Annonce
Tønder

Entreprenør fjerner asfaltklumper langs Branderupvej

Det har hele tiden været meningen, at klumper af asfalt og større sten skulle fjernes manuelt fra vejkanten, oplyser vejingeniør Miroslav Guzina fra Tønder Kommune. Materialet stammer fra en udvidelse af Aabenraavej mellem Øster Gasse og Arrild og er lagt ud i rabatten på strækningen mellem Branderup og Løgumkloster. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Det har vakt forundring, at Tønder Kommune har sikret rabatten langs Branderupvej med affræset materiale bestående af grus, jord og asfalt. Nu er en entreprenør ved at frasortere de største asfaltklumper manuelt.

BRANDERUP/LØGUMKLOSTER: I et læserbrev her i JydskeVestkysten tirsdag undrede Benni Moritzen sig over, at Tønder Kommune havde lagt forurenet jord bestående af jord, stabilgrus og asfalt ud langs Branderupvej.

Jorden er opfræset materiale fra vejrabatten langs Aabenraavej mellem Øster Gasse og Arrild, som er blevet udvidet. Materialet herfra er delvist brugt som opfyld i rabatten på Branderupevej, men der også en del større asfaltklumper i materialet, der altså bestod af jord, stabilgrus og asfalt.

Nu er en entreprenør ved at fjerne asfaltklumper og sten over fire-fem centimeter i diameter på en del af strækningen.

Annonce

En lokal entreprenør har fjernet klumperne langs en strækning på et par kilometer. Det drejer sig ikke om meget.

Miroslav Guzina, vejingeniør, Tønder Kommune

Forstærkning

Vejiningeniør ved Tønder Kommune, Miroslav Guzina, forklarer, at arbejdet med at fjerne klumperne af asfalt og større sten foregår manuelt, og at det hele tiden har været meningen, at klumperne skulle separeres fra jord og stabilgrus.

- En lokal entreprenør har fjernet klumperne langs en strækning på et par kilometer. Det drejer sig ikke om meget, siger Miroslav Guzina og tilføjer, at der er tale om "et par læs" og at arbejdet er udført i henhold til kommunens praksis.

Vejingeniøren oplyser videre, at det affræsede materiale er overskydende fra det tidligere vejarbejde, og at man hele tiden har planlagt, at det skulle udnyttes som forstærkning af rabatter på de omkringliggende veje.

Miroslav Guzina oplyser, at de våde rabatter har været kørt op af især store og tunge landbrugmaskiner og derfor har godt af forstærkning.

Græs på kanten

Benni Moritzen kalder hele manøvren for en "hovsaløsning" og mener, at det asfaltforurenede materiale ingen steder hører hjemme i kommunen.

- Jeg synes ikke, at det kan være rigtigt, at alle vi andre skal passe på miljøet, og så lægger kommunen det bare ud langs vejstrækninger, siger Benni Moritzen.

Miroslav Guzina fortæller, at det er fuldt lovligt for kommunen at bruge det affræsede materiale langs kommunens vejmatrikler, men at asfaltklumperne og større sten er uønskede i vejsiden, da de risikerer at blive spredt ved græsslåning af rabatterene til fare for andre trafikanter.

Miroslav Guzina tilføjer, at der vil blive udlagt fint muld og snarest muligt blive sået græs på strækningen langs Branderupvej.

Materialet i rabatten stammer fra en udvidelse af Aabenraavej mellem Øster Gasse og Arrild og er lagt ud i rabatten på strækningen mellem Branderup og Løgumkloster. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Ny hobbybutik åbner i Kolding

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce