Annonce
Esbjerg

Endnu en brint-fabrik på vej til Esbjerg: Nyt PtX-anlæg planlægges i Måde

Anlægget i Måde skal bruge strøm fra forsøgs-vindmøllerne til at omdanne grøn elektricitet til brint. Arkivfoto: Christer Holte/Business Esbjerg
European Energy vil bygge et Power2X-anlæg, der kan udnytte vindmøllestrøm fra de eksisterende forsøgs-vindmøller i Måde til produktion af brint, ilt og spildvarme. Den primære produktion af brint er tiltænkt lokale kunder. Plan & Miljøudvalget har igangsat lokalplan for fabrikken.

Esbjerg: Endnu en PtX-virksomhed har kastet et kærligt blik på Esbjerg.

Således har European Energy planer om at bygge en brintfabrik i Måde, og fabrikken skal udnytte vindmøllestrømmen fra de eksisterende forsøgsmøller til produktion af brint, ilt og spildvarme.

I begyndelsen af året blev det offentliggjort, at Europas største PtX-anlæg var på vej til Esbjerg med kapitalforvaltnings-virksomheden Copenhagen Infrastructure Partners som bygherrer. I slutningen af august meldte endnu et energiselskab sig på banen, nemlig schweiziske H2 Energy Europe, der har købt en stor grund i Veldbæk ved Esbjerg på 11 hektar og i lighed med European Energy satser på et brintanlæg.

Annonce

Fra det nye selskab er ønsket at opføre et mindre elektrolyse-anlæg med tilhørende lager og tankfacilitet. I PtX-anlægget vil der blive lavet elektrolyse med en effekt på seks MW, og man regner med, at der kan produceres 730 tons brint per år med senere mulighed for at øge anlægget op til 12 MW.

European Energy ønsker mulighed for at nedgrave et såkaldt mellemspændings-kabel fra forsøgs-vindmøllerne i Måde til PtX-anlægget, ligesom anlægget skal forsynes med vand via det kommunale forsyningsnet og tilsluttet Din Forsyning, så spildvarmen kan udnyttes i Esbjerg. Den primære produktion af brint er tiltænkt lokale kunder.

Plan & Miljøudvalget besluttede på sit møde tirsdag at sætte gang i arbejdet med en lokalplan, der skal bane vejen for den nye fabrik.

- Vi synes, det er en spændende sag set i lyset af den grønne omstilling, konstaterer formanden for Plan & Miljøudvalget, Karen Sandrini (S).

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig også over det nye PtX-anlæg i mindre skala:

- Det er jo bare dejligt, at der er endnu et PtX-anlæg på vej, så vi kan få produceret grønne brændstoffer ud af vindmøllestrøm. Det er et væsentligt mindre anlæg end de to store, der er i process, men til gengæld står møllerne allerede klar, så det ser ud til, at det bliver hurtigere at realisere dette anlæg, siger Jesper Frost Rasmussen.

Vejadgang skal efter planen gives gennem den allerede eksisterende vej til Måde Deponeringsanlæg.

Hvad er PtX?

PtX er en forkortelse for Power-to-X (sommetider kaldes teknologien "strøm-til-noget" på dansk).

Det er en samlet betegnelse for, at man bruger elektrolyse til at omdanne el til brint, som siden kan omdannes til syntetiske brændstoffer eller syntetiske kemikalier.

PtX-produkter kan - foruden brint - være syntetisk metan, syntetiske flydende brændstoffer som methanol, benzin, kerosin, diesel og gasolie eller ammoniak.

De forskellige produkter kan både bruges til varme og elproduktion samt i transportsektoren, hvor især den tunge vejtransport samt fly- og skibstransport kan komme til at nyde godt af PtX-teknologierne.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Presset på kommune stiger i sag om svigtede specialbørn: Foreninger tordner mod katastrofale forhold

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Ung sosu'ers dramatiske nedtur: Forgældet narkohandler solgte hårde stoffer ved vilde fester i kolonihavehus

Haderslev For abonnenter

Springrytteren Tina Lund red på en meget dyr hest, men ejeren havde ikke råd til at have den, så han snød sin bank

Tønder

Jeg anbefaler: Håndbold, andelår og Afrikas stjerne

Vejen

21 fik en hilsen fra politiet: Den hurtigste blev målt til 102 km/t

Flere ældre kan blive indlagt, og ikke alle kan skrotte mundbindet: Her er anbefalingerne bag et farvel til restriktionerne

Kolding

Obduktion af Koldings døde næbhval bliver en offentlig begivenhed

Tønder For abonnenter

Murbrokker, glas og bjælker falder ned fra byggeri: - Vi har tre små børn og en hund, der jævnligt går rundt i haven

- Hvorfor er det, vi presser os selv så hårdt? Freja Katrine har skiftet retning i sit arbejdsliv flere gange

Kolding

Se video: Hvalen i Kolding Fjord er med 99 procents sikkerhed død

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Sydjylland

Over 46.000 har fået konstateret corona: Nu er hver femte test positiv, og flere bliver indlagt

Billund For abonnenter

Giftige og omdiskuterede stoffer er fundet i boring ved Grindsted: - Vi ved ikke, hvorfor det er der

Kolding

22-årig meldte sig selv: Har været eftersøgt længe og er nu sigtet for at overfalde mand og forsøge at røve ham bagefter

Annonce