Annonce
Indland

Enhedslisten og Alternativet om lækket hjælpepakke: Alt for store skattelettelser til landbruget

Et internt regeringsdokument, som Avisen Danmark har læst, afslører, at et bredt flertal i Folketinget er tæt på en aftale om en hjælpepakke på mindst 700 millioner kroner til landbruget. Her er reaktionen på det foreløbige udspil fra landbrugsordførere fra Alternativet og Enhedslisten, som står uden for forhandlingerne. Landbrugsordføreren fra Socialdemokratiet ønsker ligesom miljø- og fødevareministeren ikke at udtale sig.

Christian Poll, landbrugsordfører for Alternativet:

Christian Poll. Arkivfoto: Steen Brogaard

- Helt at tilbagebetale skatter, synes jeg er voldsomt. Det er almindelige, kendte udgifter, landmændene har hvert år. Hvis vi begynder at lempe på det, kan man finde alle mulige årsager til, at andre ikke skal betale deres skatter, eller skal have dem tilbagebetalt. I stedet kan man lempe nogle af de grænser, der er, og for eksempel udbetale støtte tidligere. Det er et erhverv, som selv er endt i den situation. Vi betaler meget til landbruget i forvejen gennem landbrugsstøtten, så landbruget får i forvejen mange penge fra hver enkelt borger i Danmark. Vi burde hjælpe landbruget til at lave en klimasikringsfond, hvor landbruget selv bygger penge op, så de er klar til at hjælpe de nødlidende indenfor deres erhverv i særlige situationer.

Søren Egge Rasmussen, landbrugsordfører for Enhedslisten:

Søren Egge Rasmussen. Arkivfoto: Steen Brogaard

- Det er alt for store skattelettelser at give til landbruget. Hvis man tilbagebetaler jordskatter fra 2018, er det et direkte tilskud til landbruget. Det er ikke en støtteordning, vi er blevet indraget i forhandlinger af, og det er ikke noget, vi kan støtte. Vi anerkender, at landmændene kan have alvorlige problemer ovenpå den meget tørre sommer. Men en meget stor del af det her er generel støtte til landbruget, og det er ikke målerettet de landmænd, der måtte have problemer. Nogle landbrug er absolut ikke nødlidende, men landbrugstoppen forsøger at få noget generelt ud af tørken gennem en sænkning af skatter til alle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];