Annonce
Læserbrev

Er Aabenraa omsider klar til sit fyrtårn

Læserbrev: Jeg synes, vi har set mange spændende udviklinger i Aabenraa de seneste år. Vi har set en flot byudvikling med ”Fremtidens Aabenraa”, der er gang i udviklingen af den nordlige del af gågaden, vi har fået en fornem Strandpromenade, en ARENA ved Idrætshallen og en campus-rambla omkring dyrskuepladsen.

Sydhavn blev ikke fyldt op, og Aabenraa Havn er ved at udvide ved Enstedværket. Alt sammen spændende udviklinger. Men dog ikke mere end man ser i tilsvarende byer landet over. Ikke noget ”Fyrtårn”, som sætter Aabenraa på danmarkskortet.

På museumsområdet har vi set en flot udvikling af Kunstmuseet Brundlund Slot og en forventning til en udbygning til Franciska Clausens samling. Kulturmuseet med sin flotte søfartssamling har nærmest ligget stille. Men kan vi alligevel omsider se konturerne af det manglende ”Fyrtårn” dukke op?

Med optimisme læste jeg udvalgsformanden for kultur- og fritidsudvalget, Lars Kristensen (V), fortælle i JydskeVestkystens søndagsudgave den 6. oktober, at ”der arbejdes med en samlet løsning for byens to museer, så både kunsten og kulturhistorien, som Søfartsmuseet repræsenterer, løftes”. Lars Kristensen siger også: ” Det er det, der giver mening i min verden”.

Vi kan samtidig læse, at direktøren for Museums Sønderjylland, Henrik Harnow, ”glæder sig over der er kommet at der er kommet skred i planerne”.

Mange vil glæde sig over, at der forhåbentlig omsider tegner sig en løsning på museumsområdet. Jeg tror på, at visionær præsentation af kunst og kulturhistorie i en markant bygning på en markant placering vil kunne skabe det ”Fyrtårn”, som Aabenraa stadig mangler og fortjener!

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

112

Mand straffet for at kaste med sin hund

Annonce