Annonce
Esbjerg

Enigt Byråd vedtog sladrehank-tjeneste i Esbjerg Kommune

Medlemmerne af Esbjerg Byråd var mandag aften samlet i byrådssalen på rådhuset for første gang i meget lang tid. I mellemtiden er der blevet opsat plexi-glas mellem byrådsmedlemmerne af hensyn til corona-smitte. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Esbjerg Byråd har besluttet at indføre en såkaldt whistleblower-ordning i Esbjerg Kommune. I første omgang kom forslaget fra Enhedslisten, men det endte med at blive et ændret forslag fra Venstre, der vandt gehør blandt politikere hele vejen rundt.

Esbjerg Kommune skal have en såkaldt whistleblower-ordning, hvor folk uden frygt for repressalier kan henvende sig, når de støder på lovovertrædelser eller andre grimme ting i kommunalt regi.

Det blev konklusionen på mandag aftens byrådsmøde, hvor Enhedslistens Sarah Nørris havde bedt om at få forslaget på dagsordenen.

Imidlertid var det ikke Sarah Nørris' forslag, der blev vedtaget, men derimod et ændringsforslag fra Venstre, der også ønsker ordningen indført, men koordineret med den kommende lovgivning på området og inddragelse af HovedMED og dermed kommunens medarbejderrepræsentanter.

Annonce

- I Venstre stoler vi på, at man i dag kan håndtere uhensigtsmæssigheder og andet, men der er lovgivning på vej fra Christiansborg, og derfor er vejen også vist. Vi kvitterer også for Enhedslistens forslag, men det tager ikke højde for koordinering med det igangværende lovgivningsarbejde og heller ikke for medarbejderinddragelsen, og det er derfor, vi fremsætter et ændringsforslag, forklarede Jakob Lose (V).

Et forkvaklet samfund?

SFs gruppeformand, Diana Mose Olsen (SF), kunne på vegne af sit parti gå ind for både Enhedslistens og Venstres forslag, og det ville også være mærkeligt andet, idet SF selv foreslog en whistleblower-ordning - sammen med ansættelse af en borgerrådgiver - i forbindelse med budgetforhandlingerne tilbage i efteråret 2013.

Borgerrådgiveren blev ansat, men medarbejderne i kommunens samarbejdsudvalg sagde nej til whistleblower-ordningen af frygt for, at den kunne udløse mistro og dårligt arbejdsklima.

- Derudover blev det ført til referat, at vi ville afvente det nedsatte nationale udvalgs konklusion, og nu står vi så her i 2021, hvor udvalget er ved at være færdig, supplerede borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Venstres Preben Rudiengaard gad på sin side godt vide, hvad der er gået galt med "det forkvaklede samfund", siden der er blevet behov for at indføre en anonym sladrehank-tjeneste i stedet for at fægte med åben pande mod det, man ikke kan lide, og han mødte forståelse hos både Anne Marie Geisler Andersen (R), Sarah Nørris (EL) og Susanne Dyreborg (DF).

- Jeg er enig med Preben langt hen ad vejen - vi burde i stedet arbejde for, at det ikke var nødvendigt. Det bedste er en åben og fri dialog uden frygt, sagde Anne Marie Geisler Andersen blandt andet, inden et samlet byråd nikkede til den kommende whistleblower-ordning og nedsættelse af et decideret whistleblower-udvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Annonce