Annonce
Sydjylland

Enorm forskel i huspriser: To sydjyske kommuner er blandt dem med størst ulighed

Aabenraa og Haderslev er begge i top ti på landsplan over kommuner med størst forskel mellem de dyreste og billigste huse. Arkivfoto
Aabenraa og Haderslev er begge i top ti på landsplan over de kommuner, hvor der er størst forskel på huspriserne.

Boligsalg: Boligpriserne har de seneste år været på himmelfart. Især i yderområderne har huspriserne dog ikke fulgt med i samme grad, og det har medført en stor forskel i prisen på de dyreste og billigste huse indenfor kommunegrænserne.

Nye tal fra boligsiden.dk viser, at specielt i de arealmæssigt store kommuner er forskellene enorme. Lolland topper her listen med en forskel på hele 671 procent i gennemsnitssalgsprisen for de 20 procent dyreste huse og de 20 procent billigste. Aabenraa og Haderslev kommuner fra JydskeVestkystens dækningsområde har også sneget sig ind på top ti-listen.

Haderslev Kommune er nummer otte på listen, hvor gennemsnitsprisen for de 20 procent dyreste hussalg ligger på 2.528.962 kroner, mens gennemsnitsprisen for de 20 procent billigste hussalg er 470.513 kroner. Det giver en forskel på 437 procent.

- Når vi hører om boligmarkedet i landets billigste kommuner, hører vi ofte om billige og faldefærdige huse. De her tal kan bidrage til at nuancere det billede, for de viser, at det langt fra er alle huse, der er sådan, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Annonce

Alene beliggenheden tæt på hovedstaden gør, at prisen på et hus kun meget sjældent kan falde til under en million kroner, ligegyldig hvad standen på det i øvrigt er. Derfor er spændet, hvori prislejet kan ligge, også væsentligt mindre end i udkantsområderne.

Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos boligsiden.dk

Hovedstadskommuner ligger lavest

Aabenraa Kommune ligger nummer ti på listen, hvor forskellen mellem de 20 procent dyreste og billigste huse er på 410 procent. Det står i skarp kontrast til mange af kommunerne omkring København, hvor ti af kommunerne har en forskel på under 100 procent. Albertslund Kommune har den laveste forskel i hele landet med kun 58 procent, da de 20 gennemsnitligt dyreste huse koster 3.427.247 kroner og de billigste 2.173.950.

Ifølge Birgit Daetz kan årsagen højest sandsynligt ligge i den store søgning mod København, og at de ti kommuner har et relativt lille areal sammenlignet med eksempelvis Aabenraa, Haderslev og Lolland.

- Alene beliggenheden tæt på hovedstaden gør, at prisen på et hus kun meget sjældent kan falde til under en million kroner, ligegyldig hvad standen på det i øvrigt er. Derfor er spændet, hvori prislejet kan ligge, også væsentligt mindre end i udkantsområderne, siger Birgit Daetz.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hemmelighedskræmmeri er uhyrligt

Danfoss beviser endnu engang en familieejet virksomheds styrke i forbindelse med sagen om den voldsomme forurening på Himmark Strand på Als. Her dumpede Danfoss med myndighedernes tilladelse årligt tonsvis af flydende industriaffald i 1950’erne og 1960’erne. Man vidste dengang ikke bedre, og Danfoss kan juridisk ikke gøres ansvarlig for udledningen. Jura og moral er imidlertid vidt forskellige ting. Og det moralske ansvar tager Danfoss på sig. Derfor er koncernen frivilligt gået i spidsen for det arbejde, som efter planen skal gøre området giftfrit senest i 2023. På egen hånd har Danfoss desuden iværksat den forundersøgelse, der skal afdække problemet. Sådan handler et firma, der skeler mere til anstændighed end bundlinje. Storsind i den målestok kan man udvise, når ejerne ikke er udenforstående aktionærer med et fuldt legitimt ønske om det maksimale udbytte af deres investering. Her har vi i stedet at gøre med familien Clausen, der ved denne og talrige andre lejligheder har bevist deres engagement i lokalsamfundet. Samme redelighed kunne man ønske sig fra Sønderborg Kommune. Her er der imidlertid spillet med beklageligt fordækte kort i denne sag. En aktindsigt afslører, at kommunaldirektør Tim Hansen forsøgte at mørkelægge et møde om forureningen mellem kommunen samt repræsentanter for Danfoss og regionen sidste år i oktober. Penge var motivet til hemmelighedskræmmeriet. Et udviklingsselskab var langt fremme med planerne for ferieområdet Nordals Ressort. I den forbindelse ville det være særdeles ubelejliget, hvis pressen begyndte at skrive om en kraftig forurening kun godt en kilometer fra ferieparadiset – mente altså kommunaldirektøren. En række eksperter vurderer samstemmende, at kommunaldirektøren hermed groft har overtrådt reglerne. Hvis det er tilfældet, må det naturligvis have konsekvenser. Men allerede nu kan der faktisk fældes en dom over Tim Hansen: Sådan handler en kommunal topchef, der skeler mere til bundlinjen end anstændigheden.

Annonce