Annonce
Læserbrev

Endelig får vi et retfærdigt udligningssystem

Der skal nemlig være råd til velfærd i alle dele af Danmark, og det får vi med den her aftale. Og så tror vi på, at den er langtidsholdbar. Når så mange partier er med i aftalen, så skal der indgås kompromisser, men vi står med en stabil aftale, som vores kommuner og kommunalpolitikere i den grad fortjener.

Særligt for Esbjerg Kommune er der grund til at glæde sig over aftalen. Med det nye udligningssystem får både Esbjerg Kommune og flere andre kommuner i Sydjylland nemlig mere luft i økonomien, når der skal laves budgetforhandlinger.

I bund og grund handler det nye udligningssystem om, at kommunalpolitikerne får mulighed for at give den samme ældrepleje i Ribe, som man har i Gentofte. Og konkret vil Esbjerg Kommune årligt blive tilført 36 millioner kroner mere end i dag. Der bliver altså flere penge til blandt andet vores børn og ældre.

Selvom meget er lysnet i Vestjylland, er vi opmærksomme på, at det ikke er alle kommuner, der står til at modtage penge. Nogle kommuner har for eksempel en meget lav kommuneskat sammenlignet med andre. Nogle kommuner skal give penge i udligning. Blandt andet Fanø Kommune, som vi også har talt en del om. Heldigvis skal øen ikke afgive nær så meget som i det oprindelige udspil. Her stod Fanø til at skulle give 6 millioner kroner til udligningssystemet.

Med den endelige aftale lander Fanø på at skulle afgive 3,5 millioner. Det er selvfølgelig rigtig træls for de kommuner, som mister penge – heriblandt Fanø. Heldigvis kommer aftalen i god tid inden budgetlægningerne i kommunerne, så man kan nå at få en grundig drøftelse af, hvordan man lægger snittet i forhold til det nye udligningssystem. Selv om Sofie Valbjørns (Å) helt naturligt og forståeligt har udtrykt bekymringer om kommende prioriteringer på Fanø, så har vi også noteret os, at borgmesteren mener, at udligningsaftalen overordnet set er fair, eftersom den omfordeler på en måde, så danskere over hele landet stilles nogenlunde lige. Stor respekt for den måde Sofie Valbjørn vælger at håndtere omstændighederne på. Vi skal naturligvis også fremover have fortsat dialog om hvordan Fanø kan udvikle sig progressivt. Det har vi i øjeblikket gode dialoger om, hvor Fanø har nogle udfordringer som ø-kommune, som vi må prøve at kigge nærmere ind i fremadrettet. Blandt andet har der været konstruktive forslag og ideer fremme om særlige ordninger vedrørende færgen.

Man kan ikke løse alle problemer med en enkelt politisk aftale. Og slet ikke midt i den sundhedskrise, vi står i. Men med den netop indgåede udligningsaftale tager et bredt flertal i Folketinget ansvar for et stort skridt i den rigtige retning i forhold til at løse to store udfordringer, når det kommer til kommunernes velfærd. Nemlig at vi først og fremmest sikrer en bedre fordeling af pengene til velfærd mellem kommunerne. Og dernæst at der rettes op på de ubalancer i udligningssystemet, som der er opstået gennem årene. Det er to meget vigtige opgaver som løses med det nye system, som alt i alt er et rigtig godt udligningssystem, som samlet skaber bedre balance i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce