Annonce
Esbjerg

Energistyrelsen lægger sig fladt ned for arrig borgmester

Det skal være slut med kulfyring i det nedslidte Esbjergværket - det er alle enige om. Men tidspunktet for lukning af værket er nu centrum for en strid. Arkivfoto: Chresten Bergh.

En vred Esbjerg-borgmester såede tvivl om Energistyrelsens upartiskhed i striden mellem Esbjerg og Varde kommuner og den statsejede energigigant Ørsted om nedlukning af Esbjergværket. Energistyrelsen lover hurtig og uvildig sagsbehandling.

Esbjerg/Varde kommuner: En arrig besked på det sociale medie Twitter fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) var nok til, at Energistyrelsen følte sig nødsaget til at gå ud i offentligheden og understrege, at man skam er uvildig i slagsmålet mellem den statslige energigigant Ørsted og det fælleskommunale Din Forsyning, der ejes af Esbjerg og Varde kommuner.

"Uhørt, at Energistyrelsen sagsbehandler i medierne. Jeg frygter, at den statslige myndighed ikke er uvildig, når statsejede Ørsted tales efter munden. Man tager borgerne i Esbjerg og Varde som gidsler", skrev Jesper Frost Rasmussen i beskeden, som gik til både Energistyrelsen og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Annonce

Sådan er forhistorien


  • I 2017 siden meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.
  • Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
  • Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.
  • De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få bindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.
  • I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.
En tweet fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) udløste en understregning af, at Energistyrelsen skam er uvildig og ikke har taget parti i striden mellem det statsejede Ørsted, der ejer Esbjergværket, og Din Forsynings ejerkommuner, Esbjerg og Varde.

Stridens kerne

Som omtalt i JydskeVestkysten og netavisen Altinget i sidste uge handler sagen kort fortalt om, at en kontorchef fra Energistyrelsen tilsyneladende har blandet sig direkte i konflikten mellem Ørsted, der ejer Esbjergværket, som sender varme ud til cirka 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner, og borgmestrene Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Buhl (V). Ørsted, der ønsker at lukke det kulfyrede Esbjergværket ned med udgangen af 2022 og dermed også lukke for varmt vand i hanerne og radiatorerne til tusindvis af kunder under Din Forsyning, har søgt Energistyrelsen om nedlukning af værket, men Din Forsyning kan ikke have en ny el- og varmeløsning klar inden for det tidsrum, selv om borgmestrene også selv ønsker at få kul udfaset så hurtigt som muligt.

De to borgmestre mener imidlertid, at Ørsted er forpligtet til at levere varme i op til fem år efter, at Energistyrelsen giver tilladelse til nedlukning - Ørsteds ansøgning er lige nu i høring - og de baserer deres opfattelse på en lignende sag, hvor Vattenfall i 2014 fik besked på, at Fynsværket først kunne lukkes ved udgangen af 2019. Imidlertid kunne Altinget citere Energistyrelsen for, at sagen om Fynsværket ikke kan danne direkte præcedens, at Ørsted allerede i december 2017 opsagde varmeaftalen med Din Forsyning, og at det derfor ikke er nyt for Din Forsyning, at der skal findes en anden løsning på Esbjergs varmeforsyning, skrev Energistyrelsen.

Ikke taget parti

JydskeVestkysten har bedt Energistyrelsen om en kommentar til borgmesterens tweet, hvor han sår tvivl om Energistyrelsens uvildighed. Vicedirektør Martin Hansen, Energistyrelsen har sendt følgende skriftlige kommentar:

"Energistyrelsen har modtaget en ansøgning om tilladelse til permanent lukning af Esbjergværket. Vi behandler ansøgningen, og der er således ikke truffet afgørelse i sagen. Lukning af kraftværker er en stor beslutning, der skal baseres på konkrete og individuelle forhold. Vi ser derfor også frem til den videre dialog med blandt andet Din forsyning og Esbjerg Kommune. Energistyrelsen har således ikke taget parti i sagen".

Og videre: "Energistyrelsen har inviteret Din forsyning og Esbjerg Kommune til en dialog om mulighederne for den fremtidige varmeforsyning i Esbjerg-Vardeområdet, som også vil fokusere på muligheden for at dispensere fra det såkaldte kraftvarmekrav. Vi ser frem til en fortsat dialog om en løsning for Esbjerg Kommune og er som tidligere understreget indstillet på en hurtig sagsbehandling."

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgeligste og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce