Annonce
Sydjylland

Energi-giganter vil bygge stor kunstig ø midt i Nordsøen

Sådan ser en foreløbig skitse ud til den kunstige ø på Doggerbanke midt i Nordsøen, som blandt andet vil indeholde en landingsbane på 1700 meter samt en havn til modtagelse af fremtidens havvindmøller i området.

Holland, Tyskland og Danmark vil undersøge mulighederne for at bygge en seks kvadratkilometer stor ø til fremtidens havvindmøller. Den kunstige ø med havn og landingsbane skal placeres på Doggerbanke midt ude i Nordsøen.

Annonce

Det lyder som en aprilsnar, men den er god nok. Den 23. marts underskriver de tre statslige eltransmissionsselskaber i Holland, Tyskland og Danmark en aftale om at undersøge mulighederne for at bygge en gigantisk kunstig ø på seks kvadratkilometer med landingsbane og havn midt ude i Nordsøen. Alene etableringen af øen i sand og sten vil koste over 10 milliarder danske kroner, viser de foreløbige beregninger.

Den kunstige ø, der skal placeres på Doggerbanke mellem Danmark og England, skal etableres for nemmere, bedre og billigere at etablere op til 7.000 havmøller omkring den kunstige ø, så op til 80 millioner europæere kan få deres strøm fra møllerne midt ude i Nordsøen. Dermed vil de hidsige diskussioner om, hvorvidt fremtidens vindmøller skal placeres på land eller i nærheden af kysterne, om 20-30 år kunne forstumme.

- Fantasien er ikke løbet af med os, og det lyder måske skørt og science fictionagtigt, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør hos danske Energinet.dk, og tilføjer om aftalen, som selskaberne offentliggjorde onsdag:

- I det store billede skal vi have den vedvarende energi til hele Europa, hvad enten der er tale om vind, vand eller sol. Derfor skal vi også tænke på en ny måde, og her vil en ny ø på Doggerbanke kunne vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv, fortæller Torben Glar Nielsen.

Annonce

Strømmen kan sendes på kryds og tværs

Den tekniske direktør hos Energinet.dk fortæller, at fidusen bag en kunstig ø ude midt i Nordsøen blandt andet er, at strømmen fra de mange landes havvindmølleparker kan samles og sendes på kryds og tværs til forbrugerne i Norge, England, Holland, Belgien, Tyskland og Danmark.

Samtidig bliver det muligt at bruge den langt billigere vekselstrømsteknologi fra møllerne til øen i forhold til jævnstrøm og lange kabler fra møllerne og direkte til land, som ellers vil være nødvendigt i fremtiden, når fremtidens mange nye havvindmøller ellers vil skulle bygges længere og længere til havs

- Samtidig er det lavvande omkring øen ved Doggerbanke, og det blæser godt og stabilt derude, fortæller Torben Glar Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark For abonnenter

Transport-mastodont sender advarsel til vognmænd: Hvis I frasælger pengetank, risikerer vi at lukke

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce