Annonce
Ringkøbing-Skjern

Ensomheden risikerer at banke på hos ældre, når alt er lukket: Der er virkelig stille

"Vi må stå sammen, ved at holde afstand." Mantraet står mejslet på indgangen til Aktivitetscenter Skjern, der er midlertidigt lukket. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Ægtefæller og andre besøgende er som udgangspunkt forment adgang på plejehjem, aktivitetscentrene for de aktive seniorer er lukket, og besøgsvenner må ty til telefonen.
Annonce

RINGKØBING-SKJERN: Gode naboer har næppe nogensinde været vigtigere, end de er lige nu på plejehjemmet. For sammen med personalet er det som regel de eneste, beboerne ser. End ikke ægtefæller kommer indenfor, medmindre beboeren er alvorligt syg eller sluses ud af sygehuset. I så fald kan pårørende sniges ind ad terrassedøren, så andre ikke kommer i kontakt med dem.

I stedet må beboerne sørge for at nyde måltiderne lidt ekstra, for det er her, de nærmeste naboer mødes med andre skæbnefæller morgen, middag og aften. Selvfølgelig med ekstra afstand mellem stole og borde samt portionsanretninger for at mindske smittefaren.

Sådan er hverdagen lige nu på Fjordparken Ældrecenter i Ringkøbing.

- Deres naboskab er ligesom deres lille familie, som når vi sidder hjemme for at spise ved bordet, siger plejehjemsleder Birgitte Gyldenberg.

Ved ældrecentrets hoveddør møder man beskeden om at ringe, hvis man vil i kontakt med en beboer.

Lederen af Fjordparkens Ældrecenter, Birgitte Gyldenberg, kunne tirsdag fortælle, at personalet blandt andet havde talt om at tænde for musikken i fællesrummene. Bare for at bryde stilheden.

- Der er meget stille på Fjordparken, vil jeg sige. Vi kan godt mærke, at centrets vennekreds, der laver rigtig mange arrangementer, ikke er til stede. Skolebørn, dagplejebørn, pårørende kommer ikke. Der er virkelig stille, siger Birgitte Gyldenberg.

Det er lidt tragisk for nogle af de ældre. Nogle får ikke besøg andre dage end lige den dag, hvor deres besøgsven kommer. Det er lidt trist for dem, der sidder og venter.

Alice Bagge, besøgsven, Røde Kors

Annonce

Skabe ro og nærvær

Fordi ældre medborgere er særligt i risiko for at mærke alvorlige konsekvenser, hvis de smittes med coronavirus, er det sociale element i hverdagen på mange måder skåret ned. Beboerne må ikke længere gå imellem de fire afdelinger, man har, og når der heller ikke må komme besøg, er det småt med kontakt. Derfor bider plejehjemslederen mærke i, at mange ældre er gode til at ringe sammen med venner og familie. Ellers opfordrer hun de pårørende til at udstyre beboerne med en iPad.

De ansatte rundt om på plejehjemmene skal generelt forsøge at holde de ældre ved godt mod. Derfor skal man – med sikkerhedsafstand – sørge for at se beboerne i øjnene og vise dem, at man gerne vil bruge tid med dem, mener Birgitte Gyldenberg.

- Vores fornemmeste opgave er bare at skabe ro og sørge for, at panikken ikke breder sig. De borgere hos os ved godt, at de er utroligt svage, hvis det skulle ramme dem. Vi skal mane til ro og skabe nærvær, siger plejehjemslederen.

Annonce

Besøgsven: Lidt tragisk

Foruden besøg fra pårørende må ældre også som hovedregel vinke farvel til besøg fra besøgsvenner. Hos både Røde Kors og Ældresagen har man på landsplan meldt ud, at besøgene bør ophøre. Det gælder også besøg hos ældre i eget hjem.

Dermed kan nogle af de ældre, som har mindst kontakt med andre, også blive særligt udsat i denne situation.

- Det er lidt tragisk for nogle af de ældre. Nogle får ikke besøg andre dage end lige den dag, hvor deres besøgsven kommer. Det er lidt trist for dem, der sidder og venter, siger Alice Bagge.

Hun koordinerer Røde Kors’ omtrent 35 besøgsvenner i Skjern og er selv besøgsven for en ældre dame og en ældre mand. Alice Bagge fortæller, det kan være meget forskelligt, hvordan de ældre reagerer på, at de nu må nøjes med et opkald fra deres besøgsven. Nogle hører ikke så godt. Derfor gavner et telefonopkald dem ikke så meget. Generelt går der nærvær tabt ved ikke at mødes ansigt til ansigt.

Den samme analyse har man hos Ældresagen. Her fortæller formanden for lokalafdelingen i Ringkøbing og Holmsland, Niels Plougsgaard, at nogle ældre har ringet og ærgret sig over, at de ikke kan få besøg. Derfor er det Ældresagens opgave at fortælle, at situationen altså er så alvorlig, at det ikke er forsvarligt at komme på besøg.

- Vi vil helt klart opfordre besøgsvennerne til at ringe rundt. Men det er ikke det samme. Man får ikke den samme personlige kontakt, som når man sidder over en kop kaffe og får en snak. Det har en kæmpe betydning, og det får man ikke, når man bare ringer rundt, siger Niels Plougsgaard.

Fjordparken Ældrecenter i Ringkøbing har fire forskellige afdelinger med plads til i alt 48 ældre. Lige nu er der en håndfuld tomme pladser, men modsat en almindelig hverdag må de ældre ikke gå hen til andre afdelinger for at besøge hinanden. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Annonce

Aktivitetscentre lukket

Besøgsvennerne i Ældresagen har lukket ned frem til 1. juni. Alle andre arrangementer hos ældreorganisationen lukkes i samme periode. Så nu er der ingen dans, forårsfest eller fællesmotion. Så det er også de mere rørige ældre i eget hjem, som rammes. Generelt gør situationen det svært for Ældresagen at leve op til sit ønske om at mindske ensomhed.

- Ældresagens vigtigste punkt er samvær og kontakt med andre. Det har vi ikke noget af nu. Det er helt lukket ned, siger Niels Plougsgaard.

Også på det kommunale område er aktiviteter i bredt omfang lukket for seniorer. De kommunale aktivitetscentre i Ringkøbing, Hvide Sande, Skjern, Videbæk og Tarm holder nemlig lukket frem til og med som minimum 29. marts.

Hos Aktivitetscenter Skjern må brugerrådsformand Kjeld Madsen derfor undvære sine ture i værkstederne og sin tjans som frivillig på skydebanen. De engelske gloser må han også pudse af alene. Men motionen kan han holde fast i sammen med sin hustru.

- Selvfølgelig går jeg derhjemme og kigger på, hvad jeg skal gøre. Så går jeg en tur eller kører en tur. Jeg har lige været ude at cykle. Jeg sidder ikke stille i sofaen af den grund, siger 73-årige Kjeld Madsen.

Plejehjemsleder Birgitte Gyldenberg kan tydeligt mærke, at der er blevet stille på Fjordparken Ældrecenter, efter der ikke længere kommer besøgende. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Lys i vinduerne må de ældre i Skjern og omegn som minimum vente et knapt to uger på. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Livsfarlige udspring i lystbådehavn: Unge badegæster blev bortvist fra Esbjerg Strand

Varde

Hver femte turist ønsker mere afstand

Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Annonce