Annonce
Kolding

Energiselskab vil opføre gigantisk solcelleprojekt i det nordlige Kolding

Den gamle flyvestation i Vandel er ved at blive udviklet til Nordens største solcellepark. Sådan ser den ud fra luften lige nu, og det svarer i størrelse nogenlunde til det delområde, der er på vej ved Viuf, hvis politikerne ellers er med på den. Foto: Erhvervspark Vandel
BeGreen er klar til at bygge solcelleanlæg, som kan forsyne 50.000 familier med strøm. Vejle Kommune har meldt positivt ud - nu afventer energiselskabet, at Koldings politikere tager stilling.

Kolding: Et af de absolut største solcelleanlæg i Europa er på vej i det nordlige Kolding, hvis ellers Kolding Byråd er med på at imødekomme en ansøgning fra solenergiselskabet BeGreen.

Anlægget på i alt 300 hektar, hvoraf de 25 hektar ligger i Vejle Kommune mellem Øster Starup og Viuf, skal ifølge projektbeskrivelsen placeres i delområder ved Viuf og omkring Sdr. Vilstrup. Området ved Viuf fylder 110 hektar, mens resten ligger i fire mindre områder meget tæt ved hinanden nær Sdr. Vilstrup.

Det samlede anlæg, som BeGreen håber er oppe at køre inden udgangen af 2021, vil kunne producere 200 millioner kWh årligt, hvilket svarer til cirka 50.000 enfamiliehuses elforbrug.

Annonce

BeGreen

  • BeGreen udvikler store solcelleparker.
  • Selskabet er i gang med at udvikle den største solcellepark i Norden - og den syvende største i Europa. Solcelleparken ligger på den nedlagte Flyvestation Vandel i Vejle Kommune.
  • Solcelleparken i Vandel producerer i dag 115.000 MWh årligt.
  • Nu bygges der ud med en produktion på yderligere 152.000 MWh (Vandel 3) svarende til yderligere 34.000 husstandes samlede forbrug og en reduktion af CO2-aftrykket med yderligere 190.000 tons om året.
  • Vandel 3 vil producere den første strøm i 2021.
  • Det samlede anlæg i Vandel fylder 350 hektar, når Vandel 3 er opført.

Aftaler på plads

Allerede i oktober behandlede Vejle Kommunes tekniske udvalg en ansøgning fra BeGreen, og her er politikerne indstillede på at sige ja til solcelleprojektet for så vidt angår den del af projektet, der ligger i Vejle Kommune - og på betingelse af, at projektet også bliver realiseret i den del af delområdet ved Viuf, som ligger i Kolding Kommune. Med andre ord er Vejle Kommune under forudsætning af Kolding Kommunes medspil klar til at lave sin del af den planlægning, der skal til for at realisere solcelleprojektet.

I Kolding har politikerne endnu ikke taget stilling til sagen.

Bestyrelsesformand hos BeGreen, Anders Dolmer, oplyser, at energiselskabet har en "god og klog dialog" med både Kolding og Vejle Kommune om projektet, som BeGreen betragter som ét sammenhængende projekt.

Selskabet har indgået aftaler med de seks lodsejere ved Viuf og Sdr. Vilstrup, der skal udleje jord til solcellerne, og BeGreen har også sikret sig muligheden for at afsætte strømmen, fortæller han.

- Kunsten er at få placeret anlæggene, så de ikke generer øjet. For de fleste vil jo gerne grøn omstilling, men det skal også se pænt ud. Derfor prøver vi omhyggeligt at udvælge arealer, hvor der ikke er særlige naturhensyn, og så planter vi naturlige hegn rundt om arealerne, så det bliver som at kigge ind i en skov. Vi vælger også relativt flade arealer, så de ikke stritter op i landskabet, forklarer Anders Dolmer.

BeGreen sikrer også, at der fortsat er produktion på arealerne. Enten en produktion af lam fra får, som går og græsser i striberne mellem rækkerne af solceller, eller en produktion af økologisk græsprotein, idet al form for brug af sprøjtemidler stopper på arealerne.

- På den måde er vi bæredygtige på flere måder, påpeger Dolmer.

Møder med naboer

Lige nu afventer BeGreen Koldings politikeres stillingtagen til, om Kolding Kommune skal lave de lokalplaner og det kommuneplantillæg, der skal til, for at det gigantiske solcelleanlæg i det nordlige Kolding kan sættes op.

Bliver svaret et ja, vil selskabet derefter tage ud og tale med de borgere, som bliver naboer til solcellerne og herunder fremvise visualiseringer.

- Alle skal være betryggede, så vi tager den tid, der skal til. Men en helt realistisk tidsplan er, at solcelleanlægget er realiseret i alle tre delområder i slutningen af 2021, siger Anders Dolmer.

Det er her i de røde felter, at BeGreen ønsker at sætte solcelle-anlæg op. Kort: BeGreen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce