Annonce
Indland

Engell: Nato er i sin alvorligste krise nogensinde

Ved Natotopmødet i Bruxelles spejder Storbritanniens premierminister, Theresa May (th), efter at USA's præsident, Donald Trump, og hustruen, Melania (tv). Trump kritiserer andre Natolande for at spare for meget på forsvaret.

Trump kræver flere penge til Nato. Det udfordrer alliancen, mener politisk kommentator Hans Engell.

Nato står i sin alvorligste interne krise, siden den vestlige forsvarsalliance blev skabt i 1949.

Det mener politisk kommentator ved Ekstra Bladet og tidligere K-forsvarsminister Hans Engell.

USA's præsident, Donald Trump, angreb på Nato-topmødet onsdag i Bruxelles de øvrige medlemslande for ikke at bruge mindst to procent af deres bnp på forsvaret.

Han kritiserede også Tyskland for at være for afhængig af russisk gas med gasledningen Nord Stream 2.

- Det er den alvorligste situation, som Nato-alliancen har været ude i internt, siden alliancen blev dannet, siger Hans Engell.

Trump har før sat spørgsmålstegn ved, om USA respekterer musketereden. Han har højlydt kritiseret sine Nato-partnere, men rost Ruslands leder, Vladimir Putin, trods Ruslands okkupation af Krimhalvøen fra Ukraine.

Derfor er det vigtigt, at alle stats- og regeringschefer i deres erklæring fra topmødet støtter den såkaldte musketered om, at et angreb på ét Natoland er et angreb på alle, Mener Hans Engell.

Nato kan ifølge ham ikke eksistere uden USA. USA's militære udstyr var nødvendigt, da Natolande i marts 2011 angreb Libyen under afdøde diktator Muammar Gadaffi.

Desuden er USA's atomparaply afgørende for europæisk sikkerhed, mener Hans Engell.

- Hele Nato-alliancen hviler jo i sidste ende på den ultimative garanti, der ligger i de amerikanske atomvåben. Den franske atomstyrke har slet, slet, slet ikke den kapacitet, mener han.

Men Trump har ret i, at de europæiske lande har valgt velfærd frem for forsvar. I 80'erne kritiserede amerikanske forsvarsministre Hans Engell som dansk forsvarsminister for, at Danmark beskar forsvaret for meget.

- USA udgør alene en langt, langt større militær styrke end det samlede Europa, hvis vi lægger alle de europæiske lande sammen. Uden USA har vi ikke noget Nato og den kollektive sikkerhed, siger Hans Engell.

Derfor søger kansler Merkel, premierminister May, præsident Macron og statsminister Løkke trods kritikken at holde fast i USA, påpeger han.

- Nato er ikke gået i opløsning. Men vi er kommet ind i en helt ny fase. Hvad har man tænkt sig at stille op, hvis amerikanerne ikke har tænkt sig at leve op til musketereden?, siger Hans Engell.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce