Annonce
Haderslev

Energiforbedringer sparer penge

Flere kommuner herunder Haderslev har skiftet gadebelysbingen ud med LED-lys. Arkivfoto: Axel Schütt
Især skolerne skal have opgraderet varmeinstallationerne.

HADERSLEV: Byrådet besluttede i 2009 at afsætte lidt over en million kroner til at nedsætte energiforbruget. Det skete i forbindelse med, at Haderslev Kommune vil være klimakommune.

Nu har forvaltningen prioriteret pengene, og de tre største projekter er på Hammelev Skole, Favralskolen og Frøs Arena. Hammelev Skole skal have opdateret sit varmesystem, mens Favrdalskolen skal have udskiftet vandhanerne med nogle berøringsfri af slagsen. Endelig har Frøs Arena fået udskiftet belysningen.

Annonce

LED-lys i gaderne

Energiforbedringerne gavner ikke blot miljøet. Det sparer også 171.000 kroner per år.

Byrådet skal godkende fordelingen på sit møde den 28. januar, hvor politikerne også skal tage stilling til et andet klimainitiativ: SF ønsker, at Haderslev Kommune får en samlet klimastrategi. Partiets byrådsmedlem, Bent Iversen, begrunder blandt andet forslaget med, at regeringen for nylig vedtog en ambitiøs klimaplan, der skal reducere CO2 udledningen med 70 procent senest i 2030.

Haderslev Kommune har allerede gennemført flere klimarettede tiltag. Blandt andet er gadebelysningen skiftet ud med LED-lys.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce