Annonce
Indland

Enhedslisten og Alternativet om lækket hjælpepakke: Alt for store skattelettelser til landbruget

Et internt regeringsdokument, som Avisen Danmark har læst, afslører, at et bredt flertal i Folketinget er tæt på en aftale om en hjælpepakke på mindst 700 millioner kroner til landbruget. Her er reaktionen på det foreløbige udspil fra landbrugsordførere fra Alternativet og Enhedslisten, som står uden for forhandlingerne. Landbrugsordføreren fra Socialdemokratiet ønsker ligesom miljø- og fødevareministeren ikke at udtale sig.

Christian Poll, landbrugsordfører for Alternativet:

Christian Poll. Arkivfoto: Steen Brogaard

- Helt at tilbagebetale skatter, synes jeg er voldsomt. Det er almindelige, kendte udgifter, landmændene har hvert år. Hvis vi begynder at lempe på det, kan man finde alle mulige årsager til, at andre ikke skal betale deres skatter, eller skal have dem tilbagebetalt. I stedet kan man lempe nogle af de grænser, der er, og for eksempel udbetale støtte tidligere. Det er et erhverv, som selv er endt i den situation. Vi betaler meget til landbruget i forvejen gennem landbrugsstøtten, så landbruget får i forvejen mange penge fra hver enkelt borger i Danmark. Vi burde hjælpe landbruget til at lave en klimasikringsfond, hvor landbruget selv bygger penge op, så de er klar til at hjælpe de nødlidende indenfor deres erhverv i særlige situationer.

Søren Egge Rasmussen, landbrugsordfører for Enhedslisten:

Søren Egge Rasmussen. Arkivfoto: Steen Brogaard

- Det er alt for store skattelettelser at give til landbruget. Hvis man tilbagebetaler jordskatter fra 2018, er det et direkte tilskud til landbruget. Det er ikke en støtteordning, vi er blevet indraget i forhandlinger af, og det er ikke noget, vi kan støtte. Vi anerkender, at landmændene kan have alvorlige problemer ovenpå den meget tørre sommer. Men en meget stor del af det her er generel støtte til landbruget, og det er ikke målerettet de landmænd, der måtte have problemer. Nogle landbrug er absolut ikke nødlidende, men landbrugstoppen forsøger at få noget generelt ud af tørken gennem en sænkning af skatter til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce