Annonce
Læserbrev

Er der afsætning til gassen

Læserbrev: Når en læserbrevsskribent for nylig spørger: Hvis der ikke er afsætning til gassen, hvorfor så producere den?, så kan vi berolige med, at der er aftalepligt i gasnettet.

Når anlægget kører på max belastning, vil det producere 2000 m³ metan i timen, hvilket kan omregnes til en max produktion på 17,5 mio. m³ metan årligt. Sæsonudsving betyder imidlertid, at vi samlet set forventer at producere 10 mio. m³ metan årligt. Hvis der brændes gas af, er det i tilfælde af at gasnettet af en eller anden årsag ikke kan aftage gassen, hvorfor den lovpligtige fakkel til afbrænding tages i anvendelse. Det kan for eksempel ske i opstartsfasen.

Mængden af metan afhænger af, hvad man "fodrer" anlægget med. Vi søger om tilladelse til at fodre med vegetabilske landbrugsbaserede restprodukter, og vi budgetterer med en høj opholdstid på cirka 80 dage. Man kunne også vælge at fodre med fx slagteriaffald, der kan reducere opholdstiden markant, faktisk ned til 12 dage. Det ønsker vi imidlertid ikke. Det er en beslutning, vi har taget, fordi vi ønsker et anlæg, der bygger på det lokal landbrugs restprodukter - og fordi vi ønsker at leve venligt side om side med naboer og ikke genere mere end højst nødvendigt.

Det er rigtigt set, at vi investerer mere end 200 millioner kroner i den grønne omstilling, og forventer et afkast. Det bliver dog ikke på bekostning af miljøet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Annonce