Annonce
Vejen

Energinet vil grave: 60 lodsejere i Andst og Holsted skal lægge jord til elkabler

Illustration: Energinet.dk
Energinet vil grave elkabler i jorden på cirka 34 kilometer lange strækninger mellem Ribe og Andst i januar 2022 og mellem Ribe og Holsted i 2023. Flere lodsejermøder er ved at blive forberedt.
Annonce

Andst: Planerne om at lægge en række luftledninger på 150 kilovolt i jorden og etablere nye højspændingskabler i det sydvestlige Jylland er kommet et skridt videre.  I en pressemeddelelse skriver Energinet, at der nu er et forslag til, hvor kablerne mellem Ribe og Andst skal ligge. Forslaget er sendt til de cirka 60 lodsejere, som skal lægge jord til det nye kabel.

- En medarbejder fra Energinet vil i forsommeren 2021 besøge de enkelte borgere for at drøfte linjeføringen. Vi regner med, at vi er færdige med at lægge det cirka 34 km lange kabel mellem Ribe og Andst i midten af 2022, siger projektleder Martin Hinrichsen, Energinet.

Høringsperioden for kabellægningen mellem Ribe og Andst er i andet kvartal af 2021. Herefter vil Energinet holde lodsejermøde i 3. kvartal. I 4. kvartal er det arkæologerne, der skal i jorden og lave forundersøgelser. Endelig vil kabelarbejdet blive indledt i januar 2022.

Annonce

Også til Holsted

Lodsejere, der skal lægge jord til et nyt elkabel mellem Ribe og Holsted, vil blive kontaktet senere. Her er de første lodsejermøder planlagt i januar 2021 med en høringsperiode i 2. kvartal. Der vil også blive holdt lodsejermøder i 4. kvartal, hvorefter arkæologerne skal igang med forundersøgelserne  i 4. kvartal 2022. Selve kabelarbejdet her går i gang i januar 2023. Hele kabelprojektet i det sydvestlige Jylland forventes at være færdigt sidst i 2024.


Vi regner med, at vi er færdige med at lægge det cirka 34 km lange kabel mellem Ribe og Andst i midten af 2022.

Martin Hinrichsen, projektleder


- Der sker store forandringer i elsystemet i disse år, og det gælder også i Sydvestjylland, hvor 150 kilovolt nettet skal kunne opsamle de stigende mængder vedvarende energi fra vindmøller og solceller. Det er baggrunden for, at vi også forstærker 150 kilovolt nettet i området, siger Martin Hinrichsen.

En grøn omstilling af energiforsyningen kræver et stærkere elnet. Hovedparten af de nye kabler i det sydvestlige Jylland er en udløber af en politisk aftale fra 2018, som betyder, at de kommuner, der skal lægge jord til den nye 400 kilovolt luftledning mellem Holstebro og grænsen, får kabellagt 150 kilovolt luftledninger.

Elkablerne

Energinet yder erstatning, hvis et kabelanlæg eller et luftledningsanlæg etableres på din ejendom.

Et kabelanlæg erstattes med et grundbeløb – et beløb pr. meter kabelsystem på din ejendom samt erstatning for det servitutbælte, der tinglyses på din ejendom.

Desuden får du erstatning for afgrødetab, strukturskader på jorden og midlertidige ulemper i forbindelse med anlægsfasen. Dette opgøres i samarbejde med den enkelte grundejer umiddelbart efter anlægsarbejdet er afsluttet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Giv borgerne klar besked, Engelbrecht

Sport

VM: Dagens kampe og tv

Annonce