Annonce
Debat

Enhver bør bedømmes på baggrund af sin tid og sine omgivelser

Læserbrev:  Jeg har med stor fornøjelse fulgt historiker Lars Hovbakke Sørensens serie "Statuer på vippen" i Kristeligt Dagblad, hvori han gennemgår kongerigets forholdsvis ukendte statuer. Afsættet for et sådant foretagende er naturligvis tidens debat, hvor statue-, billedstormerne og ikonoklasterne – ja, kært barn har i sandhed mange navne – klinisk forsøger at rense historien for alt, hvad der i dag kan vække ubehag. Frihedsstøtten, rytterstatuen af Frederik 5., polarforskeren Ludvig Mylius-Erichsen og Vitus Berings højre hånd, vores egen Martin Spangsberg, har alle stået for skud.

I Sørensens pen aner man glimtet og satiren, der konkluderer, at ingen – ikke engang den ubetinget gode frihedsstøtte – kan vaske sig ren af fortidens synder; alle statuer må falde under nutidens hårde dom.

Det er naturligvis tragikomisk at følge den ahistoriske og ureflekterede bevægelse, der alene forstår fortiden ud fra nutidens socialøkonomiske, kultur- og identitetspolitiske kampe. Man tør kun gisne om, hvornår turen kommer til Absalon, der jo som bekendt undertrykte religiøse minoriteter på Rügen, eller endog vores allesammens folkekære Grundtvig (som ellers kæmpede for slaveriets afskaffelse), der såede tvivl om, hvorvidt den vordingborgfødte jøde Meïr Goldschmidt egentligt var en del af det danske folk.

Annonce


Den nye bevægelse, der både er revisionistisk og puritansk, vækker minder om totalitarismens behov for at bemægtige sig fortiden (og fremtiden) med afsæt i nutidens dogmer. Den har intet blik for kontekst, historisk indsigt eller nuancer, der ikke kan tjene understøttelsen af dens egne politiske mål.


Det er de historiefattige, måske endda -løse, briller, der tvinger sådanne fordomme ned over fortidens levede liv. Det er – ligesom så megen anden dårskab i vores tid – en tendens, vi har importeret fra USA. Og selvom kampen på den anden side af Atlanten mod visse statuer, der repræsenterer Sydstatsgeneraler og som er opført på tvivlsomt grundlag, kan være ganske legitime, er det svært at oversætte samme kamp direkte til en europæisk historie – endsige dansk.

I den indsigtsfulde bog "Martin Spangsberg: En dansk opdagelsesrejsende i russisk tjeneste", afslutter forfatterne med at skrive, at: "Enhver bør bedømmes på baggrund af sin tid og sine omgivelser." Den nye bevægelse, der både er revisionistisk og puritansk, vækker minder om totalitarismens behov for at bemægtige sig fortiden (og fremtiden) med afsæt i nutidens dogmer. Den har intet blik for kontekst, historisk indsigt eller nuancer, der ikke kan tjene understøttelsen af dens egne politiske mål. Ligesom de revolutionære jakobinere stormer de gennem gaderne og sætter ild til fortiden i håb om, at de kan skabe en ny – og bedre – tid ud af asken. I sidste ende formår de ikke andet end at rive ned og mister dermed en stor del af det fundament, hvorpå en egentlig fremadskridende historie må skrives. I den historie har vi også brug for alt det, vi i dag ved første øjekast ikke forstår.

Det er let, som serien "Statuer på vippen" gør, at pege fingre ad og more sig på bekostning af tidens historieløse udskejelser. I den henseende kan satire være et stærkt værktøj. Men bør vi ikke i stedet, særligt som fagfolk, tage fat om problemerne og adressere den historieløshed, der efterhånden synes at plage billedstormerne og deres selvbestaltede ret til at diktere, hvordan det offentlige rum skal se ud?

Annonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Parti kan blive delt for tredje gang i byråd. Formandskamp splitter betydningsløs DF-gruppe

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Bevaringsværdigt hus kan blive dit for 250.000 kroner: Se video fra hus, der har stået tomt i næsten 20 år

Aabenraa For abonnenter

Efter tre brud på ryggen: Kommune efterlader Kathrine uden indtægt

Esbjerg

Siemens og Facebook svigtede: Nu vil kommunen købe hårdtprøvede husejeres jord

Tønder

Bruger ikke vagter: Kommune har fravalgt sikkerhedsfolk til beskyttelse mod demente plejehjemsbeboere

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Erhverv For abonnenter

Corona ramte salget af professionelt lyd- og lysudstyr hårdt: - I stedet for at fyre folk investerede vi i fremtiden

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Haderslev For abonnenter

Mike oplevede at blive ydmyget og tæsket af lærere på sin skole: Han husker stadig læreren, der brækkede hans arm på grund af et æbleskrog

27-årig nordjyde skrev et 150 sider langt manifest og kaldte sine planer om et massemord for hævnens dag

Kolding

Plejecenter får hård kritik efter tilsynsbesøg: Nu skal 17 krav opfyldes

Billund For abonnenter

Tvillingegraviditet fik Nanna på andre tanker: - Jeg vil være der for mine børn, mens de er små

Varde

Danmarks bedste yver: Læs historien om, hvor meget dyr kan give til dit køleskab, hvis de har det godt

Annonce