Annonce
Tønder

Envo Biogas Tønder bliver færdigt i 2018: "Det er 100 procent sikkert"

Envo Biogas Tønders byggeri har ligget stille i lang tid. Det skyldes en verserende voldgiftssag med entreprenør Per Aarsleff. Men nu skulle en genoptagelse af byggeriet være nært forestående, oplyser Envo-direktør Bo Asmussen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Der er lys for enden af tunnelen. Godt nok har en verserende voldgiftssag omkring Envo Biogas Tønder trukket længe ud, men Envo-direktør lover nu, at anlægget bliver færdigt og taget i brug i det kommende år.

TØNDER: Efter i lang tid at have ligget meget stille, er der nu tegn på, at byggeriet af Envo Biogas Tønder igen kommer op i omdrejninger.

I den seneste tid har en verserende voldgiftssag lagt låg på arbejdet, men Envo-direktør Bo Asmussen oplyser, at entreprenørfirmaet Ommen & Møller gennem den sidste halvanden måned har udbedret skader i betonen, der udgør de underjordiske lagerrum under det kommende biogasanlæg.

Voldgiftssagen er ikke afsluttet endnu, og Asmussen er ganske fåmælt i sagen. Indtil en afgørelse foreligger fra en dommer kan og vil Envo ikke udtale sig om sagen. Eller som Envo-direktøren udtrykker det:

- Det er praksis for Envo ikke at adressere juridiske slagsmål i pressen, men udelukkende i retten.

Annonce
 

Envo Biogas Tønder

Envo Biogas Tønder skal hvert år bruge 930.000 ton biomasse til fremstillingen af biogas.Af de 930.000 ton udgør 700.000 ton husdyrgødning, som hentes i en radius af 25 kilometer fra Solvig.

De resterende 230.000 ton skal bestå af energiafgrøder og industriaffald.

Anlægget får 40-45 ansatte - heraf udgør chauffører 25-30 mand.

Budgettet på Envo Biogas Tønder er cirka 550 mio. kr.

Anlægsarbejdet blev påbegyndt i 2015 og ventes afsluttet i slutningen af 2018.

Byggepladsen har længe stået tom og forladt, og færdiggørelsen er udskudt gang på gang. Men nu garanterer Envo-direktør Bo Asmussen, at anlægget kan tages i brug i løbet af 2018. Foto: Lone Rytter

Sugespids

Til gengæld vil Envo-direktøren gerne fortælle, at man i starten af det nye år tager kontakt til de knapt 90 leverandører - landmænd - der skal levere de årligt 700.000 ton husdyrgødning til produktionen af biogas.

Landmændene skal alle i løbet af det kommende år have installeret en såkaldt sugespids, der benyttes, når der skal afhentes gødning hos de respektive landmænd. Desuden skal enkelte landmænd have ekstra tanke til opbevaring af gødningen, oplyser Asmussen.

Offentligheden blev første gang præsenteret for det storstilede byggeri i efteråret 2012.

Som det fremgår af billedet, har efterårets store vandmængder sat sit præg på byggepladsen i Solvig. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Prins og investor

Spadestikket til Envo-byggeriet i Solvig blev i september 2014 i fællesskab og med tv-dækning taget af prins Joachim, borgmester Laurids Rudebeck, investor Jose Cartellone og direktør for Envo Group, Bo Asmussen.

Siden har der været meget røre og snak omkring byggeriet, der dog har haltet gevaldigt efter tidsplanen. Det er blevet spået færdigt i både 2015, 2016 og 2017 uden at det er blevet en realitet.

Men nu skulle det være ganske vist.

Voldgiftssagen synger på sidste vers, og uden at sætte dato på færdiggørelse og ibrugtagning af det enorme anlæg, der er budgetteret til 550 millioner kroner, så tør Bo Asmussen i dag love så meget, at det bliver færdigt inden for de næste 12 måneder og tre uger.

- Anlægget bliver sat i drift i slutningen af 2018. Det er 100 procent sikkert, siger Bo Asmussen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Varde For abonnenter

Borgmester om ulovligheder i børnehave: - Jeg har bedt mine direktører kigge sagen igennem

Annonce