Annonce
Sønderborg

Enigt erhvervsliv: En udfordring overskygger alle andre

Den administrerende direktør for Eegholm og Automatic Syd, Morten Kjær Hansen (tv), udgjorde sammen med Erik Damsgaard, der er administrerende direktør hos OJ Electronics, erhvervspanelet til debatten. Morten Kjær Hansen ønskede større fokus på opkvalificering og håndværkeruddannede. Foto: Katrine Stampe
Flere repræsentanter fra erhvervslivet i Sønderborg var tirsdag samlet på Hotel Alsik for at fortælle de tre borgmesterkandidater om, hvilke udfordringer de gerne ser løst i den kommende valgperiode.

Sønderborg: Et stærkt erhvervsliv kan ikke stå alene.

Det var en af hovedpointerne fra Erik Damsgaard, der deltog i et debatarrangement arrangeret af Sydbank, Dansk Erhverv og Jysk Fynske Medier.

Han er administrerende direktør i virksomheden OJ Electronics og mener, at foruden mangel på kvalificeret arbejdskraft er det vigtigt at sikre, at alt det, der benyttes uden for arbejdslivet, er i at finde af høj kvalitet i Sønderborg.

Annonce

- Det nytter ikke, at jeg kan finde en ingeniør til min virksomhed, hvis ikke der er et job til en eventuel partner, en god børnehave til børnene eller noget attraktivt at give sig til i fritiden. Det hele skal hænge sammen, siger Erik Damsgaard.

Han peger på, at kommunen kan blive bedre til at være bindeleddet mellem det offentlige og private, som sammen skal skabe udvikling i Sønderborg.

For ham er det også vigtigt, at politikerne samtidig tænker i uddannelser.

Svært at være uenig

Den holdning er Erik Damsgaard ikke ene om at have, viste det sig, da de fremmødte til debatten skulle tilkendegive, hvilke udfordringer, de mente, er størst i Sønderborg Kommune.

Uddannelser eller mangel på samme stod højt på listen, men blev toppet af manglen på arbejdskraft.

Det var ifølge dem den største barriere for vækst, hvilket de tre inviterede politikere var enige i.

Nuværende folketingsmedlem for Venstre Ellen Trane Nørby, viceborgmester Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og den nuværende socialdemokratiske borgmester Erik Lauritzen havde selv skrevet samme svar, da der var lagt op til at både de tre borgmesterkandidater samt deltagerne skulle give sine meninger til kende gennem en række spørgsmål, som de skulle besvare.

Ellen Trane Nørby (V), Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og Erik Lauritzen (S) skulle foruden at debattere modtage idéer til vækst fra de fremmødte. Foto: Katrine Stampe

- Vi skal helt sikkert have flere uddannelser til Sønderborg for at sikre, at der er den arbejdskraft, som erhvervslivet har brug for, siger Ellen Trane Nørby og henviste til det udspil, der tidligere i år kom fra hendes parti om at få 900 studiepladser til byen.

Her var det svært for de to øvrige politikere at være uenige. De kom også hver især med bud på, hvordan mere arbejdskraft kan tiltrækkes.

Derved kom de tilbage til det, som Erik Damsgaard finder essentielt for at løse udfordringen.

Annonce

Vejen til at vende dårlige tal

Både Stephan Kleinschmidt og Erik Lauritzen nævnte, at for dem er det også vigtigt, at de unge, der studerer i Sønderborg, har lyst til at blive. Derfor skal der blandt andet være attraktive byggegrunde.

- Det er vi opmærksomme på. Men det er en svær opgave at skabe det, som mange gerne vil have. For alle kan ikke bygge et hus ned til vandet inde midt i Sønderborg af flere årsager, forklarede Erik Lauritzen.

Han kom i meget korte vendinger ind på reglerne, beskyttelse af naturen og balancen mellem at bevare den velkendte by og udviklingen af den. Borgmesteren vil derfor også have øje for at udviklingen også sker i resten af kommunen.

- Man kan sagtens bo ved Sundeved. Det er stadig tæt på Sønderborg, lyder det fra ham.

Mens han talte, stod Stephan Kleinschmidt og nikkede, hvorefter han fremhævede noget af det, der allerede var sat i værk i løbet af den forrige valgperiode, men han kiggede også fremad.

Ellen Trane Nørby (V), Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti og Erik Lauritzen (S) var enig på flere punkter, da de skulle debattere på Alsik Hotel tirsdag den 12. oktober. Foto: Katrine Stampe.

Det kom blandt andet til udtryk, da panelet blev præsenteret for en række tal fra Dansk Erhverv, der viste, at Sønderborg Kommune har den næsthøjeste andel af unge i alderen 16 til 24 år i Sydjylland, der hverken er i gang med at tage en uddannelse eller er i beskæftigelse.

Af tallene fremgik det også, at kommunen er i top ti, når det kommer til den forventede reduktion af indbyggere frem mod 2045. Der vil være fem procent færre.

Den oplysning blev hans indgangsvinkel til at begynde at tale om vigtigheden af at få skabt en by, som er så attraktiv, at de studerende vil blive boende og ikke mindst, at folk fra eksempelvis Aarhus og København vil flytte hertil.

- Vi bliver kun mere konkurrencedygtige ved ikke at hvile på laurbærrene – og det har vi heller ikke gjort tidligere. Det betyder ikke, at vi er tilfredse. Der er brug for nye planer og visioner, men mange af de igangværende indsatser skal også forsætte i sit nuværende format, fordi de har vist sig at virke, siger Stephan Kleinschmidt.

Det var en kommentar til Ellen Trane Nørby, der havde givet udtryk for, at ikke er sket nok i Sønderborg.

Stephan Kleinschmidt mener, at det kommende byråd skal turde tænke endnu større og visionært i de kommende fire år, fordi, som direktøren i hos OJ Electronics lagde ud med at sige, et stærkt erhvervsliv kan ikke stå alene.

Debatten handlede om vækst og udvikling i Sønderborg Kommune. Foto: Katrine Stampe
Deltagerne skulle andet end at lytte. De skulle undervejs komme med inputs, som politikerne skulle debattere udfra. Foto: Katrine Stampe


Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten her

Sønderborg For abonnenter

Pengetank med samfundssind: Bitten & Mads Clausen Fond fylder et halvt århundrede

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Naboer til monstermøller: Vi føler os lidt klemte og kan ikke plante os væk fra 180 meter møller

Sydjylland For abonnenter

Stævning af Tønder Bank-ledelse løfter sløret for vigtig viden for investorer: - Vores sag er styrket

Aabenraa

Grænsehandlens største spiller udvider: Fleggaard åbner nyt supermarked

Esbjerg

Esbjergs nye metalfestival annoncerer koncerter: - Det er som at være 17 år igen

Aabenraa

Den Blå Oase viser vejen: Hjemmeviceværter hjælper ensomme borgere med at få livsmod

Aabenraa For abonnenter

26-årige Nicolai bygger droner og kører Jaguar: Nu skal han hjælpe unge med at drømme stort

Sønderborg

Opdateret: Efterlyst 40-årig mand er fundet i god behold

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg For abonnenter

Citychef slår alarm på Borgen efter endnu en lukningstruet restaurant: Byen mister de eksotiske spisesteder

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Specialbutik i Sdr. Bjert drømmer om mere: Vil være et andelsejet samlingspunkt med bar, bryghus og spisested

Varde For abonnenter

Ringkøbing-Skjern-formand om større hensyn til vindmøllenaboer i Varde: Det er en mærkelig regel, I har – det må I om

Kolding

Trefor El-net i fuld gang med at gøre klar til flåder af elbiler

Annonce