Annonce
Esbjerg

Energistyrelsen afviser beskyldninger fra borgmester

Energistyrelsens samlede, foreløbige vurdering lyder, at Esbjergværket kan tages permanent ud af drift den 31. december 2022, uden at hensynet til varmeforsyningssikkerheden tilsidesættes. Arkivfoto: Chresten Bergh.
Energistyrelsen mener, at der er taget hensyn til varmekunderne og ikke Ørsteds aktiekurser i den påtænkte afgørelse, styrelsen har sendt i høring. Borgmester vil tage sagen op med kommende energiminister.

Esbjerg: Energistyrelsen afviser - i øvrigt ganske forventeligt - at aktiekurserne hos den statslige energivirksomhed Ørsted har betydning for den afgørelse, styrelsen ser ud til at træffe i striden mellem Din Forsyning og energigiganten i forbindelse med lukningen af Esbjergværket.

JydskeVestkysten har forelagt Energistyrelsen den kritik, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har sendt i retning af den statslige styrelse, og Energistyrelsen har sendt følgende skriftlige svar:

"Energistyrelsen har i øjeblikket udkastet til afgørelse vedrørende Esbjergværkets blok 3 i høring hos de berørte parter. Da der er tale om en verserende sag, kan vi ikke fra Energistyrelsens side kommentere på sagen i detaljer".

Annonce

Minister inddrages

Og videre:

"Der er ikke tale om, at Energistyrelsen har taget hensyn til Ørsteds aktiekurser eller lignende. Vi har baseret vores udkast til afgørelse på blandt andet de fakta, der er modtaget af parterne i sagen og har i vores sagsbehandling lagt vægt på de hensyn, der skal tages ud fra gældende lovgivning – nemlig hensynet til, at elforsyningssikkerheden og varmeforsyningssikkerheden fortsat sikres overfor kunderne. Derudover har styrelsen også indhentet tredjepartsvurdering til brug for sagsbehandlingen, og både Esbjerg Kommune og DIN Forsyning er blevet hørt om fakta ad flere gange. Det er vigtigt at have for øje, at det vil være væsentligt dyrere for varmeforbrugerne i Esbjergområdet, hvis driften af Esbjergværkets blok 3 forlænges ud over 2022", skriver Energistyrelsen.

Energistyrelsens udkast til afgørelse er også i høring hos Esbjerg Kommune frem til begyndelsen af august.

"Styrelsen vil selvfølgelig opfordre til, at parterne i sagen indsender partsindlæg, hvis der fremkommer nye fakta, der kan bidrage til at oplyse sagen yderligere", hedder det i mailen.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) agter, så snart den nye, socialdemokratiske regering er på plads, at tage sagen op med den kommende energi- og forsyningsminister.

Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Kæmpe narkofangster ved grænsen

Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Kolding For abonnenter

Ansatte skal væk: Mindst 100 stillinger på skoler og daginstitutioner ryger i sparerunde

Annonce