Annonce
Kolding

Endnu et parti forlader forhandlingerne om sparebudget

- Jeg kan ikke sige ja til en aftale, jeg ikke kender konsekvenserne af, siger Hans Holmer fra SF. Arkivfoto: Louise Lauritzen
Så har også SF sagt farvel og tak til at deltage i en budgetaftale med store udefinerede blokbesparelser. - Trist, mener borgmesteren. Den nyslåede løsgænger Pernille Øhlensclæger kommer heller ikke med.

Kolding: Det politiske forlig om Kolding Kommunes 2020-budget, der er lige på trapperne, bliver uden deltagelse af byrådets venstrefløj og den nyslåede løsgænger Pernille Øhlenschlæger Pedersen, som netop er trådt ud af Venstres byrådsgruppe.

Borgmester Jørn Pedersen oplyser, at Øhlenschlæger har meddelt, at hun kommer med sit eget budgetforslag. Derudover meddelte torsdag først Enhedslisten og derefter SF, at de har forladt budgetdrøftelserne med borgmester Jørn Pedersen.

SF's gruppeformand Hans Holmer forklarer, at SF helt på linje med Enhedslisten ikke kan acceptere at indgå i et forlig, der på det helt overordnede plan fastlåser krav om procentvise besparelser på kommunens 2020-budget og i de følgende tre år. De første 1,5 procent skal ifølge borgmesterens udspil til SF findes i 2020, og dertil yderligere 1,5-2,0 procent fra 2021 og frem, oplyser Hans Holmer. Planen er så, at de forskellige fagudvalg bagefter skal konkretisere og sætte kød og blod på de besparelser, der skal gennemføres for at nå det politisk aftalte sparemål.

Vi har skåret ind til benet. Nu er jeg bange for, at vi skærer benet over. Det her kommer til at gå ud over medarbejdere og forebyggelse i forhold til børn og ældre. Det går simpelthen ikke.

Hans Holmer, gruppeformand for SF i Kolding Byråd

Annonce

Skåret ind til benet

- Jeg kan ikke se SF i den tilgang til tingene. Vi ved ikke, hvad disse besparelser indeholder, og jeg har fået at vide, at hvis jeg går ind ad døren til forhandlingslokalet igen, så er det, fordi jeg accepterer betingelserne, forklarer Hans Holmer om baggrunden for, at han har valgt at blive udenfor døren nu.

Som formand for social- og sundhedsudvalget kan han nogenlunde forudse, hvad de procentvise besparelser vil føre med sig. I kroner og øre er det 17 millioner, siger han.

- Vi har skåret ind til benet. Nu er jeg bange for, at vi skærer benet over. Det her kommer til at gå ud over medarbejdere og forebyggelse i forhold til børn og ældre. Det går simpelthen ikke. På de andre områder andre ved jeg slet ikke, hvad besparelserne kan få af konsekvenser, og jeg kan ikke sige ja til en aftale, når jeg ikke kender konsekvenserne af den, siger Holmer.

Annonce

Trist

Borgmester Jørn Pedersen siger, at "jeg kan jo ikke som Enhedslisten trylle penge frem af vand", og han kalder det "trist", at SF og Enhedslisten har forladt forhandlingerne.

- De to herrer (Hans Holmer (SF) og Benny Dall (EL) red.) er jo formænd for byrådets to sociale udvalg, som har overskredet deres budgetter betydeligt i 2019 og derfor er medvirkende til, at vi står med kæmpe økonomiske udfordringer nu.

- Og jeg synes, at SF og Enhedslisten har bevist, hvad der sker, hvis man ikke stiller krav og har klare og tydelige forventninger til dem. Da vi skulle bremse op her i 2019, vendte de tilbage og sagde, at det kunne de ikke. Nu har de fået gældseftergivelse af fællesskabet, men de vil ikke være med til at tage ansvar for at rette økonomien op, siger det fra Jørn Pedersen.

Annonce

R er enig

Socialdemokraterne afgør formentlig i løbet af i dag, om de er med i en budgetaftale sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Radikale Jesper Elkjær er helt enig i borgmesterens fremgangsmåde.

- Jeg har selv sagt til Jørn Pedersen, at vi bliver nødt til at styrke Koldings likviditet og lave en rammebesparelse for at sikre, at vi når i mål. Så kan vi bagefter i udvalgene drøfte, hvordan vi bedst udmønter den. Jeg synes faktisk, at jo længere ud man kan delegere de konkrete beslutninger om at spare jo bedre. Gerne helt ud i institutionerne, siger Elkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Vild skov bliver for os alle

Annonce