Annonce
Esbjerg

Endnu et skridt på vejen mod frihed: Rammerne for stort anlagt skoleforsøg er på plads

Mandag blev rammerne for det stort anlagte frihedsforsøg for skolerne i Esbjerg Kommune vedtaget. Dermed er der taget et nyt skridt på vejen imod en anderledes folkeskole i Esbjerg. Arkivfoto: Morten Pape
Mandag vedtog Esbjerg Byråd rammerne for det store forsøg, der fra sommer og tre år frem sætter kommunens skoler fri. Med nogle få såkaldte hegnspæle er den overordnede retning sat, og snart er det tid til, at de mange kræfter rundt om folkeskolen skal på banen.

ESBJERG: Esbjerg Kommune har taget endnu et skridt på vejen til den frihed, som statsministeren i efteråret sendte af sted mod den lokale folkeskole.

Mandag vedtog Esbjerg Byråd den velfærdsaftale, der skal danne rammen omkring det forsøg, som i de næste tre skoleår sætter kommunens ni skoler med 26 afdelinger stort set fri fra både statslige og kommunale regler.

Fra Folketinget var der i forvejen sat få såkaldte hegnspæle op, altså overordnede rammer, som blandt andet betyder, at det fortsat skal være gratis at gå i skole, ligesom eleverne skal slutte skoletiden af med en afgangsprøve.

Annonce

Skolerne skal desuden leve op til det, der normalt bliver krævet fagligt i folkeskolen, og der skal være støtte til elever, som har brug for en ekstra hånd.

Fælles retning

I Esbjerg Kommune har byrådet nu også kridtet den lokale bane op. Alle politikker, strategier og retningslinjer på skoleområdet har været oppe at vende, og også her er der tegnet en bred ramme for forsøget.


Skolerne får stort rum til at handle selv, og de har også retten til at udfordre både de lokale og nationale hegnspæle, hvis de ikke giver mening hos dem. Den åbenhed ligger i friheden, og der skal være plads til at eksperimentere, tænke vildt og stort, lave fejl og lykkes

Diana Mose Olsen (SF), formand for Børn og Familieudvalget


Med få lokale hegnspæle markeres en fælles linje og ambition om at sikre læring og trivsel for alle børn og unge, lyder det. Og kernen bliver en samarbejdsaftale mellem hver skole og byrådet.

- Skolernes frihed skal selvfølgelig være reel, så de i praksis hver især kan gå den vej, der skaber udvikling og løfter skolen lokalt. Derfor har vi politisk fokuseret på værdierne og de store linjer, så der også er en fælles retning. Hele vejen rundt er der god energi i processen, der skrider flot fremad mod det nye skoleår. Som et af de næste skridt inddrager vi de gode kræfter rundt om folkeskolen, fordi vi ved, at de også kan og vil styrke det her ambitiøse projekt. Det bliver på et webinar den 7. april, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune i en pressemeddelelse.

Annonce

Nye døre åbnes

Gennem de seneste måneder har man på rådhuset vendt og drejet skoleområdet, ligesom de forskellige skoler er kommet med vidt forskellige bud på, hvad der skal indgå i forsøget. Og i Børn og Familieudvalget ser man frem til at lade friheden åbne nye døre på skolerne.

- Skolerne får stort rum til at handle selv, og de har også retten til at udfordre både de lokale og nationale hegnspæle, hvis de ikke giver mening hos dem. Den åbenhed ligger i friheden, og der skal være plads til at eksperimentere, tænke vildt og stort, lave fejl og lykkes. Meningen er, at alle bliver klogere undervejs i de tre år, og så vil projektet forandre og udvikle sig med den viden og de erfaringer, skolerne samler op. Sådan går vi vejen mod fremtidens folkeskole, siger udvalgsformand Diana Mose Olsen (SF).

Annonce

Sammenhæng mellem skole og fritid

Det er dog ikke kun timerne i klasselokalet, der rammes af friheden, når det nye skoleår ringer ind. I Kultur og Fritidsudvalget har man særligt haft øje for den tid, der ligger uden for den normale skolegang.

- For os er helheden vigtig, så skolerne tænker friheden på tværs af skoledag og fritidstilbud og får skabt nogle spændende sammenhænge og naturlige overgange for børnene, hvor skole og fritid i højere grad tager del i hinanden. Derfor skal der også fortsat være et førskoletilbud, så børnene får et godt og trygt skifte fra børnehave til skole. Samtidig er det en hegnspæl, at skolerne trækker en linje til kulturlivet og giver eleverne den læring og dannelse, der ligger i det, siger udvalgsformand May-Britt Andrea Andersen (K).

Hegnspæle

Fra næste skoleår og tre år frem bliver skolerne i Esbjerg Kommune en del af et frihedsforsøg, hvor de ni skoler med 26 afdelinger sættes stort set fri fra både statslige og kommunale regler.

Rammerne for forsøget er nu vedtaget, og her gælder der en række såkaldte hegnspæle, som man skal leve op til.

Det betyder blandt andet, at:

- Folkeskolerne skal ”stå mål” med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

- Elever har krav på gratis optagelse i en folkeskole

- Undervisningspligtens gælder fortsat fra 1. august det år hvor barnet fylder 6 år og indtil afslutningen af undervisningen i 9. klasse. Det vil som led i forsøget være overladt til kommunen, hvordan man håndterer elever, hvis forældre ønsker at barnet påbegynder skolegangen senere eller tidligere.

- Det fri skolevalg fastholdes, men med frihed fra reglerne om skoledistrikter.

- Eleverne har fortsat ret til støtte i undervisningen. For eksempel gælder reglerne om støtte til elever med særlige behov fortsat – herunder specialundervisning, ordblinde, handicappede samt tosprogede elever.

- Der skal fortsat indhentes børneattester i forbindelse med ansættelse af personale.

- Eleverne skal fortsat have en afgangseksamen fra folkeskolen. Dog med mulighed for frihed til at veksle op til tre af de fag, der indgår i folkeskolens afgangseksamen.

- Eleverne har fortsat ret til et elevråd

- Førskolen bevares

- Man indfører en såkaldt løbende udfordringsret, hvor skolerne har ret til at udfordre de rammer, kommunen har fastlagt.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Stemmeslugeren Vallø pusler med planer om borgergruppe for udvikling af indre by: - I har ikke hørt det sidste fra mig

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Lørdag blev Simon testet positiv for corona for tredje gang: Professor kalder det usædvanligt, men interessant

Navne For abonnenter

Tvillingebrødrene Ejner og Gunner blev gift med hver deres søster

Esbjerg

Ny smitterekord i Esbjerg med 661 nye tilfælde: Nu den hårdest smitteplagede kommune uden for hovedstaden

Billund

Ole er bidt af en gal flyvemaskine: Rigmænd, rockstjerner og fodboldspillere lejer luksussæderne i Billund-firmaets fly

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Tønder For abonnenter

DF-profil snublede på målstregen og var fem stemmer fra genvalg: Nu har han været på jobcenteret, sælger huset og flytter fra kommunen

Esbjerg Energy For abonnenter

Fjerde sejr i træk, selv om 3-0-føring blev smidt væk: Esbjerg Energy holder fast i stimen

Haderslev

Far om banegårdsballade i Vojens: - Det er ikke et samfundsproblem

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Sønderborg

En jubilæumsgave venter på dronningen: Kommunen planlægger en overraskelse under sommeropholdet

Kolding For abonnenter

Beboer på bosted er varetægtsfængslet efter voldsom brand: Har tidligere lavet bål i sin stue og stukket ild til stol

Nordtyskland

Smitten har sneget sig ind på rådhuset, så nu har overborgmester fået corona

Annonce