Annonce
Esbjerg

Energimetropol siger farvel til kul og goddag til Danmarks største havvandsvarmepumpe

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Vardes borgmester, Erik Buhl, har kæmpet indædt for at få ophævet kraftvarmebindingen. Det lykkedes efter megen renderi på Christiansborg. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.
Din Forsyning gør klar til projekt fremtidens fjernvarme. Fredag blev der taget første spadestik til Danmarks største havvandsvarmepumpe på Esbjerg Havn, der skal være med til at forsyne godt 25.000 kunder i Esbjerg og Varde samt 1000 kunder på Fanø med varme.
Annonce

Esbjerg, Fanø og Varde kommuner: Det historiske vingesus var til at tage og føle på, da Din Forsyning fredag tog første spadestik på Danmarks største havvandsvarmepumpe, der er et af elementerne i fremtidens fjernvarme for 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde samt små 1000 kunder på Fanø.

Efter år med planlægning, beregninger og udbud er Din Forsyning endelig kommet så langt, at man kan begynde byggeriet, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glædede sig over byggeriet, der ud over havvandsvarmepumpen også kommer til at rumme en ny fordelingscentral og et flisværk.

Energistyrelsen godkendte tilbage i maj planerne omkring en fleksibel varmeproduktion, der dels bygger på den nævnte havvands-varmepumpe, dels på el- og fliskedler. Energistyrelsen gav dermed den i lang tid eftertragtede dispensation fra den lovpligtige, såkaldte kraftvarmebinding, der pålægger centrale kraftvarmeområder i Danmark at producere el sammen med varmeproduktionen.

Annonce

Et langt slagsmål

Kraftvarmebindingen ville have betydet, at det fælleskommunale Din Forsyning var blevet tvunget til at investere i et enormt biomasseværk som afløser for det nedslidte, kulfyrede Esbjergværket, som Ørsted ejer og driver, og det har begge kommuner sammen med Fanø kæmpet indædt imod.

Ikke alene har det kostet adskillige borgmester-ture til Christiansborg, men det udløste i sin tid også en langstrakt tvist med det statslige energiselskab Ørsted, der havde lagt sig fast på et erstatte Esbjergværket med et biomassefyret værk - noget, som hverken Jesper Frost Rasmussen eller borgmester i Varde, Erik Buhl (V), ønskede at binde sig op på i de næste 30 års varmeproduktion.

Danmarks største havvandsvarmepumpe, der er et af elementerne i fremtidens fjernvarme for 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde samt små 1.000 kunder på Fanø. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

De langstrakte, politiske bestræbelser berørte borgmester Jesper Frost Rasmussen kun let, da han holdt talen, inden spaden blev stukket i jorden:

- Dagen i dag er kulminationen på et langt sejt træk, og det føles en sejr at kunne stå her i dag. Stor ros til alle, der har spillet med på holdet og været med til at sikre, at vi siger farvel til den kulbaserede fjernvarme og goddag til mere klimavenlige energikilder. Det har været ekstremt vigtigt for os, at den helt rigtige løsning fik lov til at komme i spil. Det har vi kæmpet for af flere grunde. Fra mit perspektiv har det været afgørende, at vi som landets energimetropol selvfølgelig skal være med helt fremme, når det gælder de bæredygtige valg. Så nytter det ikke, at vi hænger fast i, hvordan man plejer at tænke energi. Selvfølgelig skal vi heller ikke tage til takke med en halvsløj løsning, sagde borgmesteren blandt andet, inden han roste Din Forsyning for at være på forkant med udviklingen og have kompetencerne til at udfordre og tænke innovativt:

Annonce

Dansk energihistorie

- Esbjerg Kommune har en klar ambition om at være en af de mest klimavenlige kommuner, som formår at understøtte udviklingen og anvendelsen af nye intelligente og bæredygtige energiløsninger. Det sætter Fremtidens Fjernvarme en tyk streg under. Projektet skriver sig ind i den danske energihistorie, og det føles helt rigtigt, at det netop er i Esbjerg, at vi tager teten og viser, at vi mener det alvorligt, når vi taler om den grønne omstilling, lød det fra Frost Rasmussen, som også påpegede, at løsningerne her har national bevågenhed, og at "andre helt sikkert vil lade sig inspirere af, hvordan fremtidige fjernvarmeproduktioner kan strikkes sammen".

Formanden for Din Forsyning, Anders Linde, Varde, tog sammen med borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) første spadestik til den nye havvandsvarmepumpe. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Byhistoriske Arkiv.

Baggrund for projektet

I dag køber Din Forsyning godt 50 procent af fjernvarmen af Ørsted, der producerer den som overskudsvarme på Esbjergværkets blok 3. Ørsted lukker det kulfyrede kraftværk 1. april 2023, og derfor skal kraftværkets andel
erstattes af en ny fjernvarmekilde.

Din Forsyning har som den første i Danmark fået dispensation fra kraftvarmekravet i et centralt kraftvarmeområde, og kan derfor nu give sig i kast med udelukkende at producere bæredygtig fjernvarme til forbrugerne i Nordby på Fanø, Varde og Esbjerg.

I fase 1 bygges der et 50MW havvandsvarmepumpeanlæg og et 60MW fliskedel-anlæg. Dertil kommer en ny fordelercentral, administrationsbygning, transformatorstation og flislagre. Alt bliver placeret samlet på havnen i Esbjerg.

Den samlede sum vil være på omkring 1,2 mia. kroner og det meste af byggeriet skal stå færdigt 1. april 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Regionalt

Næsthøjeste smittestigning nogensinde: De fleste kommuner rammes

Annonce