Annonce
Esbjerg

Energistyrelsen lægger sig fladt ned for arrig borgmester

Det skal være slut med kulfyring i det nedslidte Esbjergværket - det er alle enige om. Men tidspunktet for lukning af værket er nu centrum for en strid. Arkivfoto: Chresten Bergh.

En vred Esbjerg-borgmester såede tvivl om Energistyrelsens upartiskhed i striden mellem Esbjerg og Varde kommuner og den statsejede energigigant Ørsted om nedlukning af Esbjergværket. Energistyrelsen lover hurtig og uvildig sagsbehandling.

Esbjerg/Varde kommuner: En arrig besked på det sociale medie Twitter fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) var nok til, at Energistyrelsen følte sig nødsaget til at gå ud i offentligheden og understrege, at man skam er uvildig i slagsmålet mellem den statslige energigigant Ørsted og det fælleskommunale Din Forsyning, der ejes af Esbjerg og Varde kommuner.

"Uhørt, at Energistyrelsen sagsbehandler i medierne. Jeg frygter, at den statslige myndighed ikke er uvildig, når statsejede Ørsted tales efter munden. Man tager borgerne i Esbjerg og Varde som gidsler", skrev Jesper Frost Rasmussen i beskeden, som gik til både Energistyrelsen og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Sådan er forhistorien


  • I 2017 siden meddelte Dong Energy, nu Ørsted, at man ville stoppe al brug af kul med udgangen af 2022.
  • Imidlertid er tiden løbet fra at bygge et nyt kombineret el- og varmeværk som afløser, mener Varde og Esbjergs borgmestre og Din Forsyning. De ønskede den såkaldte kraftvarmebinding ophævet, og gik derfor til Christiansborg.
  • Bindingen, der fordrer, at der skal produceres el og varme i samproduktion i de større byer, ville tvinge Din Forsyning og dermed borgerne til at investere i et kombineret el- og varmeværk til biomasse, og ifølge Din Forsyning ville det give en ekstra udgift på 1,25 milliarder kroner eller en ekstraregning til varmekunderne på 50.000 kroner over værkets levetid på 25-30 år.
  • De to kommuners borgmestre udførte et ihærdigt lobbyarbejde for at få bindingen ophævet, og imens gjorde Ørsted et ligeså ihærdigt arbejde på Christiansborg for at forhindre det.
  • I december meldte energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at man er indstillet på at give Esbjerg dispensation fra kraftvarmebindingen - et nederlag for Ørsted og en sejr for Din Forsyning.
En tweet fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) udløste en understregning af, at Energistyrelsen skam er uvildig og ikke har taget parti i striden mellem det statsejede Ørsted, der ejer Esbjergværket, og Din Forsynings ejerkommuner, Esbjerg og Varde.

Stridens kerne

Som omtalt i JydskeVestkysten og netavisen Altinget i sidste uge handler sagen kort fortalt om, at en kontorchef fra Energistyrelsen tilsyneladende har blandet sig direkte i konflikten mellem Ørsted, der ejer Esbjergværket, som sender varme ud til cirka 25.000 varmekunder i Esbjerg og Varde kommuner, og borgmestrene Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Buhl (V). Ørsted, der ønsker at lukke det kulfyrede Esbjergværket ned med udgangen af 2022 og dermed også lukke for varmt vand i hanerne og radiatorerne til tusindvis af kunder under Din Forsyning, har søgt Energistyrelsen om nedlukning af værket, men Din Forsyning kan ikke have en ny el- og varmeløsning klar inden for det tidsrum, selv om borgmestrene også selv ønsker at få kul udfaset så hurtigt som muligt.

De to borgmestre mener imidlertid, at Ørsted er forpligtet til at levere varme i op til fem år efter, at Energistyrelsen giver tilladelse til nedlukning - Ørsteds ansøgning er lige nu i høring - og de baserer deres opfattelse på en lignende sag, hvor Vattenfall i 2014 fik besked på, at Fynsværket først kunne lukkes ved udgangen af 2019. Imidlertid kunne Altinget citere Energistyrelsen for, at sagen om Fynsværket ikke kan danne direkte præcedens, at Ørsted allerede i december 2017 opsagde varmeaftalen med Din Forsyning, og at det derfor ikke er nyt for Din Forsyning, at der skal findes en anden løsning på Esbjergs varmeforsyning, skrev Energistyrelsen.

Annonce

Ikke taget parti

JydskeVestkysten har bedt Energistyrelsen om en kommentar til borgmesterens tweet, hvor han sår tvivl om Energistyrelsens uvildighed. Vicedirektør Martin Hansen, Energistyrelsen har sendt følgende skriftlige kommentar:

"Energistyrelsen har modtaget en ansøgning om tilladelse til permanent lukning af Esbjergværket. Vi behandler ansøgningen, og der er således ikke truffet afgørelse i sagen. Lukning af kraftværker er en stor beslutning, der skal baseres på konkrete og individuelle forhold. Vi ser derfor også frem til den videre dialog med blandt andet Din forsyning og Esbjerg Kommune. Energistyrelsen har således ikke taget parti i sagen".

Og videre: "Energistyrelsen har inviteret Din forsyning og Esbjerg Kommune til en dialog om mulighederne for den fremtidige varmeforsyning i Esbjerg-Vardeområdet, som også vil fokusere på muligheden for at dispensere fra det såkaldte kraftvarmekrav. Vi ser frem til en fortsat dialog om en løsning for Esbjerg Kommune og er som tidligere understreget indstillet på en hurtig sagsbehandling."

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Efter 44 år er det slut: Ikonisk modebutik i Esbjerg lukker

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Ejer af ferieresort: Folks intelligens falder med 20 procent, når de kører i en autocamper

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-islænding kom ind fra kulden og gjorde helvede hedt for AGF

Esbjerg

Facebook skal bygge: I ved selv, hvor mange lastbiler, der kommer

Erhverv

Kvalitet koster og holder længere: Anders har øje for det smukke i tilværelsen

Tønder For abonnenter

Ny plan om nærhospitaler bringer ikke meget nyt til Tønder: Ændringen er mest af alt et navneskift, mener regionsrådspolitiker

Esbjerg Energy

Herning udlignede kort før tid og scorede sejrsmålet i undertal: Esbjerg Energy dummede sig i overtiden

Esbjerg

Dumpet: Eleverne på lokal skole er blandt Danmarks dårligste – nu griber staten ind

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Haderslev

Lokal investor bygger 18 seniorvenlige lejeboliger i landsby

Erhverv For abonnenter

Se billeder før og efter: Sådan ser Orlas forureningsramte galleri ud efter fem måneders gravearbejde og renovering

Sydjylland

Blandt de nominerede: Koret der fik borgmester til at græde

Annonce