Annonce
Digitalt

Endnu et Kina-mærke lader op til dansk lancering

Aiways U5 er en pænt stor suv, der klarer 410 km på en opladning. Den forventes til Danmark senere på året. Foto: Aiways
De kinesiske Aiways-elbiler lanceres nu på de tyske og franske markeder, mens Danmark følger lige efter.
Annonce

Efter længere tids opvarmning er endnu et kinesisk elbilmærke på trapperne. Det er Aiways, som nu har frigivet de endelige data for de biler, som mærket vil debutere med i Europa. Det sker med SUV’en U5, som allerede nu lanceres i Tyskland og Frankrig, mens Danmark følger med i den næste bølge i løbet af efteråret.

I 2021 kommer så den mere coupé-afrundede U6. Bilerne bliver pænt rummelige - med en længde på 4,68 meter matcher Aiways U5 en Audi Q5.

Fra starten vil U5-modellerne komme med én teknisk opsætning og i de to udstyrsvarianter, Standard og Premium. Her byder grundmodellen blandt andet på en stor sikkerhedspakke, mens næste variant også har panoramasoltag, trådløs opladning af telefon, fodbetjent bagklap, parkeringssensorer mv. Det danske udstyr kan dog godt variere.

Teknikken omfatter et batteri på 63 kWh, der giver en rækkevidde på 410 kilometer, mens elmotoren yder 204 hk. Opladningen klares hjemme med 6,6 kW, hvor bilen kan lades op fra 20 til 80 procent på otte timer. DC hurtigladning gøres med 63 kW. Her når batteriet 30 til 80 procent på 27 minutter, hedder det i en meddelelse.

Elbiler fra Kina

Flere mærker er lanceret eller er på vej til det danske marked.

Er lanceret:

MG ZS EV, mini/mellemklasse-SUV, batteri på 44,5 kWh og rækkevidde på 263 kilometer. Pris fra 220.000 kroner.

Maxus Euniq, syvpersoners MPV, batteri på 52,5 kW, rækkevidde på 325 kilometer. Pris fra 360.000 kroner.

Kommer til efteråret:

Aiways U5, stor SUV, batteri på 63 kWh, rækkevidde på 410 kilometer: Pris fra cirka 320.000-350.000 kroner. Følges af den coupé-afrundede Aiways U6 i 2021.

Annonce

Alternative kanaler

Der er fra starten lagt op til, at bilerne skal sælges via alternative kanaler. På det store tyske marked sælges bilerne i samarbejde med elektronikkæden Euronics. Her kan bestilles en prøvekørsel over nettet, hvor bilerne også bestilles. Det sker fra nu af og i de kommende måneder. De første biler udleveres fra Euronics-butikkerne i oktober. Det sker til priser fra 38.000 euro for Standard-versionen, mens Premium er 3000 euro dyrere. Umiddelbart kan det pege på danske priser fra omkring 320.000-350.000 kroner.

Emma Hopgood, som er pr-kvinde for Aiways, vil dog ikke på nuværende tidspunkt løfte sløret for de danske priser. Hun holder også kortene tæt til kroppen med hensyn til, hvordan distributionen bliver i Danmark. Her har de to kinesiske mærker, som foreløbig er på markedet, valgt danske forhandlere som kontakten. Det gælder MG, der har Nellemann som importør og kædens butikker som forhandlerled, mens Maxus, hvor importen forestås af norske RSA er ved at opbygge et net af 30 danske forhandlere.

Tidligere på året lød meldingen fra Aiways på, at bilerne skulle være på det danske marked i sensommeren. Emme Hopgood fra Aiways holder dog foreløbig kortene tæt på kroppen.

"Nu starter vi introduktionen af Aiways i store markeder som Tyskland og Frankrig, mens Danmark følger umiddelbart efter," fortæller hun i en mail til redaktionen.

Annonce

Flere i kulissen

Endnu et kinesisk mærke kan muligvis også have kig på Danmark. Det er BYD, som netop har lanceret SUV’en Tang i Norge. Det er RSA, som altså også importerer Maxus, der har importrettighederne til BYD i Norge. Det er dog endnu uvist, om BYD vil gå ind i Danmark, og om det så er RSA eller en anden importør, der i givet fald skal stå for det herhjemme.

BYD bebudede allerede for en halv snes år siden sin ankomst med elektriske personbiler herhjemme. Men det blev afblæst. Siden har mærket fået godt fat med elektriske busser i blandt andet Holland og Danmark. Der kører en del BYD-busser i Amsterdams Schiphol-lufthavn og som bybusser København.

Modellen kan lynlade med op til 63 kW, så 30-80 pct. klares på 27.min. Foto Aiways
Instrumenteringen er digital og med tre skærme i U5-modellen, der findes i to udstyrstrin. Foto: Aiways
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt For abonnenter

Advokatundersøgelse uddeler kraftige tæv til tidligere VUC Syd-ledelse: Dårlig ledelse, inhabilitet og dokumentsjusk

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Danmark

Få overblikket: Må man ikke længere invitere 12 familiemedlemmer til 50-års fødselsdag?

Annonce