Annonce
Trekantområdet

En ud af to millioner: Fisker fik ekstremt sjælden fangst

Fisker Lars Hast var ikke i tvivl om, at det var en sjældenhed han havde i sit garn, da han lørdag morgen fangede den blå hummer. Han har i sine mange år som fisker aldrig set en hummer i kongeblå farve, og angiveligt er det kun en ud af to millioner, der har den genfejl. Foto: Privat
Fisker Lars Hast fra Skærbæk trak et sjældent lod, da der lørdag morgen lå en blå hummer i hans net ved Trelde Næs. Hummeren kan fremover ses i det store akvarium i Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Skærbæk: En ud af to millioner hummere svømmer rundt som blå, og dermed var det noget af en sjældenhed, at en blå hummer tidligt lørdag morgen dukkede op i nettet hos fisker Lars Hast fra Skærbæk.

- Jeg har ikke oplevet det før, og jeg ved, at det er meget sjældent, så jeg tog med det samme kontakt til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, for at høre, om de var intereresseret i at få den, og det var de, fortæller Lars Hast.

Akvarieassistent Camilia Kryger fra museet satte straks kursen mod Skærbæk for hurtigst muligt at få den sjældne fangst bragt til Esbjerg.

- Vi har et par blå hummere i forvejen, og de er sjove. Ikke mindst for publikum, siger Camilla Kryger.

Den levende hummer fik hun over i et hyttefad, så den kunne klare køreturen til Esbjerg.

- Vi skal have den i en kort karantæne, inden vi kan putte den i akvariet. Den skal lige klimatiseres til vores vand, men det kan vi gøre hurtigt, siger hun.

Annonce
Det er sjovt med blå hummere i akvariet - især for publikum.

Akvarieassistent Camilla Kryger, Esbjerg Søfart- og Fiskerimusum

Sensationen fra Kattegat

Den blå hummer er dukket op enkelte gange indenfor de seneste år i indre danske farvande. Den blev udråbt som sensation, da en fisker i 2015 fik en blå hummer i nettet i Kattegat. Den seneste blå hummer er angiveligt registeret fanget i 2016.

I forbindelse med fangsten i 2015 oplyste biolog Anders Koefod, at det er en ud af to millioner hummere, som har den genfejl, der betyder, at den producerer for meget blåt farvestof, som derfor giver hummeren et kongeblåt udseende.

Lars Hast fanger hummere i net og tejner i Lillebælt, og der var omkring 25 hummere i nettet ved Trelde Næs, da han tømte lørdag morgen.

- Der var langt flere hummere i nettet i forsommeren. Da det blev varmt blev fangsten næsten halveret, så nu håber jeg, at det bliver lidt koldere igen, så der kommer gang i fangsten, siger Lars Hast, som leverer til lokale restauranter som Admiralen i Kolding, Ti Trin Ned i Fredericia og Falsled Kro på Fyn.

Hos Søfart- og Fiskerimuseet er man glade for den hurtige melding fra Lars Hast.

- Vi har desværre ikke længere så mange, der samler ind for os, så vi sætter pris på, når det sker, siger Camilla Kryger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Næsten dobbelt så mange uheld på motorvejen ved Kolding: Der er ikke plads til flere biler

Leder For abonnenter

Fortsæt nu endelig bare det gode arbejde

Det har siden september kostet et velfortjent klip i kørekortet, hvis politiet opdager, at du roder med din mobiltelefon, mens du kører bil. 6814 bilister har følt konsekvensen af den strammede lovgivning. Det er mange, men det er ikke en eneste for mange. Tvært imod. Det var på høje tid, at konsekvensen for åbenlyst uopmærksom adfærd i trafikken blev takseret hårdere. Politiet anslår, at op mod 30-35 procent af uheld og ulykker i trafikken skyldes uopmærksomhed. Mennesker kommer alvorligt til skade. Nogen kære dør. Fordi andre mener, at det er nødvendigt at læse en sms, kigge på Facebook, skrive en besked i Messenger, lede efter musik på Spotify. Mens bilen tordner afsted gennem landskabet. Det tager ikke meget mere end fire sekunder at læse en sms og besvare med et thumbs up, en smiley eller et hjerte. Mange af os har gjort det. Men fire sekunder er knap 60 meter hen ad vejen ved skolen. Det er knap 90 meter på landevejen. Og næsten 125 meter på motorvejen, hvor fartbegrænsningen er 110 kilometer i timen. I blinde. Det er livsfarligt, og selvfølgelig skal den slags ligegyldighed med andres liv og helbred koste noget mærkbart. Leder af færdselspolitiet ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Knud Reinholdt, havde forventet, at flere ville lade mobilen ligge, da klippereglen trådte i kraft i september. Det forventede han med afsæt i erfaringer, fra dengang hastighedsforseelser begyndte at koste klip. Sådan er det desværre ikke gået. Der er ikke noget i antallet af klip, der tyder på bedring. Der er ikke noget i færdselspolitiets oplevelser, der tyder på det. I virkeligheden er det nok ikke så overraskende. Vi - og det vi gælder altså næsten os alle - har fået et helt utroligt tæt forhold til vores mobiltelefoner, og vi sætter den over venner, familie, koner og børn i masser af sociale sammenhænge. Der er det dog ikke strafbart, blot tankevækkende. I trafikken derimod skal vi ikke acceptere det. Det tog tid med alkohol og det at føre bil, men det blev dog med tiden totalt uacceptabelt. Vi må samme vej med mobilen, og vejen går over en række klippede kørekort. Klø på, kære politi. Vi trænger tydeligvis til kollektiv opdragelse, og den må være lidt hårdhændet. Hver og en af dem I klipper har fortjent det.

Annonce