Annonce
Danmark

En skandale uden sidestykke

Debat: I mine 36 år som folketingsmedlem har jeg sjældent oplevet en større skandale end regeringens grundlovsstridige ordre om at slå alle danske mink ihjel. På en og samme gang er sagen et svigt af enorme dimensioner først og fremmest på politisk niveau men også på embedsmandsniveau. At fødevareminister Mogens Jensen som følge heraf måtte gå af er en selvfølge men statsministeren burde have fulgt trop. Ordren var hendes. Ansvaret derfor også hendes.

Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti.

Fødevareministeren vidste allerede i september, at det ville kræve lovgivning at slå alle mink ned. Den 1. oktober fik regeringens coronaudvalg, hvor seks ministre har sæde herunder justitsministeren den samme besked. Siden fik regeringens koordinationsudvalg med statsministeren i spidsen i november oplysningerne. Statsministeren vidste – eller burde vide - at hun gav en ulovlig ordre, da hun beordrede alle danske mink aflivet – og hun gjorde det alligevel.

Samtidig må man undre sig over at Statsministeriets og Fødevareministeriets departementschef ikke - forelagt en ulovlig ordre uden lovgrundlag – direkte har taget fat i ministeren og sagt, at den ordre, der var udstukket savnede lovgrundlag. Det skete ifølge regeringens redegørelse først om lørdagen, hvor pressemødet, hvor den grundlovsstridige ordre var blevet udstukket var foregået onsdag – og først om tirsdagen den 10. november ændres ordren til en opfordring.

Annonce

Regeringen forsøger nu på uskøn vis at tørre det fulde ansvar af på embedsværket Men til syvende og sidst er ansvaret ministrenes. De var klart oplyst om det manglende lovgrundlag. Og de var klart oplyst om, at der ville være tale om en overtrædelse af Grundloven, hvis man fortsatte med ordren.


Regeringen forsøger nu på uskøn vis at tørre det fulde ansvar af på embedsværket Men til syvende og sidst er ansvaret ministrenes. De var klart oplyst om det manglende lovgrundlag. Og de var klart oplyst om, at der ville være tale om en overtrædelse af Grundloven, hvis man fortsatte med ordren.


Forsvar og politi blev beordret til at bistå med aflivningen af dyrene. Rigspolitiet udarbejdede et talepapir til betjentene, som skulle bruges i forbindelse med opkald til minkavlerne. Af papiret fremgik det, at beslutningen om aflivning allerede var truffet. Politi og forsvar bistod altså med at udføre en ulovlig ordre.

Vi har brug for en tilbundsgående undersøgelse af sagen i form af en kommission, der klart udreder statsministerens og regeringens ansvar for uden lovgrundlag at tage livet af en hel branche og pålægge skatteborgerne en tocifret milliard-regning. På baggrund heraf må det vurderes om der skal rejses en Rigsretssag mod statsministeren og andre ministre. Der er ganske enkelt om en skandale uden sidestykke.

Annonce
Annonce
EfB For abonnenter

Rodebutikken EfB fik en tiltrængt succesoplevelse: Odense Atletikstadion blev til Winfield Road

Varde For abonnenter

To bloddonorer på fire ben: Vidste du, at menneskets bedste ven redder hundeliv?

Esbjerg

Nettet koger: Se hvad 30 rasende og fortvivlede fans mener om EfB-balladen

Erhverv For abonnenter

Ford-forhandler med utraditionelt jobopslag: Ikke nemt at skaffe en mekaniker

Kolding

Ombejlede Asgreen blev hyldet efter succes-sæson: - Man skal huske at være god til at sige nej nogle gange

Haderslev For abonnenter

Bombetrusler: Der blev også skrevet en trussel mod Cliff Richard-koncerten på Gram Slot

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Læserbrev

Derfor rammer Brian Mørk helt skævt

Sønderborg

Lokalt ejendomsselskab har købt sydalsisk kro: Planer om at bygge om

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Sønderjylland For abonnenter

Musikeren Kasper Buch blev ramt af angst, men det forhindrer ham ikke i at gå på scenen: - Det handler om at blive ven med sin angst

Sydjylland For abonnenter

Lærere holder mund, når elever slår dem: - Det er voldsomt tabubelagt

Nordtyskland

Viruseksplosion: Pludselig er Flensborg blandt de mest smitteplagede byer i Tyskland

Annonce