x
Annonce
Esbjerg

Energinet-direktør: Vi kunne have været tydeligere om kabellægning

Henrik Riis, administrerende direktør for Energinet Eltransmission, har været en tur i energiministeriet. Foto: Energinet.

Adm. direktør for Energinet Eltransmission måtte tirsdag i Energi-, forsynings- og klimaministeriet give den nedslående melding, at højspændingsforbindelsen efter alt at dømme ikke kan graves ned. Kommunikationen kunne have været bedre, siger han om forløbet.

Da repræsentanterne for forligspartierne Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF tirsdag satte sig om forhandlingsbordet i Energi-, forsynings- og klimaministeriet i København, var den administrerende direktør for Energinet Eltransmission, Henrik Riis, også til stede. Bevæbnet med slides og oplysninger om den planlagte 400 kV-højspændingsforbindelse fra Idomlund i nord til den dansk-tyske grænse, der skal gå på i alt 500 master i en højde af 30-35 meter.

Det var ham, der måtte meddele folketingspolitikerne, at et af de hidtil beskrevne alternativer til masterne ikke er en farbar vej - noget, der nu sender energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i samråd på begæring af folketingsmedlem og energiordfører Jens Joel (S).

- Det er mig, der har ansvaret for at bygge transmissionsanlæg, der fungerer. Hvis jeg trykker på startknappen efter at have brugt milliarder af kroner, og anlægget ikke kan drives, så har vi et kæmpeproblem. Jeg er nødt til at sige klart, at alternativet med nedgravning hele anlægget på strækninger á 20-25 kilometer med ni kompensationsstationer på størrelse med 13 fodboldbaner etableret ind i mellem formentlig ikke kan drives. Det er ikke min stil at bruge ordet umuligt - hvis jeg havde al den tid, der skulle til i verden, så kan jeg ikke udelukke, at vi engang kan lave det. Men det er ikke sådan, omstændighederne er i dag, siger Henrik Riis til JydskeVestkysten.

Annonce

Sagen kort

Energinet planlægger etablering af en 400 kilovolt højspændings-luftledning mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup videre til Ribe og ned til Niebüll syd for den dansk-tyske grænse. Det drejer sig om cirka 500 master i en højde af omkring 35 meter.

Det er ikke faldet i god jord i Sydvestjylland, og kritikken tog for alvor fart, da konsekvenserne og siden linjeføringen i foråret blev kendt, og sydjyderne kunne konstatere, hvordan masterne skulle gå igennem følsom og beskyttet natur.

Det er forligspartierne bag den såkaldte PSO-aftale fra november 2016 - Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, DF, Socialdemokratiet, De Radikale og SF - der besluttede, at nye store højspændingsledninger ikke længere skulle nedgraves af hensyn til de danske husholdningers elregninger samt hensynet til erhvervslivets pengepung.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Foto: Peter Leth-Larsen

Teoretisk alternativ

Men Energinet forklarede jo om løsningen på borgermøderne, og ministeren har også anvendt alternativet i forskellige besvarelser?

- Det er korrekt, at vi stillede op med økonomioversigter og visualiseringer for at vise, dels hvor dyrt den slags ville ende med at blive, dels for at vise, at et teoretisk alternativ til master bestemt hverken ville blive usynligt eller støjsvagt. Vores projektleder sagde også på møderne, at han var i tvivl om, hvorvidt vi ville kunne drive et sådant alternativ, og det er så det, jeg har sat to streger under i ministeriet, for jeg skal være 100 procent sikker, siger direktøren.

Hvor meget kan I så kabellægge?

- Hvis den økonomiske ramme er der, kan vi muligvis kabellægge lidt mere, end det, der er lagt op til omkring eksempelvis naturfølsomme områder som Skjern Å og Ribe, hvor vi jo har regnet med partiel kabellægning. Men det er Miljøstyrelsen, der i sidste ende skal stille krav om, hvor det skal kabellægges. Hvor meget, vi kan gå yderligere ned i jorden på den ene og den anden side af de strækninger, kan jeg ikke sige for nuværende, forklarer Henrik Riis.

Forstår frustrationer

Kan du forstå, at der er frustrationer med den nye melding?

- Det kan jeg sagtens forstå, og hvis vi ser på det i bakspejlet, så kunne vores kommunikation også have været tydeligere. Men da projektet blev til, og efter at masteløsningen var blevet valgt, var det der, vores fokus lå, siger Henrik Riis og tilføjer, at Energinet er nogle af dem, der er længst fremme i verden i forhold til kabel-teknologi.

- Inden finanskrisen havde vi visionen om det usynlige transmissionsnet, og det har vi brugt mange ressourcer på. Vi vil gerne være effektive med kabellægning af de mindre 150 kV-forbindelser, for jo flere penge kan vi spare, og det har vi også styr på. Det kan vi uden problemer kabellægge, hvis vi får besked på det. Det er således ikke et teknisk problem, men alene et økonomisk, og det er politisk bestemt, hvad og hvor meget vi skal gøre. I forhold til 400 kV-forbindelsen, som vi taler om her, handler det om det teknisk mulige foruden det økonomiske, siger Henrik Riis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Forældre fra Esbjerg tør ikke at sende børnene afsted: - Mine børn skal ikke være forsøgskaniner

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce