Annonce
Sønderborg

Enigt byråd melder lufthavnsplan klar til start

Byrådet holdt møde i HR Udviklingscenter i den gamle Havnbjerg Skole, hvor blandt andet en storstilet plan for Sønderborg Lufthavn var på dagsordenen. Foto: Henrik Rath
Et enigt byråd vedtog onsdag den plan, som skal give Sønderborg Lufthavn mulighed for at få tilført nye kræfter fra private investorer og sikre en bedre fremtidig drift og vækst.
Annonce

Sønderborg: - Vi har en lufthavn, hvor der ikke er udsigt til afkast, så udbuddet handler ikke om en pris, men om at finde nogen, der kan sikre en fremtidig rutedrift. Dem der kan komme med en forretningsplan og i fremtiden kan klare sig med mindre i driftstilskud, sagde borgmester Erik Lauritzen(S), da byrådet onsdag aften tog hul på det sidste punkt på dagsordenen: "Godkendelse af beslutning om udbud af Sønderborg Lufthavn".

Forinden havde erhvervsudvalget behandlet sagen.

- Det har været en lang proces, hvor jeg gerne vil rose forvaltningens ansatte for deres indsats. Jeg har været med i en del bestyrelser, men aldrig nogen med så mange møder inden for det seneste år. Samtidig har vi stået i en situation med meget skiftende forudsætninger, sagde erhvervsudvalgets formand, Gerhard Bertelsen (Slesvigsk Parti).

Annonce

En svær tid

Forhistorien er, at Sønderborg Lufthavn har det svært. Det forventede underskud for lufthavnen i 2020 er omkring otte mio. kroner.

Revisionsfirmaet EY har vurderet, at lufthavnsporteføljen - det vil sige arealer, bygninger, køretøjer og personale - har en værdi på en krone, når et salg samtidig er betinget af en forpligtigelse til at drive lufthavnen med rutetrafik.

For under et år siden var der ellers udsigt til en stor udvidelse af Sønderborg Lufthavn med nye arealer, tilkørselsvej og sidst, men ikke mindst, en ny moderne terminalbygning. Det blev før sommer udskudt på grund af coronakrisen, der i den grad har påvirket rejselysten og mulighederne for samme.


Vi har en lufthavn, hvor der ikke er udsigt til afkast, så udbuddet handler ikke om en pris, men om at finde nogen, der kan sikre en fremtidig rutedrift. Dem der kan komme med en forretningsplan og i fremtiden kan klare sig med mindre i driftstilskud.

Borgmester Erik Lauritzen(S),


Planen er nu, at lufthavnen udbydes til en privatinvestor med en ejerandel på 50,1 procent af aktierne. De resterende 49,9 procent skal ejes af det kommunale Forberedelsesselskabet A/S, der blev stiftet ved årsskiftet.

Udbudsprocessen er ændret til at blive en konkurrence om at drive lufthavnen frem for at blive medejer. Kommunen går desuden ind og yder et fast årligt driftstilskud på 8,5 mio. kr. fra 2021 til 2023. Forberedelsesselskabet kan byde på lufthavnen i konkurrence med øvrige, der byder.

Udbuddet offentliggøres i perioden 26. november til 7. december og skal behandles på byrådsmødet 16. december.

Sønderborg Lufthavn

Sønderborg Lufthavn er anlagt på Kær Halvø i 1968 cirka seks kilometer fra byen.

Lufthavnen havde omkring 78.000 passagerer i 2019, mens der i rekordåret 1997 var 125.000 passagerer igennem lufthavnen. Målet, før coronaens indtog, var 300.000 i 2026.

Corona har udskudt en stor udvidelse, hvor der i 2020 var planlagt spadestik til en helt ny og moderniseret terminalbygning som led i en flerårig strategiplan for lufthavnen med en samlet investering på over 300 millioner kroner.

Til udvidelsen har kommunen afsat 75 mio. kroner over tre år, mens Bitten & Mads Clausen Fond investerer i en ny terminalbygning, som skal lejes ud til lufthavnen. Der har desuden været forhandlinger i gang omkring jordkøb fra nærliggende lodsejere, da udvidelsen af lufthavnen også kræver en ændret og mere omfangsrig infrastruktur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce