Annonce
Vejen

Enhedslisten kalder Ryoms beslutning mandattyveri

Maya Ryom Mønster lægger ikke skjul på, at det har været nogle hårde dage med meget kritik, siden hun forlod Enhedslisten, men hun står ved sin beslutning og fortsætter efter eget udsagn som socialistisk løsgænger i byrådet. Arkivfoto: Pia Finderup Mortensen
Det er ikke gået ubemærket hen, at Maya Ryom Mønster har valgt at fortsætte i byrådet som løsgænger, selvom hun har skrevet under på at afgive mandatet til sit nu tidligere parti.
Annonce

Vejen: Siden Enhedslistens enlige byrådsmedlem i Vejen Kommune, Maya Ryom Mønster, forleden besluttede sig for at forlade sit parti uden at give mandatet videre til samme liste, hun er valgt på, har hun været en særdeles upopulær kvinde i Enhedslistens bagland.

I partiets vedtægter står det således klart, at man ved udmelding ikke kan tage mandatet med sig som løsgænger eller i et andet parti, hvilket Maya Ryom Mønster har skrevet under på.

Enhedslistens lokalbestyrelse i Vejen har været ganske ordknappe omkring sagen, men har dog skrevet følgende i en ganske kort pressemeddelelse:

"Bestyrelsen hos Enhedslisten Vejen er ærgerlige på egne og vælgernes vegne over at erfare på Facebook, at Maya Ryom Mønster har valgt at forlade Enhedslisten og tage vores mandat med sig. Vi har ikke yderligere at tilføje til sagen, da det er på tide, vi ser frem og lader politikken få den fokus, der har manglet."

Annonce

Manglende anstændighed

Anderledes åben er Vibeke Syppli Enrum, som sidder i partiets regionsbestyrelse i Syddanmark og i øvrigt er valgt ind i samme region. Hun lægger ikke fingre imellem og betragter Maja Ryoms Mønsters ageren som mandattyveri.

- I Enhedslisten bliver man valgt af et kollektiv til at repræsentere et kollektiv, og vi har både en intern aftale og sågar på skrift, at man ikke tager den slags med sig, hvis man går sin vej, siger det syddanske bestyrelsesmedlem.

For Vibeke Syppli Enrum kom udmeldelsen som en overraskelse, der var svær at forudsige, da Maya Ryom Mønster eftersigende ikke har givet udtryk for at være politisk uenig med partiet.

- Jeg synes, at hun anstændigvis skylder folk en forklaring på, hvorfor hun går, siger hun.

Til gengæld var bestyrelsesmedlemmet godt klar over, at der var en økonomisk konflikt, da Ryom via sin rolle som suppleant til Region Syddanmark har fået løn, som hun ikke har betalt partiskat af.

Annonce

Hun svarer ikke

Alle de medlemmer på den socialistiske liste, der er valgt til et politisk hverv på deltid, er således forpligtet til at betale en tredjedel af deres løn tilbage til listen i såkaldt 'partiskat'.

Ifølge kontaktperson i samme regionsbestyrelse Ingelise Bech Hansen er der tale om et beløb på godt 4.000 kroner, som Ryom primært har modtaget i forbindelse med regionsmøder, hun deltog i, tilbage i marts 2018.

Partiet har været villig til at lave en særaftale for betalingen, men det har Maya Ryom Mønster ifølge de to medlemmer i listens regionsbestyrelse ikke været interesseret i at lave.

- Hun har excelleret i at springe fra alle forsøg på at lave en aftale. Jeg har skrevet til hende og ved, at flere andre bestyrelsesmedlemmer har gjort det samme, men hun svarer simpelthen ikke, siger Vibeke Syppli Enrum og tilføjer:


Hun har excelleret i at springe fra alle forsøg på at lave en aftale. Jeg har skrevet til hende og ved, at flere andre bestyrelsesmedlemmer har gjort det samme, men hun svarer simpelthen ikke, siger Vibeke Syppli Enrum og tilføjer:

Vibeke Syppli Enrum, medlem i Enhedslistens regionsbestyrelse i Syddanmark


- Det er en træls sag for Enhedslisten, og det må det også være for hende selv, hvis jeg skal være helt ærlig.

Annonce

Forstår vreden

JV har været i kontakt med Maya Ryom Mønster, som ikke ønsker at kommentere på sine personlige, økonomiske forhold, men siger dog følgende henvendt til sit tidligere parti:

- Som jeg sagde forleden til P4 Syd, så kan de bare sende regningen til mig.

Ifølge hende har det været en svær beslutning at forlade partiet, som af samme grund var flere måneder undervejs, men hun vurderede i den sidste ende, at både partiet og hende selv var bedst tjent med at gå hver til sit.

- Jeg var med til at starte Enhedslistens Vejen-afdeling op for fem år siden, så det er som at forlade sit hjertebarn, og jeg forstår godt vreden, der primært kommer fra interne rækker i partiet, siger Maya Ryom Mønster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce