Annonce
Navne

En sten i skoen i både Øst- og Vesttyskland

Den tyske sanger, komponist og lyriker samt tidligere DDR-dissident Wolf Biermann optrådte 13. juli 2021 under en ceremoni, hvorunder hans personlige arkiv blev overdraget til Berlins Statsbibliotek. Mandag den 15. november fylder Biermann 85 år. Foto: Stefanie Loos/Ritzau Scanpix
Sangskriveren Wolf Biermann har altid været ubekvem for magthaverne. Han emigrerede fra Vesttyskland til DDR, men blev sendt retur i 1976. Nu fylder han 85 år.

Wolf Biermann var bare seks år, da han med sin mor i juli 1943 flygtede fra de allieredes tæppebombardementer af Hamburg.

"Blockbuster"-bomber rev tagene af husene, og brandbomber skabte orkanagtige ildstorme, som fik asfalten i byens gader til at koge. Omkring 40.000 civile menes dræbt.

- Mit livsur gik i stå, da jeg var seks et halvt år. Da svømmede min mor over kanalen med mig på ryggen, mens Hamburg brændte omkring os. Det er et mirakel, at jeg slap levende fra det inferno, har Biermann berettet.

Annonce

Troubadouren, protestsangeren og dissidenten Wolf Biermann har aldrig været bange for at udfordre - hverken i øst eller vest. Den 15. november fylder han 85 år.

Forældrene var kommunister, faren var jøde og værftsarbejder. Han blev i 1943 myrdet i Auschwitz for sabotage mod Hitlers terrorregime.

Efter krigen, i 1953, gik Biermann 16 år gammel mod strømmen og flyttede frivilligt fra Vesttyskland til det kommunistiske DDR.

Hans baggrund passede perfekt i den østtyske selvforståelse: Det var kommunisterne, som havde nedkæmpet fascismen i Europa.

Fremtrædende stemme

Wolf Biermann læste økonomi og filosofi i Østberlin, og i 1960 begyndte han at skrive sange og digte. Han tog traditionen op fra Bertolt Brecht og blev en fremtrædende stemme i DDR's kulturliv.

Men den rapkæftede provokatør blev snart en torn i øjet på regimet.

I 1963 fik han seks måneders sceneforbud, da han skrev et skuespil om opførelsen af Berlinmuren. To år senere fik Biermann prædikatet "statsfjende".

I hans lejlighed i Chausseestraße samledes kunstnere, intellektuelle og gæster fra Vesten - samt stikkere. Det hemmelige politi, Stasi, havde en sagsmappe på over 50.000 sider om den ubekvemme tilflytter fra vest.

Trods overvågning og chikane fastholdt kommunisten Wolf Biermann i en rum tid, at han levede "i den bedre halvdel" af de to tysklande.

Biermann giftede sig i 1966 med skuespillerinden Eva-Maria Hagen - da var hendes datter, den senere punkdronning Nina Hagen, 11 år. De to blev skilt i 1972.

Annonce

Turné i Vesten

I 1976 fik Biermann lov at tage på turné i Vesten - blot for efter en koncert i Köln at opdage, at døren til DDR nu var lukket, og at han var frataget sit østtyske statsborgerskab. Året efter blev også Eva-Maria Hagen og datteren Nina smidt ud af DDR.

"Eksilet" i Hamburg faldt ikke Biermann let. Både sproget, menneskene og kulturen var anderledes.

Murens fald i 1989 overraskede ham. Han troede, at Muren ville overleve ham.

Biermanns tilværelse i det genforenede Tyskland er ikke gået stille af. Trods skuffelsen over DDR har han ikke strøget den nye tyske stat med hårene.

De to partier på den yderste venstre- og højrefløj, Die Linke og Alternative für Deutschland, er "stinkende levn fra stalin- og nazitiden".

Og østtyskerne skylder ikke vesttyskerne noget som helst, sagde Biermann i 2019 i et Spiegel-interview bragt i Kristeligt Dagblad:

- Østtyskerne betalte prisen for nazisternes krig, mens vesttyskerne blev forkælet med Marshallplanen af amerikanerne, som havde draget ved lære af katastrofen efter Første Verdenskrig.

Wolf Biermann har senest stemt på CDU og kansler Merkel. I 2007 blev han æresborger i Berlin.

Biermann har 10 børn med en række koner og kærester.

/ritzau/

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Sydjylland

Mens 15 er døde på landsplan, daler coronasmitten flere steder i landsdelen: - Der er lys forude

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Navne

Mindeord over stifter af stort transportfirma: 'Betal kontant og hold lidt i reserve' blev Bents slogan

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sydjylland

Kalder du en flødebolle for en flødebolle?

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Annonce