Annonce
Esbjerg

Energinet: Strømmen i kablerne bliver ikke vedvarende sort

Det er denne type master, Energinet foreslår at rejse på hele linjen, og det er den, der præsenteres på de borgermøder, der holdes lige nu. Gittermasten er op til 35 meter høj med brede arme for at ledningerne kan hænge ved siden af hinanden. Foto: Energinet.

I takt med, at den vedvarende, grønne energi udbygges i de lande omkring os, som vi bliver koblet sammen med via de nye kabelforbindelser, vil strømmen gå fra grøn til sort, siger afdelingschef i Energinet.

Esbjerg: Billedet af Energinets Viking Link-forbindelse til England og de kontroversielle maste-udbygninger i det jyske er ikke så sort, som det bliver malet. For over tid vil grøn strøm erstatte den sorte fra blandt andet de tyske kraftværker i takt med, at der sker en udbygning af de grønne strømkilder i landene omkring os.

Det siger områdeleder Bjarne Brendstrup fra Energinet til påstanden om, at det er sort el fra tyske kulkraftværker, der vil flyde gennem Energinets kommende sydjyske forbindelser:

- Energinets planer om en ny højspændingsforbindelse mellem Idomlund ved Holstebro over Endrup til den dansk-tyske grænse er til debat, og det er helt naturligt, da de færreste ønsker elmaster i nærområdet. Debatten rummer mange tal og også flere misforståelser, bl.a. at det er tysk kulkraftstrøm, der i fremtiden vil løbe i ledningerne. Det er noget, der på sigt vil ændre sig, siger Bjarne Brendstrup og forklarer:

- Et kabel mellem Danmark og England fører jo ikke i sig selv til mere blæsevejr eller solskin i Danmark, eller at der kommer mere regn og dermed vand i Norges vandkraftmagasiner. Derimod kan kraftværker skrue op for produktionen, og når man sætter en Viking Link ind i ligningen, vil regnemaskinen i første omgang vise, at det er dansk og tysk kraftværksstrøm, som i høj grad vil fylde kablet til England, siger han og fortsætter:

- Men regnemaskinen er baseret på en given mængde kraftværker, vindmøller osv., og den tager ikke højde for, at et nyt kabel med masser af eksportmuligheder vil føre til større afsætningsmuligheder for bl.a. danske vindmøller. Kablet giver derfor mulighed for, at man kan indpasse mere vind og sol i elsystemet. Med andre ord: kablet åbner døren til helt nye markeder, og dermed også salg af den stigende mængde vedvarende energi, der vil komme, i takt med at det danske energisystem frem mod 2050 bliver grønnere og grønnere.

Annonce

Samfunds-gevinst

Som bekendt forestår Energinet ud over luftledningerne det 700 km lange søkabel, Viking Link, til England. Og selv om kablet først er tilbagebetalt i 2040, vil det give en samfundsøkonomisk fortjeneste at koble Danmark og England sammen, påpeger Bjarne Brendstrup:

- Luftledninger og søkabel giver samlet set en samfundsøkonomisk gevinst til Danmark på ca. fire mia. kr., bl.a. fordi Danmark kan sælge energi til England. Både større indenlandsk forbrug og mere eksport er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Helt generelt kræver omstillingen til grøn energi, at de europæiske elsystemer kommer til at hænge meget bedre sammen, og Viking Link vil også hjælpe med at sikre forsyningen i Danmark på de tidspunkter, hvor det blæser i England, men mindre i Danmark.

Torsdag kom det frem, at fire vestjyske borgmestre nu har bedt energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) samt medlemmerne af det pågældende, politiske udvalg i Folketinget om komme på visit og se, hvordan master vil skæmme den flade, vestjyske natur.

- Det er et bredt flertal i Folketinget, der har besluttet, at udbygningen af 400 kV nettet skal laves som luftledninger, men uanset om politikerne havde valgt luftledninger eller kabler i jorden, så er der behov for at udbygge det vestjyske el-net. Der er mange vindmøller i Vest- og Nordjylland, og el-nettet sander til. Nye, stærkere forbindelse er nødvendige for at kunne opsamle strøm og sende det ud til forbrugerne i Danmark og nabolande, siger Bjarne Brendstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Annonce