x
Annonce
Tønder

Envo Biogas Tønder bliver færdigt i 2018: "Det er 100 procent sikkert"

Envo Biogas Tønders byggeri har ligget stille i lang tid. Det skyldes en verserende voldgiftssag med entreprenør Per Aarsleff. Men nu skulle en genoptagelse af byggeriet være nært forestående, oplyser Envo-direktør Bo Asmussen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Der er lys for enden af tunnelen. Godt nok har en verserende voldgiftssag omkring Envo Biogas Tønder trukket længe ud, men Envo-direktør lover nu, at anlægget bliver færdigt og taget i brug i det kommende år.

TØNDER: Efter i lang tid at have ligget meget stille, er der nu tegn på, at byggeriet af Envo Biogas Tønder igen kommer op i omdrejninger.

I den seneste tid har en verserende voldgiftssag lagt låg på arbejdet, men Envo-direktør Bo Asmussen oplyser, at entreprenørfirmaet Ommen & Møller gennem den sidste halvanden måned har udbedret skader i betonen, der udgør de underjordiske lagerrum under det kommende biogasanlæg.

Voldgiftssagen er ikke afsluttet endnu, og Asmussen er ganske fåmælt i sagen. Indtil en afgørelse foreligger fra en dommer kan og vil Envo ikke udtale sig om sagen. Eller som Envo-direktøren udtrykker det:

- Det er praksis for Envo ikke at adressere juridiske slagsmål i pressen, men udelukkende i retten.

Annonce
 

Envo Biogas Tønder

Envo Biogas Tønder skal hvert år bruge 930.000 ton biomasse til fremstillingen af biogas.Af de 930.000 ton udgør 700.000 ton husdyrgødning, som hentes i en radius af 25 kilometer fra Solvig.

De resterende 230.000 ton skal bestå af energiafgrøder og industriaffald.

Anlægget får 40-45 ansatte - heraf udgør chauffører 25-30 mand.

Budgettet på Envo Biogas Tønder er cirka 550 mio. kr.

Anlægsarbejdet blev påbegyndt i 2015 og ventes afsluttet i slutningen af 2018.

Byggepladsen har længe stået tom og forladt, og færdiggørelsen er udskudt gang på gang. Men nu garanterer Envo-direktør Bo Asmussen, at anlægget kan tages i brug i løbet af 2018. Foto: Lone Rytter

Sugespids

Til gengæld vil Envo-direktøren gerne fortælle, at man i starten af det nye år tager kontakt til de knapt 90 leverandører - landmænd - der skal levere de årligt 700.000 ton husdyrgødning til produktionen af biogas.

Landmændene skal alle i løbet af det kommende år have installeret en såkaldt sugespids, der benyttes, når der skal afhentes gødning hos de respektive landmænd. Desuden skal enkelte landmænd have ekstra tanke til opbevaring af gødningen, oplyser Asmussen.

Offentligheden blev første gang præsenteret for det storstilede byggeri i efteråret 2012.

Som det fremgår af billedet, har efterårets store vandmængder sat sit præg på byggepladsen i Solvig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Prins og investor

Spadestikket til Envo-byggeriet i Solvig blev i september 2014 i fællesskab og med tv-dækning taget af prins Joachim, borgmester Laurids Rudebeck, investor Jose Cartellone og direktør for Envo Group, Bo Asmussen.

Siden har der været meget røre og snak omkring byggeriet, der dog har haltet gevaldigt efter tidsplanen. Det er blevet spået færdigt i både 2015, 2016 og 2017 uden at det er blevet en realitet.

Men nu skulle det være ganske vist.

Voldgiftssagen synger på sidste vers, og uden at sætte dato på færdiggørelse og ibrugtagning af det enorme anlæg, der er budgetteret til 550 millioner kroner, så tør Bo Asmussen i dag love så meget, at det bliver færdigt inden for de næste 12 måneder og tre uger.

- Anlægget bliver sat i drift i slutningen af 2018. Det er 100 procent sikkert, siger Bo Asmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce