Annonce
Aabenraa

Olieudslip får ikke retsligt efterspil - men ansvaret og regningen skal stadig placeres

Der måtte en større oprensning til langs strandene i Hostrupskov efter olieforureningen. Foto: Aabenraa Brand- og Redning.
Det var ikke 30, men kun tre-fem kubikmeter olie, der løb ud i Aabenraa fra Ensted Olieterminal lørdag den 4. januar. Det fastslår direktøren. Ansvaret for uheldet er ikke placeret endeligt endnu.

Aabenraa: Det er nu godt og vel tre uger siden, der ved et uheld slap vakuumolie ud ved Ensted Olie Terminal, og det ligger nu fast, at uheldet ikke skyldes en lovovertrædelse.

Det fastslår vicepolitiinspektør Preben Westh, som har stået for politiets undersøgelse af hændelsen.

- Intet tyder på, at alt ikke har været, som det skal, siger han.

Dermed bliver der ikke noget retsligt efterspil, men det skal stadig fastslås, hvem der har ansvaret for uheldet. Det er nemlig forureneren, der skal betale for den omfattende rensning af strandene ved Hostrupskov, som var nødvendig efter olieudslippet.

Uffe Kirk, der er direktør for Inter Terminals Denmark, som driver Ensted Olie Terminal, EOT, forklarer, at der stadig er en efterforskning i gang af, hvad der egentlig skete.

- Vi kigger på, hvad der kan gøres for at hindre et lignende uheld, forsikrer han.

Annonce

Hjælp fra nye både

Beredskab Sønderjylland måtte have hjælp fra Beredskabsstyrelsens mandskab i Haderslev for at få fjernet olien fra Aabenraa Fjord.

Hændelsen gav Beredskabsstyrelsen mulighed for at afprøve nogle nye små lavbundede fartøjer, der er udviklet specielt til bekæmpelse af forurening på lavt vand.

Mindre mængde

Uffe Kirk oplyser i øvrigt, at mængden af olie, der slap ud ved uheldet, ikke er 30 kubikmeter som først antaget.

- Det var snarere mellem tre og fem kubikmeter, siger han.

Uheldet skete tidligt om morgenen lørdag den 4. januar, hvor det blæste meget kraftigt. Det bevirkede, at skibet Stone 1, der var ved at laste vakuumolie, rev sig løs fra fortøjningen.

De knækkede de såkaldte lastearme, og der nåede at løbe olie ud i fjorden, inden der blev lukket for hanerne.

Henning Jo Jensen, der er næstformand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Aabenraa Kommune, har været en tur langs med stranden i Hostrupskov, og han har rosende ord til oprydningen.

- Der er brugt mange mandetimer på den oprydning. De har gjort det godt, og der er ikke umiddelbart noget at se langs stranden, fortæller han.

Danmarks Naturfredningsforening vil dog fortsat holde et skarpt øje med virksomheder, der spilder olie i fjorden. Uheldet den 4. januar i år var nemlig ikke et enkeltstående tilfælde.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nordtyskland

Lagerhal gik op i flammer

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce