Annonce
Aabenraa

Endnu et kæmpe projekt spøger i Kassø

Apples datacenter i Kassø kan få dette udseende, og en stor nabo er der også i vente. Illustration: Apple

Apples byggeri af et stort datacenter i Kassø bliver sandsynligvis ikke det eneste store projekt i området.

Kassø: Mandag formiddag kom det frem, at Apple vil bygge et stort datacenter på et 285 hektar stort erhvervsareal i Kassø tæt ved Aabenraa. I Aabenraa Kommune går det under navnet projekt "Kassø Øst". Det skyldes, at der også er et projekt "Kassø Vest", som omhandler et 131 hektar stort erhvervsareal, som der kan bygges på.

Hvor langt kommunen er med det projekt, og hvem der eventuelt kunne være interesseret i at blive nabo til Apple, holder kommunen tæt ind til kroppen.

- Der er intet nyt, og yderligere kommentarer har jeg ikke på nuværende tidspunkt, siger tidligere kommunaldirektør Niels Johannesen, der nu er "projektchef for tiltrækning af datacentre i Aabenraa Kommune".

I forbindelse med Apples datacenter var der kun to personer hos kommunen, der vidste, at det drejede sig om Apple. Det var Niels Johannesen og direktøren for kultur, miljø & erhverv, Stig Werner Isaksen, og der er lige så meget hemmelighedskræmmeri omkring projekt "Kassø Vest".

- Projekt "Kassø Vest" arbejder vi videre med, og det er omgivet med lige så stor fortrolighed, siger Stig Werner Isaksen.

Aabenraa Kommunes borgmester, Thomas Andresen (V), fik først søndag at vide, at det var Apple, der ønskede at bygge et datacenter i Kassø, og han har ikke kendskab til det andet projekt.

- Jeg kender ikke til projekt "Kassø Vest", og jeg behøver heller ikke at vide alt, siger Thomas Andresen.

Annonce

Projekt "Kassø Vest" arbejder vi videre med.

Stig Werner Isaksen, direktør for kultur, miljø & erhverv i Aabenraa Kommune

Lokalplaner

På et ekstraordinært byrådsmøde mandag morgen vedtog politikerne i Aabenraa Kommune lokalplan nummer 88, der gør byggeriet af Apples datacenter muligt.Politikerne har tidligere vedtaget lokalplan nummer 89, som udlægger et areal i Kassø til et tilsvarende formål.

Venter på ansøgning

Efter at kommunen mandag kunne afsløre, at det er Apple, der skal etablere et kæmpe stort datacenter i Kassø, er der naturligt nok kommet mere åbenhed omkring projektet.

- Det videre forløb med Apple er det herlige, at de går i gang med det samme, siger Niels Johannesen.

- Nu venter vi på en byggeansøgning fra Apple, der vil blive behandlet på helt normal vis, og hvis alt går efter planen, starter byggeriet i fjerde kvartal 2017, fortsætter projektchefen.

Ifølge Apple ventes byggeriet af datacentret at skabe cirka 300 job, og første fase af byggeriet er planlagt til at stå klar i 2019.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce