Annonce
Kolding

Enhedslisten vil have ny plan for vindmøller i Kolding nu

Siden 2013 har det ikke været muligt at sætte vindmøller op i Kolding Kommune - nu skal planlægningen genoptages, lyder et forslag fra Enhedslisten. Arkivfoto: Joan Karlsen
- Tiden går, og vi kommer ingen steder, siger Enhedslistens Benny Dall. Han ønsker planlægningen for opstilling af vindmøller i Kolding Kommune genoptaget omgående. S og R vil have det store overblik i en samlet plan først.

Kolding: - Vi har ventet og ventet. Nu vil jeg ikke vente længere. Det er uansvarligt.

Sådan siger Enhedslistens Benny Dall om baggrunden for, at han på plan-, bolig- og miljøudvalgets møde onsdag stiller forslag om, at planlægningsarbejdet for opstilling af vindmøller i Kolding Kommune genoptages straks.

- Jeg er utålmodig. Det er utåleligt, at vi ikke har fået skubbet gang i en alternativ energiplanlægning endnu. Vi bliver spist af med lovning på lovning på lovning, men der sker ikke en pind, mener Benny Dall.

Han henviser til, at Kolding Kommunes planlægning for store vindmøller blev stoppet i 2013 med henvisning til, at vindmøllers lavfrekvente støj kunne være sundhedsskadelig.

Det er der ikke beviser for, konkluderede Sundhedsstyrelsen sidste sommer, og plan- bolig- og miljøudvalgets formand Birgitte Kragh bebudede, at hele byrådet hen på efteråret skulle inviteres til et seminar om mål og planlægning for vedvarende energi i Kolding Kommune.

Det seminar er ikke blevet til noget endnu, og by- og udviklingsforvaltningen oplyste i sidste uge, at seminaret nu er planlagt til april, hvor det er tanken, at byrådet skal have en status vedrørende vindmøller, solcelleanlæg og biogas med videre og drøfte strategi og planlægning.

Så bør I ikke lige afvente det seminar, før vindmølleplanlægningen skubbes i gang igen?

- Nej. På sådan et seminar kan vi ikke træffe beslutninger, og vi har ikke tid til at vente et år mere. Det er som om, det ikke er gået op for dem, at vi skal nå en 70 procents reduktion af CO2-udledningen inden 2030, siger Benny Dall, der med "dem" mener byrådets borgerlige flertal i form af Venstre og Dansk Folkeparti.

Annonce

Vindmøller

  • Der er i alt 40 vindmøller i Kolding Kommune (ikke husstandsmøller).
  • Møllerne producerer ca. 54 millioner kWh/år svarende til forbruget i 13.500 husstande. Der er ca. 42.500 husstande i Kolding.
  • De seneste 10 år er den årlige produktion af vindenergi faldet med ca. en mio. kWh svarende til 250 husstandes forbrug.
  • I år vil faldet være lige så stort pga. møllernes alder m.v.
  • En enkelt moderne, stor vindmølle kan producere det samme som 300-400 små husstandsmøller (under 25 meter).

Hængeparti

Forud for onsdagens møde er der dog ikke udsigt til opbakning til Enhedslistens forslag, som i første omgang skal åbne for vindmøller i industriområder.

Socialdemokraternes Poul Erik Jensen fastslår, at "Kolding har et hængeparti i forhold til grøn energi".

- Vi er bagud på point i forhold til andre kommuner, men lad os nu lige vende skråen og få det håndteret på den rigtige måde. Der er sket meget teknologisk siden 2013, og det kan være, at vi skal lave sol- og vindparker og placere vindmøller langs vores motorveje. Arbejdet skal sættes i gang, men det er vigtigt, at byrådets politikere er klædt ordentligt på til det. Det skal vi bruge seminaret til, siger han.

Radikale Jesper Elkjær synes, "det er rigtig fint", at Benny Dall rejser sagen.

- Men jeg er nødt til at indtage den position også her, at vindmøller skal indgå i en samlet og langsigtet grøn plan for Kolding. Vi skal have et overblik, og vi skal lave den rigtige plan, som vi derefter skal bruge til at prioritere ud fra i stedet for at gå ud med enkeltstående nedslag som for eksempel at ville frede Marielundskoven. Det haster, ja, men lad os nu få arbejdet gjort ordentligt, siger Elkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce