Ribe: "Det er Miljøstyrelsens vurdering, at et frit vandspejl ikke har en karakter, der udgør bydende nødvendige hensyn til væsentlig samfundsinteresse."
Sådan lyder en del af det svar, Miljøstyrelsen har givet Esbjerg Kommune på deres henvendelse fra 13. marts vedrørende Esbjerg Kommunes ønske om grødeskæring i Ribe Mølledam.
Kommunen ønskede vejledning om mulighederne for at fravige bestemmelserne i habitatdirektivet, men medlem af Teknik & Byggeudvalget i Esbjerg Kommune, Anders Rohr Jørgensen(V), giver ikke alverden for Miljøstyrelsens vurdering.
Især er han utilfreds med, at kommunens miljøforvaltning er gået til Miljøstyrelsen med et ønske om op til 12 årlige grødeskæringer, da det er andet mandat end det, politikerne har givet miljøforvaltningen med til møderne.
- Vi har ønsket mellem to og fire gange årligt, og det ved forvaltningen godt, og jeg tror vurderingen fra Miljøstyrelsen havde været anderledes, hvis man havde brugt dette antal, siger Anders Rohr, der mistænker forvaltningen for med vilje at sætte tallet højt, så man har været sikker på et negativt svar fra Miljøstyrelsen.
Snæblen
I Miljøstyrelsens svar lyder det, at habitatbeskyttelsen kun kan fraviges, hvis der er bydende nødvendige hensyn til væsentlige samfundsinteresser eller hvis der ikke findes alternativer, ligesom en fravigelse skal være betinget af, at der træffes alle de nødvendige kompensationsforanstaltninger for at sikre, at sammenhængen i Natura 2000-netværket bevares.
Det, Anders Rohr dog vælger at hæfte sig ved i det sider lange notat, er, at det slutter med at forklare, at det er Esbjerg Kommune, der er myndighed for projektet, og dermed i sidste ende skal træffe den endelige afgørelse.
Anders Rohr JørgensenNu er det som det plejer i denne sag. Medierne kender til det og får referater og afgørelser, inden vi gør det.
Men, lyder det, vælger Esbjerg Kommunes politikere at fravige Miljøstyrelsens vurdering, så kan det kun ske efter en udtalelse fra Europakommissionen, fordi et hvilken som helst scenarie kan medføre en påvirkning af en prioriteret art i Mølledammen, snæblen.
Ifølge Miljøstyrelsen er det Miljøministeriet, der skal forestå kontakten til EU-kommissionen, men Anders Rohr forklarer, at dette ikke er en proces, man som udvalg er blevet orienteret om.
Helt forkert
Ingen af de politikere, JydskeVestkysten har talt med, ved, hvilken indflydelse en udtalelse fra EU-kommissionen vil have på grødeskæringen, hvis kommunen samtidig er øverste myndighed på projektet.
- Jeg vil fastholde, at vi skal igangsætte et projekt, hvor vi skærer grøden, og altså, vil EU så komme op og kigge på Mølledammen, spørger Anders Rohr, der endnu engang noterer sig, at han som politiker intet har hørt fra egen forvaltningen, selv om Miljøstyrelsens afgørende vurdering er dateret 11. februar.
- Det er ikke forelagt politikerne endnu, men det bliver det vel før det kommende udvalgsmøde. Jeg fatter ikke, hvorfor det ikke sendes videre til os med det samme, for nu er det, som det plejer i denne sag. Medierne kender til det og får referater og afgørelser, inden vi gør det, og beder om kommentarer til noget, vi ikke selv kender til. Det er jo helt forkert, siger Anders Rohr.
Udvalgsmøder
Ifølge Esbjerg Kommunes miljøforvaltning bliver udtalelsen fra Miljøministeriet forelagt politikerne på de kommende møder i Teknik & Byggeudvalget og Plan & Miljøudvalget i marts.
Miljøchef Christina Føns tør ikke give et bud på, hvad en eventuel udtalelse fra EU-kommissionen vil betyde rent tidsmæssigt for at få lov til at skære grøde i Mølledammen.