Annonce
Esbjerg

Endeligt slut med taxa på Fanø

Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Alt) er fint tilfreds med den nye telebusordning på Fanø. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

Fra på mandag kan man ikke længere køre med taxa på Fanø. Til gengæld har kommunen igangsat en ny telebusordning, hvor man kan bestille en ekstra bus til at køre rundt fra busstop til busstop.

Fanø: Fra mandag den 8. oktober kan borgere og gæster på Fanø ikke længere køre med taxa. Til gengæld skal man nu vænne sig til atter en ny busordning med en såkaldt telebus, som kan bestilles til at køre mellem de allerede eksisterende busstoppesteder. Telebussen ruller afsted fra samme dato, hvor den skal fungere som nyt supplement til rutebilen, for fra den 22. oktober får netop rutebilen ny køreplan. I vinterhalvåret bliver rutebilens rute desuden forkortet, således at den kun vil betjene Nordby og Sønderho - med nogle enkelte undtagelser.

På Fanø Kommunes hjemmeside kan man læse begrundelsen for den nye telebusordning:

- Den nye ordning er blevet til som et resultat af de henvendelser og møder, kommunen har haft med forældre og erhvervsliv, står der.

Annonce

Jeg kan godt forstå, det er en voldsom mundfuld, at taxamuligheden ikke er længere. Men når man kigger på data i det, kan vi se, at den ikke bliver brugt ret meget. Derfor synes jeg ikke, det ville være i orden at bruge så mange af skatteborgernes penge på at få den til at køre.

Sofie Valbjørn

Telebussen løser behovet

Telebussen, som man kan se på vejene fra mandag, er den samme bus, som bliver brugt til visiteret kørsel på øen. Derfor er den udstyret med lift, så kørestolsbrugere også kan benytte sig af ordningen og bestille bussen til kørsel rundt på øen, men løsningen gør også, at man kan risikere at vente noget tid ved stoppestederne, hvis bussen er afsted på visiteret kørsel. Har man skole- eller ungdomskort kan man køre gratis med telebussen som med den almindelige rutebil.

Borgmester Sofie Valbjørn (Alt) fortæller, at ordningen med Esbjerg Taxa hele tiden var planlagt til at være midlertidig, indtil Fanø Kommune fandt en mere permanent løsning for øen.

- Jeg kan godt forstå, det er en voldsom mundfuld, at taxamuligheden ikke er længere. Men når man kigger på data i det, kan vi se, at den ikke bliver brugt ret meget. Derfor synes jeg ikke, det ville være i orden at bruge så mange af skatteborgernes penge på at få den til at køre, siger Sofie Valbjørn.

Alt i alt er borgmesteren fint tilfreds med den nye ordning med telebussen, da hun mener, den løser de behov, der er på øen, og fordi den er fleksibel.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce