Annonce
Kultur

Endnu et museum i Ribe: Komponisten Rued Langgaard får sit eget museum

Visualisering af Langgaardmuseet, som byder på film og udstilling, og som løbende vil have skiftende særudstillinger. Illustration: Sydvestjyske Museer
Augustinus Fonden har bevilget 700.000 kr. til Sydvestjyske Museer til nyt museumskoncept på Det Gamle Rådhus i Ribe. Verden får i stigende grad ørerne op for den exentriske komponist, der var domorganist i Ribe. Vi skal ikke blot kunne lytte til Rued Langgaards musik, men også komme bag hans tanker, arbejde og livshistorie, mener Augustinus Fonden.

Ribe: Endnu et museum føjer sig til den hastigt voksende række af museumsattraktioner i Ribe. Takket være en stor donation på 700.000 kroner fra Augustinus Fonden får komponisten Rued Langgaard sit eget minimuseum i Ribe.

Rued Langgaard (1893-1952) var et musikalsk geni og stærkt excentrisk. Han var domorganist i Ribe og skrev 16 symfonier og mere end 400 værker. Alligevel var han miskendt i sin samtid. Han er imidlertid ved at blive mere og mere berømt. Hvert år i september holdes en international Langgaard-festival over tre-fire dage i Ribe, og hans værker indspilles af de fineste symfoniorkestre i Europa.

Annonce

Åbning

Det nye museum er planlagt til at åbne i forbindelse med Rued Langgaard Festivalen i september 2021.

Museet vil senere også indeholde forskellige særudstillinger, blandt andet om Ribes mange naturvidenskabsfolk. Heriblandt Eugen Warming fra Mandø, men der vil altid kun være én udstilling af gangen, og Langgaard-udstillingen vil altid sættes op i forbindelse med Langgaard Festivalen i Ribe.

Langgaard får sin egen film

Stifteren af fonden, Ludvig Augustinus, var i sin tid mæcen for Rued Langgaard, og fonden har siden løbende støttet festivalen.

- Ribe har gennem de sidste år markeret sig som et kulturelt fyrtårn med initiativer som Riis-museet og Langgaard-festivalen. Nu er turen kommet til et fornyet fokus på den ellers oversete komponist, som ikke bare er central for Ribe, men for dansk musikhistorie som helhed. Vi skal ikke blot kunne lytte til Rued Langgaards musik, men også komme bag hans tanker, arbejde og livshistorie, lyder det fra Frank Rechendorff Møller, direktør i Augustinus Fonden.

Museet placeres på 1. sal i Det Gamle Rådhus. Her vil gæsten i to rum komme tæt på både komponisten og mennesket gennem billeder, genstande, musik og fordybelse på touch-skærme. Et centralt element bliver, at Sydvestjyske Museer producerer en kortfilm om Langgaard, som man kan nyde på storskærm.

Permanent særudstilling

- Det smarte ved den måde, vi bygger udstillingen op på, er, at vi forholdsvis nemt kan skabe nye udstillinger, fortæller museumsdirektør Flemming Just i en pressemeddelelse fra Sydvestjyske Museer.

Museet kalder konceptet for en "permanent særudstilling". Sydvestjyske Museer har i første omgang planer om en udstillingsrække om store ripensere, ikke mindst naturvidenskabsfolk, som har raget op internationalt.

Sydvestjyske Museer har i forvejen en udstilling i Det Gamle Rådhus, nemlig den såkaldte Rådhussamling, der handler om Ribes retsvæsen og bystyre.

Rued Langgaard ved orglet i Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke), 1936. Foto: Det Kongelige Bibliotek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Annonce