Annonce
Kultur

En tv-legende siger farvel

Selv om David Letterman i sit show har haft besøg af de hotteste stjerner og såmænd også et par præsidenter- her Barack Obama - har det først og fremmest været ham selv, der var programmets hovedattraktion. Nu takker han af - men stilen føres i høj grad videre af tv-værter over hele verden.

David Letterman har underholdt og provokeret amerikanerne og såmænd også danskerne i over 30 år på sin helt egen måde. Nu takker han af, men hans frække stil er blevet standard for late night talkshow.

Der er nærmest dømt landesorg i USA, når David Letterman 20. maj stopper "Late Show". Den aften er han vært på talkshow nummer 6028, hvilket er en rekord inden for branchen.

I løbet af sine 33 år på skærmen har han modtaget masser af priser - herunder 16 Emmyer - og hans show er blevet vist over hele verden. Men hvad er det, der har kunnet få millioner af mennesker til aften efter aften - og længe efter sengetid - at tænde for det samme program med netop denne mand?

- Det særlige ved David Letterman er hans stil, mener Hanne Bruun, lektor ved Institut for Æstetik og Kommunikation på Aarhus Universitet, som har forsket i talkshow.

- Han bruger en form for ironisk humor og satire, der er genereret ud af den amerikanske stand-up-tradition. Det er sjovt med stor ynde. Og så har han "funny bones" - hele hans krop og måden, han bevæger sig på, er morsom. Det er det samme med eksempelvis John Stewart på "The Daily Show". De er komikere på et meget højt niveau, siger hun.

Værten er attraktionen

David Lettermans gæster tilhører den såkaldte "a-liste" - det er typisk de allerhotteste amerikanske film- og tv-stjerner iblandet en præsident eller førstefrue engang imellem. Men selv om de kan være interessante nok i sig selv, er det dybest set ikke berømthederne, der er attraktionen i de mest succesfulde talkshow - det er værterne.

- Underholdningsværdien ligger hos værten - ikke hos gæsterne. Hos David Letterman er interviewene typisk skarpt vinklede, så man slipper for lange, kedelige snakke om, hvad de nu går rundt og laver, og hvordan det er at spille sammen med den og den og så videre. I stedet arbejder han som regel med en slags undertekst, så gæsterne bliver deltagere i en slags rollespil.

- Et godt eksempel er et helt fantastisk interview med Ethan Hawke fra 1998, der på overfladen er ret kedeligt og handler lidt om Hawkes medvirken i en Dickens-film og mere om hans nylige ægteskab med skuespilleren Uma Thurman. Men David Letterman opfører sig samtidig på en måde, som demonstrerer for seerne, at værten synes, at det er for meget, at en ung fløs som Hawke helt ufortjent kan score en lækker kvinde som Thurman - og dét er sjovt, forklarer Hanne Bruun.

De samme gæster igen og igen

Konceptet med en flabet tv-vært har ikke været dyrket særligt meget herhjemme, hvor man typisk er mere til portrætudsendelser som "Her er dit liv" og andre show med fokus på gæsterne.

- Det kan godt være ret kedeligt, fordi der er for lidt ping-pong, og det giver problemer, at udsendelserne er så afhængige af, om gæsterne leverer. I et lille land får man jo hurtigt udtømt a-listen - og hvad gør man så? Man sætter gang i noget nyt - en quiz eller "Venner for livet" - og så kan man bruge de samme mennesker igen, konstaterer Hanne Bruun.

Der har i de senere år været ansats til noget lettermansk på dansk. Michael Bertelsen var én af de første, der lykkedes med det, fortæller Hanne Bruun, som også fremhæver Anders Lund Madsen og Jan Gintberg.

- I øjeblikket forsøger Clement Kjersgaard sig med programmet "Vi ses hos Clement" på DR. Det er late night talkshow-formatet med en satirisk monolog i begyndelsen efterfulgt af tre gæster i studiet, som ikke behøver at være a-liste, fordi der også er fokus på værten. Det er faktisk ikke så tosset, når det kører - men det er jo en smagssag, om man synes, at det er sjovt, siger hun.

Usædvanlig lang levetid

Clement Kjersgaard vedkender sig gerne arven fra amerikanske tv-værter som David Letterman.

- Selv om han indtræder i en ældgammel tradition, er der et "før og efter" David Letterman. Da han kom til i 1980'erne, var det helt usædvanligt, at en vært gik ind og brød alle reglerne, talte direkte til seerne og improviserede på den måde, som han gør, siger Clement Kjersgaard.

- Letterman var ikke bange for at virke fjollet eller usympatisk eller svær at forstå, og det er den tradition, som generationen af stand-up-værter fortsat arbejder i. I dag er seerne bare mere vant til det.

Clement Kjersgaard er enig i, at talkshow afhænger meget af værternes personlighed. Når Letterman har kunnet være på i over 30 år, er det dog også fordi, at amerikanerne kan lide at holde fast i ting, mener han.

- I Danmark er det ret usædvanligt, at et program som "Debatten" (der også har Clement Kjersgaard som vært, red.) nu kører på sjette år. I et lille land er det helt banalt svært at finde gæster. Men det er alligevel utroligt, at det er lykkedes David Letterman at være på skærmen så længe - uden at se ud som om, han forsøger på det, siger Clement Kjersgaard.

De sociale medier trækker

Når Clement Kjersgaard laver "Vi ses hos Clement", skriver han selv de vittigheder, han fyrer af i begyndelsen af showet. I USA, hvor programmerne sendes hver dag, har værterne typisk en stor stab af forfattere, der sørger for, at pointerne sidder lige i skabet. Det gælder også Lettermans afløser, den 49-årige Stephen Colbert, der har haft showet "The Colbert Report" siden 2005 og er kendt for sin politiske satire.

Desuden er han - som mange af de lidt yngre tv-værter - yderst populær på sociale medier som YouTube, Twitter og Facebook, hvilket betyder mere og mere.

- Det vælter rundt med talkshowværter på YouTube, fortæller Hanne Bruun:

- Dér kan man for eksempel komme bag om studiet, så der kommer et vekselspil mellem to sider af det samme show, og noget af det, der virkelig duer på de nye medier, er netop de sjove ting. Herhjemme er værter som Anders Breinholt og de to "Monte Carlo"-drenge, Peter Falktoft og Esben Bjerre, vildt populære blandt de unge. I det hele taget er det rigtigt skægt, hvad der foregår lige nu i genren. Der er en enorm idérigdom, siger Hanne Bruun.

Annonce

Legenden


  • David Michael Letterman er født 12. april 1947 i Indianapolis, Indiana, hvor han begyndte som vejrvært på en lokal tv-station.

  • I 1975 flyttede han til Los Angeles for at blive forfatter på komedieserier, samtidig med at han optrådte på comedy-scener. Her blev han opdaget af den ikoniske talkshowvært Johnny Carson fra "The Tonight Show".

  • Siden 1982 har han haft sit eget show, "Late Night with David Letterman" på NBC. Showet er blandt andet kendt for at gøre grin med tv-genren. Side om side med interview med berømtheder har programmet derfor faste indslag som "Stupid Pet/Human Tricks" og "The Top Ten list" over alle mulige mærkelige ting.

  • Han er gift med Regina Lasko. Parret, der bor i North Salem, New York, har sønnen Harry Joseph Letterman, der er født i 2003.

  • David Letterman menes at være den bedst tjenende tv-vært nogen sinde i USA og vurderes til at være god for cirka 400 millioner dollar.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Efter lokalplanbommert: Varde Bolig Administration lægger Ingeniørgruppen på køl

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Annonce