Annonce
Kolding

Energiselskab vil opføre gigantisk solcelleprojekt i det nordlige Kolding

Den gamle flyvestation i Vandel er ved at blive udviklet til Nordens største solcellepark. Sådan ser den ud fra luften lige nu, og det svarer i størrelse nogenlunde til det delområde, der er på vej ved Viuf, hvis politikerne ellers er med på den. Foto: Erhvervspark Vandel
BeGreen er klar til at bygge solcelleanlæg, som kan forsyne 50.000 familier med strøm. Vejle Kommune har meldt positivt ud - nu afventer energiselskabet, at Koldings politikere tager stilling.

Kolding: Et af de absolut største solcelleanlæg i Europa er på vej i det nordlige Kolding, hvis ellers Kolding Byråd er med på at imødekomme en ansøgning fra solenergiselskabet BeGreen.

Anlægget på i alt 300 hektar, hvoraf de 25 hektar ligger i Vejle Kommune mellem Øster Starup og Viuf, skal ifølge projektbeskrivelsen placeres i delområder ved Viuf og omkring Sdr. Vilstrup. Området ved Viuf fylder 110 hektar, mens resten ligger i fire mindre områder meget tæt ved hinanden nær Sdr. Vilstrup.

Det samlede anlæg, som BeGreen håber er oppe at køre inden udgangen af 2021, vil kunne producere 200 millioner kWh årligt, hvilket svarer til cirka 50.000 enfamiliehuses elforbrug.

Annonce

BeGreen

  • BeGreen udvikler store solcelleparker.
  • Selskabet er i gang med at udvikle den største solcellepark i Norden - og den syvende største i Europa. Solcelleparken ligger på den nedlagte Flyvestation Vandel i Vejle Kommune.
  • Solcelleparken i Vandel producerer i dag 115.000 MWh årligt.
  • Nu bygges der ud med en produktion på yderligere 152.000 MWh (Vandel 3) svarende til yderligere 34.000 husstandes samlede forbrug og en reduktion af CO2-aftrykket med yderligere 190.000 tons om året.
  • Vandel 3 vil producere den første strøm i 2021.
  • Det samlede anlæg i Vandel fylder 350 hektar, når Vandel 3 er opført.

Aftaler på plads

Allerede i oktober behandlede Vejle Kommunes tekniske udvalg en ansøgning fra BeGreen, og her er politikerne indstillede på at sige ja til solcelleprojektet for så vidt angår den del af projektet, der ligger i Vejle Kommune - og på betingelse af, at projektet også bliver realiseret i den del af delområdet ved Viuf, som ligger i Kolding Kommune. Med andre ord er Vejle Kommune under forudsætning af Kolding Kommunes medspil klar til at lave sin del af den planlægning, der skal til for at realisere solcelleprojektet.

I Kolding har politikerne endnu ikke taget stilling til sagen.

Bestyrelsesformand hos BeGreen, Anders Dolmer, oplyser, at energiselskabet har en "god og klog dialog" med både Kolding og Vejle Kommune om projektet, som BeGreen betragter som ét sammenhængende projekt.

Selskabet har indgået aftaler med de seks lodsejere ved Viuf og Sdr. Vilstrup, der skal udleje jord til solcellerne, og BeGreen har også sikret sig muligheden for at afsætte strømmen, fortæller han.

- Kunsten er at få placeret anlæggene, så de ikke generer øjet. For de fleste vil jo gerne grøn omstilling, men det skal også se pænt ud. Derfor prøver vi omhyggeligt at udvælge arealer, hvor der ikke er særlige naturhensyn, og så planter vi naturlige hegn rundt om arealerne, så det bliver som at kigge ind i en skov. Vi vælger også relativt flade arealer, så de ikke stritter op i landskabet, forklarer Anders Dolmer.

BeGreen sikrer også, at der fortsat er produktion på arealerne. Enten en produktion af lam fra får, som går og græsser i striberne mellem rækkerne af solceller, eller en produktion af økologisk græsprotein, idet al form for brug af sprøjtemidler stopper på arealerne.

- På den måde er vi bæredygtige på flere måder, påpeger Dolmer.

Møder med naboer

Lige nu afventer BeGreen Koldings politikeres stillingtagen til, om Kolding Kommune skal lave de lokalplaner og det kommuneplantillæg, der skal til, for at det gigantiske solcelleanlæg i det nordlige Kolding kan sættes op.

Bliver svaret et ja, vil selskabet derefter tage ud og tale med de borgere, som bliver naboer til solcellerne og herunder fremvise visualiseringer.

- Alle skal være betryggede, så vi tager den tid, der skal til. Men en helt realistisk tidsplan er, at solcelleanlægget er realiseret i alle tre delområder i slutningen af 2021, siger Anders Dolmer.

Det er her i de røde felter, at BeGreen ønsker at sætte solcelle-anlæg op. Kort: BeGreen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Esbjerg står sammen: Stor donation af beskyttelsesudstyr til Sydvestjysk Sygehus

Leder For abonnenter

Åbne kirker var tåbelig ide

Bevares. Vi kan nok alle trænge til et trøstende ord i denne krisetid med udsigt til både sygdom og økonomisk nedtur. Her er det kristne budskab om tro, håb og kærlighed så relevant som nogensinde. Men vi behøver ikke at være fysisk sammen om den oplevelse. Den moderne teknologi byder på rigelig mulighed for at forrette gudstjenester på utraditionel, men sikker vis. Derfor må man undre sig over, at Kirkeministeriet i første omgang besluttede at åbne kirkerne til påske. Naturligvis er påsken en af kirkeårets største helligdage. Men enestående forhold kræver også enestående løsninger. Den nuværende epidemi er absolut en af de undtagelser, der berettiger til for en gangs skyld at aflyse den fysiske kirkegang – selv i påsken. Statsminister Mette Frederiksen har stillet danskerne i udsigt, at vores samfund langsomt kan åbne op igen efter påsken. Betingelsen er, at smittekurven fortsætter med at flade ud. Det sker imidlertid kun, hvis vi viser agtpågivenhed og undgår letsindig adfærd. I praksis vil det formentlig i de fleste kirker være muligt at gennemføre en påskegudstjeneste med god afstand mellem deltagerne. Ikke desto mindre er netop en gudstjeneste netop et eksempel på, at flere mennesker unødigt forsamles. Derfor er det godt, at beslutningen nu er trukket tilbage. Blandt andre sognepræst Dennis Voss Stensgaard fra Vester Nebel havde på forhånd afviset at holde gudstjeneste. I hans tilfælde kunne det ske med god samvittighed. Han er sygemeldt, fordi han formentlig selv er smittet med coronavirus. Ikke desto mindre gav han i utvetydige vendinger udtryk for sin frustration over kirkeministeriets udmeldinger. I hans øjne var det blandt andet en hån mod de unge, der netop på grund af den aktuelle epidemi har fået udskudt deres konfirmationer til august og september. Koldings borgmester, Jørn Pedersen var enig og opfordrede andre præster til at følge Dennis Voss Stensgaards eksempel. Lykkeligvis bredte den sunde fornuft sig til sidst også til ministeriet.

Danmark

Liveblog: Tyskland har nu 1000 corona-dødsfald

Annonce