Annonce
Debat

Enhedslisten vil indføre velfærdsrettigheder

Rettigheder: Velfærden har brug for et løft. Alle, der har været patient på et sygehuse, har et barn i institution, har brug for ældrepleje eller på anden måde har brug for vores velfærd, kan se, at de ansatte løber alt for stærkt. De arbejder hårdt, men der er for lidt tid og for få hænder.

I Enhedslisten ved vi, at de offentligt ansatte er velfærdens helte. De har fortjent respekt, tillid og flere kollegaer. Det er på grund af de ansattes store hjerter og faglighed, at det danske velfærdssamfund stadig hænger sammen.

Derfor vil vi både sikre, at der kommer penge til at ansætte flere og reelt forbedre velfærden, men også give en række velfærdsrettigheder til både børn, ældre og forældre, så vi sikrer en bund under velfærden og et værn mod politikeres spareiver.

I alt for mange år har vi hørt på skiftende regeringer, der lovede bedre velfærd. Men lige lidt er der sket. Selvom der er kommet flere ældre, er der samlet set færre hjemmehjælpstimer. Der er flere og flere børn pr. voksen i børnehaver og vuggestuer. Og på hospitalerne er der over to år kommet 50.000 flere patienter, men kun fire ansatte mere i hele landet. Det kan vi ikke være bekendt.

For det første skal børnene i daginstitutionerne have ret til ikke at være mere end tre vuggestuebørn eller seks børnehavebørn pr. voksen. De skal sikres, at de voksne aldrig er alene med en børnegruppe, og at store, kaotiske børnegrupper ikke længere er en mulighed.

For det andet skal vores ældre medborgere, der har brug for hjemmepleje, sikres et værn i loven. De skal bl.a. sikres minimum to bade om ugen, rengøring hver 14. dag og ret til at komme udenfor. Hvis de vil have det, selvfølgelig.

Og for det tredje skal nybagte forældre ikke længere opleve at blive forvist til gaden få timer efter fødsel af deres barn. Vordende forældre skal have ret til fødselsforberedelse på små hold, at have en jordemoder tilstede under hele den aktive fødsel og til at blive på hospitalet indtil amningen er etableret, og der er faldet ro på.

Det er ikke store eller luksuriøse forhold, vi taler om. Det er en nedre grænse og et værn mod uanstændige forhold. Men det vil koste 5,5 mia. kr. om året. Det er mange penge, som skal findes – eksempelvis ved at rulle skattelettelser for de rigeste tilbage. Men det mest opsigtsvækkende er vel egentlig, at det ikke er et spørgsmål om at gardere os mod at komme under et basalt niveau – det er et spørgsmål om at komme derop.Det viser mig, at fundamentet for det unikke danske velfærdssamfund er under pres.

Uanset om man kalder det et ”velfærdsløfte”, som Venstre taler om eller en ”velfærdslov”, som er socialdemokraternes bud, er det utilstrækkeligt. Begge bud handler nemlig kun om at dække det såkaldte demografiske træk. Det er politikersprog for, at underfinansieringen stopper, og at pengene vil følge med, når vi bliver flere i fremtiden. Men det vil netop kun fastholde det nuværende niveau.

Der er brug for investeringer, der kan løfte og forbedre forholdene for os alle sammen – når vi afleverer vores børn i daginstitutionen, når vi bliver syge eller arbejdsløse, og når vi kommer op i årene. Det skal vi sikre ved reelle investeringer, og vi skal sikre os mod udenomssnak og politikere, der løber fra løfterne ved at lave lovsikrede velfærdsrettigheder.

Annonce
Pernille Skipper
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Imerco lukker i det nye år

Vejen

Fartsyndere blev blitzet og klippet

Læserbrev

Atomkraft, ja tak

Læserbrev: Har man set mage til narreri. Vores energiminister og co. står der i tv med stort smil og proklamerer, at jyderne vil blive ovenud glade for en erstatning på 5.000 kr pr. år skattefrit' for at få deres livsdrøm ødelagt. Sig mig engang tror den børnehave til Christianborgs politikere selv på, at alle andre som dem selv er dumme? jeg har da aldrig set noget mere naragtigt. Jeg synes, man skal se lidt syd for grænsen fra Medelby til Husum, her kan man ikke finde en kvadratkilometer hvor der ikke står en vindmølle, og hvor hustage er overplastret med solceller til el, Og hvad værre er så betaler den tyske stat for øjeblikket omkring 26 mio. euro til vindmølle- og solcelleejerne, fordi man ikke kan forbruge alt det strøm som produceres. Hvad med at bruge spekulatoren i stedet for at i panik prøve på at indfri valgløfter. Politikerne har også travlt med at ødelægge folks liv på vestkysten i almenvellets navn, nemlig at få lavet en 400 kw ledning, så elværkerne kan sælge strøm til England på de Danske forbrugers bekostning. Hvor længe skal vi finde os i denne form for legaliseret diktatur og løgnehistorier. Er det ikke snart på tide at vi slår bremserne i og ser på konsekvenserne af den hovedløse klimapolitik der føres? Alle de der i børnehaven (Christianborg) taler om børnenes tarv, en floskel som man er ved at være træt af. Den største miljøsynder er jo nok mobiltelefonen, og pc'er, og dem kommer der mange flere af. En teenager i dag kan vel ikke gå mere som 10 meter på en sms og kan åbenbart ikke gå uden at være på hele tiden. Hvad med at lære dem at omgås miljøet på en anstændig måde. Strøm skal vi altid bruge, og helt sikker er, at forbruget vil mindst blive fordoblet i fremtiden, men spørgsmålet er nok mere hvordan den skal fremstilles, og om vi er dygtige nok til at se de rigtige løsninger. Hvorfor forsker man ikke i atomkraft, som jo er den absolut reneste form for udvikling af både strøm og varme, hvad med at se det positive i atomkraft og få det udviklet, så det kan bruges uden at se bomber og krig alle steder. Krige er der nok af og de har altid været der, og hvis politikerne er så naive, at de tror de kan rede hele verden, så kan man kun være målløs, når man ser historisk på det har de danske politikere altid prøvet at behage de store lande, hvad med at stå på egne ben.

112

Mand bankede kvindes hoved i gulvet

Annonce