissen er ansat ved Ørsted og blev også inviteret med på flyveturen. Han vil være at finde til Energiens Folkemøde, hvor han repræsenterer Ørsted. Foto: Mathias Ingemann Holm

Danmarksmesteren i ballonflyvning har tre hovedregler, når man er med som gæst. Man skal sige til, hvis noget er for voldsomt, man skal bøje i benene under landing, og man skal holde fast med begge hænder, når ballonen rammer jorden. Ellers kan man komme slemt til skade.

Et hurtigt træk på spændet til sikkerhedslinen betyder, at ballonen ikke længere er tøjret fast til Christoffer Mundts pick-up truck. Og med høj fart skyder den gigantiske ballon til vejrs.

- Vi er et par hundrede meter oppe, inden det første minut er gået, siger danmarksmesteren, mens han holder gashåndtaget i bund.

Folkemødet også for folket

En af passagererne, Svend Aage Giversen, fortæller under rejsen om, at årets Energi Folkemøde bliver større end nogensinde før, og at han håber, at det i højere grad bliver et folkemøde, end det har været tidligere. Han er formand for Energy Science World, der er en af medarrangørerne af Energiens Folkemøde.

Luftballonens to gasbrændere kan generere voldsom kraft, når det er nødvendigt. Og i den sammenhæng larmer de også ganske meget. Foto: Mathias Ingemann Holm

- Der er rigeligt fagfolk. Men det er folket, der i højere grad skal være en del af mødet. Esbjerg er jo en fed energiby, og det håber vi, at der kan komme en bredere fokus på, fortæller han.

Han fortæller, at håbet er, at flere unge vil kigge mod Esbjerg som uddannelsessted og arbejdsplads i fremtiden. For ham at se har byen alt, der skal til for at skabe gode levevilkår.

- Her er uddannelser og en stor energisektor med arbejdspladser og rigtig gode lønninger, siger han.

Annonce

Glider lydløst

Luftballonens gasbrændere brøler højlydt, og det regner ned med brændstof, når Christoffer Mundt trykker på gashåndtagene, men ellers glider ballonen fuldstændig lydløst gennem himlen, mens solen går ned i horisonten.

- Hvis jeg giver fuld gas på begge brændere, så danner den ligeså meget kraft som en Lamborghini. Det er svært for jer at bruge den information til noget, men det lyder virkelig fedt, griner han.

Den store ballon krævede, at alle mand samarbejdede for at pakke den ned igen. Når den er foldet sammen passer den og kurven i en stor trailer. Foto: Mathias Ingemann Holm

Flere gange lader han varmen gå ud af ballonen, så den roligt falder tættere mod jorden. Nogle gange er kurven næsten nede at kysse både træer og hustage. Den kommer faktisk skræmmende tæt på nogle gange, men et kraftigt tryk på gashåndtaget får hurtigt ballonen uden for kollisionskurs.

- Folk måber tit over, hvor hurtigt og præcist jeg kan styre den her, siger ballonskipperen.

Annonce

En blød landing

En ting, man ikke kan afgøre, når man rejser afsted i en luftballon, er, hvor man lander igen. For man er i vindens- og omgivelsernes magt.

Nogle gange kan en tur tage 45 minutter ekstra, fordi man venter på at finde et fladt areal at lande på, fortæller Christoffer Mundt.

I dag skal vi dog ikke langt udenfor Esbjerg, før en græsmark blive udpeget som landingsplads.

Ballonen - OY LOC

  • Ballonen er 20 meter høj.
  •  Ballonens hylster kan drejes 360 grader under flyvning. Det får jordklode-printet til at ligne, at klodens drejer.
  • Ballonen har en volumen på 4.670 kubikmeter.
  • Kurven har plads til fem passagerer og en kaptajn.
  • Ballonen vejer over 300 kilo.
  • Ballonen er fra 2018.
  • Ballonen er verdens største "special shape," der afbilleder jordkloden

- Det er simpelthen for sindssygt mand, jeg har aldrig fløjet den her rute før, udbryder ballonskipperen og forklarer, at det er utroligt sjældent, at der er de rette vejrforhold til ballonfærd fra Fanø.

Ballonens kurv glider næsten hen over taget på en kontorbygning og grene fra en trækrone klasker mod kurven, mens ballonen nærmer sig jorden.

- I kan tage det roligt, i flyver jo med danmarksmesteren, siger Christoffer Mundt.

Efter landingen måtte Christoffer Mundt holde en aktiv kontakt med sit team, for før afrejse er det ikke til at vide, hvor man lander. Ballonen tiltrak sig meget opmærksomhed fra omkringboende børn og voksne. Foto: Mathias Ingemann Holm

Det er nu tid til at bøje benene og holde godt fast, for ballonen rammer snart jorden. i denne landing er hastigheden dog lav, og derfor bliver det en ufarlig landing. Et par bump, der lige får fødderne til at rykke sig lidt og hænderne til at knuge tovet, mens alle bumler en frem og tilbage, før et langt glid hen ad græsset betyder, at rejsen er slut.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Sidste år risikerede han at blive smidt på gaden: Nu renoverer købmanden for millionbeløb

Danmark

Torsdagens coronatal: Danmark har over 700 nye smittede for anden dag i træk

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Køreskole-elever har ventet i måneder på at komme til prøve, og kørelærere har holdt krisemøde: - Vi har undervurderet situationen, erkender Færdselsstyrelsen

Tønder For abonnenter

En kendt far og onkel: Nu er Andreas selv på vej frem på håndboldbanen

Varde

Emil på 19 år er kommet ud af sit misbrug: Kommunen skulle have sat mig i plejefamilie som lille

Esbjerg

Stil dit spørgsmål til borgmesterkandidaten: JV inviterer til debatmøde

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv For abonnenter

Naturgas sender varmeprisen på himmelflugt: 1000 fjernvarmekunder varslet stor ekstraregning

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Ribe-Esbjerg vinder storsejr over SønderjyskE: Fremragende forsvar og målmandsspil af høj klasse

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Nordtyskland

82-årigs far var nazi-massemorder. Sønnen bruger farens læderfrakke som fugleskræmsel

Danmark

Aktiviteter for store og små: Gode tips til efterårsferien for hele familien

Aabenraa

Autoværksted har fundet fidusen: Kvinder står i kø for at lære at skifte hjul

Debat For abonnenter

Kommentar: Dette er Socialdemokratiets største mulighed for at vælte borgmesteren, men hvor langt vil de strække sig?

Sydjylland

Økonomisk frihed til et langt og sundt liv

Annonce