Annonce
Sønderborg

Energi fra affald lever på lånt tid: Målet er fjernvarme uden aske

Sønderborg Kraftvarmeværk laver ubrugeligt affald om til energi. Foto: Morten Thun
Der går dog et stykke tid, før Sønderborg Varme kan levere energi uden at brænde blandt andet affald, siger direktøren i Sønderborg Varme Erik Wolff.

Sønderborg: I dag brændes der affald, som ikke kan genanvendes, på forbrændingsanlægget, og på den måde kommer der energi ud af noget, der ikke kan genbruges. Samtidig slipper Sønderborg af med det ubrugelige affald. Det er jo godt, men direktør Erik Wolff, Sønderborg Varme, lægger ikke skjul på, at målet for virksomheden er på sigt at levere askefri varme til forbrugerne.

- Det ligger nok et stykke ude i fremtiden, vurderer Erik Wolff, der dog understreger, at fjernvarme - også med affaldsforbrænding - anses som grøn energi.

Ved siden af affaldet bruger Sønderborg Varme også flis, gas, sol og andet, og fordelen ved at have flere heste at spille på er - som direktøren udtrykker det - at man for en tid kan skrue ned for de energiformer, som stiger i pris, og satse på de billigere.

Annonce

Flis fra nærområdet

- Du kan da ikke påstå, at det er grøn energi at fyre med flis?

- Jo, for flis er så billig, at det ikke kan betale sig at dyrke træer for at lave flis. Flisen er et overskudsprodukt fra de virksomheder, der laver tømmer, og den kommer fra beskæringer og udtyndinger. Vi skal dokumentere, at mindst 90 procent af det flis, vi fyrer med, er dyrket bæredygtigt - tallet ligger på 93 procent. Og så køber vi flis i nærområdet - det er for os Fyn, Sydjylland og Nordtyskland, siger direktøren.

Annonce

Mange muligheder

I fremtiden vil Sønderborg Varme også forsøge et bruge overskudsvarme fra industrierne - eksempelvis fra teglværker. Det er noget, der i øjeblikket arbejdes på, og det er noget, direktøren ser et stort potentiale i.

Men hvad med geotermien, der har stået stille de seneste år? Prisen for hullerne i jorden i Sønderborg og anlæggene på overfladen - blandt andet et stort flisfyr og en 4,2 km lang rørledning i Spang - løb op i næsten 400 millioner kroner.

Erik Wolff ved godt, at nogen kan undre sig over, at dele af så dyrt et anlæg ligger stille, men han understreger, at geotermien ligger i dvale.

- Vi ved godt, hvad der er galt, men vi har brug for hjælp til at få det op at køre og til driften, og derfor kigger vi mod Århus. Her er der planer om at etablere Danmarks største geotermianlæg, og kommer det op at køre, vil der følge en industri med, som kan hjælpe anlægget i Sønderborg i gang. Men man skal altså ikke glemme, at investeringen i geotermi også har betydet, at vi har fået en stor del af den tidligere varmeproduktion på naturgas konverteret til bæredygtig flis.

Vi ved godt, hvad der er galt, men vi har brug for hjælp til at få det op at køre og til driften, og derfor kigger vi mod Århus. Her er der planer om at etablere Danmarks største geotermianlæg, og kommer det op at køre, vil der følge en industri med, som kan hjælpe anlægget i Sønderborg i gang.

Erik Wolff

- Kan I fortælle mig, hvorfor folk ikke bare skal vælge en varmepumpe i stedet for en fjernvarmetilslutning.

- En varmepumpe koster op imod 100.000 kroner, og her skal det jo medregnes, at den skal vedligeholdes og udskiftes. Når du er kunde hos os, står vi får al vedligeholdelse og udskiftning, siger Heidi Catharina Sommerset, der varetager kundekontakter og PR hos Sønderborg Varme.

Erik Wolff tilføjer, at Sønderborg Varme også kan bruge varmepumper - bare i meget større målestok.

- Der er energi i alt - luft, vand og jord, tilføjer direktøren og understreger, at selskabet hele tiden kigger sig omkring for at finde grønnere energiformer uden at prisen stiger for forbrugerne.Annonce
Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Politi indfører nattelivszone for dømte personer i Kolding: Se hvor de ikke må vise sig

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Erhverv For abonnenter

Tre venner fra 3.g bag nyt iværksætterfirma: Vil skrotte karkluden og sæbe til rengøring

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Sønderborg

Socialdemokratiet har fordelt deres roller i det nye byråd

Esbjerg

Chaufførmangel, Brexit og covid-19 sender frisk fisk på skinner: Esbjerg-firma vil skære 40 procent af transporttiden

Skoleelever hjemsendes fra 15. december

Varde

Politiet beder om hjælp: 84-årig mand forsvundet fra plejehjem

Tønder For abonnenter

Politiet kommer: Nu er lokalerne til ny nærpolitistation fundet

Sønderborg

Flere læger giver et stik mod covid-19: Se listen her

Annonce