Annonce
Aabenraa

Endelig er kommune sluppet af med historisk villa: Det har været dyre lærepenge

Det er Henrik Ehlert, ejer af H.E. Vand & Energi Service ApS, der har købt Bjerggade 1 af Aabenraa Kommune. Sammen med Bendix Petersen fra Jysk Elservice i Kliplev går han nu i gang med at totalrenovere stedet. Foto: Jacob Schultz
I andet forsøg lykkedes det Aabenraa Kommune at sælge den bevaringsværdige ejendom Bjerggade 1. Lokal håndværker er køberen, og udvalgsformand håber, at den langstrakte sag nu endelig får en lykkelig afslutning.

Aabenraa: For to uger siden overdrog Aabenraa Kommune nøglerne til Bjerggade 1 til ejendommens nye ejer.

Det skete med et lettelsens suk. Som formanden for vækstudvalget for land og by, Philip Tietje, der har siddet med sagen, udtrykker det:

- Det er alletiders, at vi nu er kommet i mål med den bygning, for det har været én, lang lidelseshistorie.

Og ikke nok med, den har været lang. Den har også været dyr. Samlet set har det kostet Aabenraa Kommune - og dermed skatteborgerne - 770.000 kroner, at man tilbage i 2012 nægtede den daværende ejer, Dennis Pollow, lov til at rive skibsreder Friedrich Clausens "Villa Frida" fra 1904 ned, fordi den var bevaringsværdig.

Det blev begyndelsen på fem års juridisk tovtrækkeri, der i sommeren 2017 endte med, at kommunen blev tvunget til at overtage ejendommen og betale Dennis Pollow 914.000 kroner i erstatning.

Annonce

Sådan ser regnestykket ud

  • Kommunens Bjerggade 1-regnestykke ser således ud:
  • Erstatningen til den tidligere ejer, Dennis Pollow, lød på i alt 941.000 kroner - de 650.000 kroner i decideret erstatning, plus refusion af de udgifter, han havde haft til ejendommen i den periode på godt to år, hvor sagen kørte i taksationssystemet.

  • 326.443 kroner i sagsomkostninger og udgifter til ekstern advokatbistand, da kommunen valgte at hente en ekspert i taksationssager, Aarhus-advokaten Jens Flensborg, ind til at føre sagen, der blev afsluttet i sommeren 2017.

  • Efterfølgende har Aabenraa Kommune brugt cirka 300.000 kroner. De er gået til drift- og vedligeholdelse af ejendommen plus udgifter i forbindelse med salget såsom mæglersalær, indhentelse af dokumenter og diverse rapporter.
  • Samlet løber det op i 1,57 millioner kroner. Herfra skal så trækkes de 800.000 kroner, Henrik Ehlert har betalt for ejendommen.

Kapital, lyst og evner

Siden har Aabenraa Kommune i to omgange forsøgt at sælge den stærkt renoveringskrævende villa, og i anden omgang lykkedes det altså. Køberen er den lokale håndværker Henrik Ehlert, der driver H.E. Vand & Energi Service ApS.

Ud over, at Ehlert kom med det højeste af de to bud, der kom ind, opfyldte han også kravet om at fremlægge en plan for, hvad der skal ske med ejendommen. 800.000 kroner har han samlet måtte givet for stedet.

- Vi har søgt efter en ny ejer, der havde kapitalen, lysten og evnerne til at sikre ejendommens bevaringsværdi, så nu ender det forhåbentlig positivt, siger Philip Tietje.

Bevaring skal give mening

Sagen har altså varet i alt syv år, kostet kommunen trekvart millioner kroner, og stillet spørgsmålet "havde du vidst, hvad du ved i dag, havde I så givet Pollow lov til at rive ned?", svarer udvalgsformanden:

- Ja, det tror jeg nok. Vi har lært meget af sagen, men det har været dyre lærepenge, siger Philip Tietje og uddyber:

- Sagen har lært mig, at vi skal være omhyggelige med at have en plan for, hvad vi vil, når vi laver en bevarende lokalplan. Vi skal passe på vores bevaringsværdige bygninger, men vi skal ikke gøre det for enhver pris - det skal også give mening.

Derfor er udvalgsformanden aktuelt ikke sikker på, at den danske børnehave på Grønnevej i Tinglev per automatik bare skal bevares, og derfor endte det også med, at Gendarmerigården i Rens blev revet ned på trods af, at den var vurderet lige så bevaringsværdig som Bjerggade 1. Fordi der ganske enkelt ikke var udsigt til, at den nogen sinde skulle komme i brug igen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

IS-medlem er inderligt uvelkommen

Et tidligere medlem af Islamisk Stat ankom mandag til Danmark, og blev straks anholdt. Manden har siddet fængslet i Tyrkiet, men blev sendt til Danmark på begæring af de danske myndigheder. Formentlig skal man være jurist for at forstå, hvorfor Danmark har bedt om at få den pågældende udleveret. Han er inderligt uvelkommen. Manden er den 28-årige Ahmad el-Haj. Han er af palæstinensisk oprindelse, men ærgerligt nok udelukkende dansk statsborger. Passet kan han derfor ikke miste. Trods det danske pas er det naturligvis grotesk at påstå, manden er vendt hjem. Danmark er ikke et hjem for mennesker, der har vendt os ryggen og direkte kæmpet mod landets interesser. Justitsminister Nick Hækkerup er blevet kritiseret for at lægge pres på domstolene i sagen om den den udleverede. Ministeren har nemlig sagt, at manden forhåbentlig bliver dømt for de forbrydelser, han har begået. Kritikken kommer fra De Radikale og Enhedslisten. Strengt taget har de ret i, at det ikke er en ministers, men domstolenes opgave at vurdere, om en sigtet er forbryder eller ej. Men ikke desto mindre er Nick Hækkerups spontane reaktion absolut forståeligt. Så skulle en domstol kende den pågældende skyldig, sker det forhåbentlig efter straffelovens paragraf 114. Den såkaldte terrorparagraf åbner nemlig mulighed for fængsel på livstid. Sanktionen er aldeles passende, hvis den 28-årige skulle vise sig at have deltaget i Islamisk Stats uhyrlige forbrydelser. Måtte han i givet fald aldrig komme på fri fod eller i hvert fald sidde i fængsel, til han er en meget gammel mand ligesom den firedobbelte politimorder Palle Sørensen. Han tilbragte 33 år bag tremmer. Ahmad el-Haj blev ifølge flere medier hårdt såret under et bombeangreb og sidder i kørestol. Han har fortalt Weekendavisen, at han inderligt fortryder sine handlinger. I betragtning af de konsekvenser hans indsats for Islamisk Stat har haft for ham selv, er det såmænd ganske muligt. Nogen formildende omstændighed er det imidlertid ikke.

Annonce