Annonce
Ugens Bedste

En velgørenhedsmiddag, der fik stor betydning

For ni år siden var jeg på Hotel Fakkelgården i Kollund til en velgørenhedsmiddag, der om ikke forandrede mit liv, så i hvert fald fik stor betydning for mig.

Til middagen blev der samlet ind til Kræftens Bekæmpelse, og jeg var så heldig at sidde til bords med blandt andre den farverige og daværende chefpolitiinspektør fra København, Per Larsen, som begejstret fortalte om, at han havde været til "Stafet for Livet" i Frederikshavn. Inden middagen var ovre, tænkte jeg: "Sådan en stafet skal vi da have i Haderslev Dampark".

Jeg var dengang lokalredaktør for JydskeVestkysten i Haderslev, og som medie vil vi ikke kun være en betragter, men nogle gange også en aktør, der er med til at skabe begivenheder og aktiviteter, som bidrager til fællesskab i vores lokalområder. Derfor gik JydskeVestkysten sammen med Kræftens Bekæmpelses lokalforening og Haderslev Kommune ind som initiativtagere bag at få stablet en stafet på benene tre år. Det lykkedes tre år efter middagen på Fakkelgården.

For at gøre en lang historie kort: Der har nu været afholdt Stafet for Livet syv gange i Haderslev Dampark med til sammen 45.000 deltagere og et indsamlet beløb til kampen mod kræft på godt otte millioner kroner. Den seneste stafet var i lørdags og søndags, som avisen dækkede intenst med mange fotos og endnu flere ord. Men også med en video, som fortæller en rørende historie om deltageren Dorthe Bonde.

Videoen er ét af de fem links, jeg herunder har samlet fra den forløbne uge. Historier, der alle har det til fælles, at de handler om menneskers følelser og passion.

I den kommende uge vil du også kunne læse om en aktivitet, hvori JydskeVestkysten spiller en aktiv rolle. Det er Energiens Folkemøde på Torvet i Esbjerg, hvor lokalredaktør Christian Friis Hansen og jeg bistår arrangørerne med at være ordstyrer ved debatterne og indlæggene på hovedscenen både onsdag og torsdag. Blandt de optrædende er Danfoss' bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen og Venstres formentlig kommende formand, Jakob Ellemann-Jensen.

God læselyst og god weekend!

Annonce
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];