Annonce
Aabenraa

Endelig er kommune sluppet af med historisk villa: Det har været dyre lærepenge

Det er Henrik Ehlert, ejer af H.E. Vand & Energi Service ApS, der har købt Bjerggade 1 af Aabenraa Kommune. Sammen med Bendix Petersen fra Jysk Elservice i Kliplev går han nu i gang med at totalrenovere stedet. Foto: Jacob Schultz
I andet forsøg lykkedes det Aabenraa Kommune at sælge den bevaringsværdige ejendom Bjerggade 1. Lokal håndværker er køberen, og udvalgsformand håber, at den langstrakte sag nu endelig får en lykkelig afslutning.
Annonce

Aabenraa: For to uger siden overdrog Aabenraa Kommune nøglerne til Bjerggade 1 til ejendommens nye ejer.

Det skete med et lettelsens suk. Som formanden for vækstudvalget for land og by, Philip Tietje, der har siddet med sagen, udtrykker det:

- Det er alletiders, at vi nu er kommet i mål med den bygning, for det har været én, lang lidelseshistorie.

Og ikke nok med, den har været lang. Den har også været dyr. Samlet set har det kostet Aabenraa Kommune - og dermed skatteborgerne - 770.000 kroner, at man tilbage i 2012 nægtede den daværende ejer, Dennis Pollow, lov til at rive skibsreder Friedrich Clausens "Villa Frida" fra 1904 ned, fordi den var bevaringsværdig.

Det blev begyndelsen på fem års juridisk tovtrækkeri, der i sommeren 2017 endte med, at kommunen blev tvunget til at overtage ejendommen og betale Dennis Pollow 914.000 kroner i erstatning.

Sådan ser regnestykket ud

  • Kommunens Bjerggade 1-regnestykke ser således ud:
  • Erstatningen til den tidligere ejer, Dennis Pollow, lød på i alt 941.000 kroner - de 650.000 kroner i decideret erstatning, plus refusion af de udgifter, han havde haft til ejendommen i den periode på godt to år, hvor sagen kørte i taksationssystemet.

  • 326.443 kroner i sagsomkostninger og udgifter til ekstern advokatbistand, da kommunen valgte at hente en ekspert i taksationssager, Aarhus-advokaten Jens Flensborg, ind til at føre sagen, der blev afsluttet i sommeren 2017.

  • Efterfølgende har Aabenraa Kommune brugt cirka 300.000 kroner. De er gået til drift- og vedligeholdelse af ejendommen plus udgifter i forbindelse med salget såsom mæglersalær, indhentelse af dokumenter og diverse rapporter.
  • Samlet løber det op i 1,57 millioner kroner. Herfra skal så trækkes de 800.000 kroner, Henrik Ehlert har betalt for ejendommen.
Annonce

Kapital, lyst og evner

Siden har Aabenraa Kommune i to omgange forsøgt at sælge den stærkt renoveringskrævende villa, og i anden omgang lykkedes det altså. Køberen er den lokale håndværker Henrik Ehlert, der driver H.E. Vand & Energi Service ApS.

Ud over, at Ehlert kom med det højeste af de to bud, der kom ind, opfyldte han også kravet om at fremlægge en plan for, hvad der skal ske med ejendommen. 800.000 kroner har han samlet måtte givet for stedet.

- Vi har søgt efter en ny ejer, der havde kapitalen, lysten og evnerne til at sikre ejendommens bevaringsværdi, så nu ender det forhåbentlig positivt, siger Philip Tietje.

Annonce

Bevaring skal give mening

Sagen har altså varet i alt syv år, kostet kommunen trekvart millioner kroner, og stillet spørgsmålet "havde du vidst, hvad du ved i dag, havde I så givet Pollow lov til at rive ned?", svarer udvalgsformanden:

- Ja, det tror jeg nok. Vi har lært meget af sagen, men det har været dyre lærepenge, siger Philip Tietje og uddyber:

- Sagen har lært mig, at vi skal være omhyggelige med at have en plan for, hvad vi vil, når vi laver en bevarende lokalplan. Vi skal passe på vores bevaringsværdige bygninger, men vi skal ikke gøre det for enhver pris - det skal også give mening.

Derfor er udvalgsformanden aktuelt ikke sikker på, at den danske børnehave på Grønnevej i Tinglev per automatik bare skal bevares, og derfor endte det også med, at Gendarmerigården i Rens blev revet ned på trods af, at den var vurderet lige så bevaringsværdig som Bjerggade 1. Fordi der ganske enkelt ikke var udsigt til, at den nogen sinde skulle komme i brug igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vandski stjålet fra båd på land

Regionalt For abonnenter

X Factor-Emil slår sig løs til Dirty Dancing og har sin egen playliste på karaokebaren: - The Beatles er fed at fyre den af til

Annonce