Annonce
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Illustration: Gert Ejton
Annonce

Julen er hjerternes fest. Men julen er for en del mennesker også højtiden for bristede hjerter, ensomhed og depression, og coronaen øger problemerne i år.

Så lad os overveje, om vi har en ledig plads til et menneske i vores lille sociale boble. Og hvordan fællesskabet kan komme stærkere ud på den anden side af coronaen. For Tove var mødet med skraldemanden den eneste sociale kontakt.

Hun sad ved vinduet og ventede. Og når hun hørte skraldebilens velkendte motorlyd, gik hun ud i indkørslen og hilste på skraldemanden for i det mindste at veksle et par ord med et andet menneske. Efter nogle få sætninger om vejret hastede skraldemanden videre, og de ønskede hinanden ”god dag”.

Men dagene var alt andet end gode for Tove, for ensomheden var næsten uudholdelig, allerede da Danmark lukkede ned i foråret på grund af corona. Dengang gik skolelukninger hårdt ud over de unge, hvoraf næsten hver tredje følte sig ensom. I efteråret har de langvarige corona-restriktioner vist sig i høj grad også at ramme de midaldrende, da mere en hver femte føler sig ensom.

Det viser tal fra HOPE-projektet på Aarhus Universitet. I forvejen – før corona-krisen – følte omkring 350.000 danskere sig ofte ensomme, og for dem er situationen forværret, fordi idræts-, kultur- og foreningsaktiviteter fortsat er lukket ned. I nogle aldersgrupper er følelsen af ensomhed fordoblet under coronaen.

Det kan få alvorlige konsekvenser på længeres sigt både for det enkelte menneske og for samfundsøkonomien. Ensomhed går både ud over det fysiske og psykiske helbred. Og ensomhed er forbundet med bekymringer, dårlig søvn, angst, depression, selvskade og selvmord. Vi har et fælles ansvar for at sætte ind imod ensomhedsepidemien – både fra politisk side ved at udvikle en national ensomhedsstrategi, fra det offentlige, fra civilsamfundets side og som medmennesker.

Heldigvis er der politisk bevågenhed på problemet, og Folketinget har for nylig afsat 50 millioner kroner til en forstærket indsats mod ensomhed. KFUM’s Sociale Arbejde modtager blandt andet fem millioner kroner til at videreføre indsatsen Social Drive Out. Det var igennem den vi mødte Tove, og mange andre mennesker, der lever uden for de små og store fællesskaber.

I Social Drive Out samarbejder vi med kirker, kommuner, andre organisationer og en masse frivillige mennesker lige fra hjemmehjælperen til automekanikeren om at finde og støtte isolerede mennesker. Indsatsen har ugentligt bragt mad, fornødenheder, nærvær og tilbud om rådgivning og støtte ud til op imod 2000 mennesker i 180 yderområder af Danmark. Vi vidste godt, at ensomhed, psykisk sygdom, misbrug og sociale problemer allerede før corona-krisen var udbredt både i byer og på landet. Men vi blev alligevel overraskede over det armod og den knugende ensomhed, vi mødte mange steder. Og det stod os hurtigt klart, at det, mange mennesker har allerstørst behov for under corona-krisen, er nærvær.

I kraft af Social Drive Out spirer fællesskaber og omsorg, som rækker ud over det ugentlige arrangement. Mennesker skaber netværk og tager sig af hinanden. For eksempel faldt en ældre mand i sit eget hjem og brækkede hoften, men han blev opsøgt og hjulpet af de mennesker, som havde lært ham at kende. Heldigvis, for ellers havde han sikkert ligget alene endnu, som han selv sagde. Nu nærmer vi os julen, som mange forbinder med hygge, nærvær, gaver og familietraditioner. Men for mennesker på samfundets kanter kan det være en mørk tid at gå i møde. Økonomisk kan de ikke leve op til forventninger om lækker mad og gaver. Og mange har slet ingen at hygge og udveksle gaver med.

Juletiden er ekstra svær for sårbare mennesker. Sociale caféer og væresteder landet over forsøger at fastholde traditionerne med julearrangementer, hygge og samvær, så de kan fungere som en livline og et lys i mørket. Lukning af de sociale tilbud har aldrig været en mulighed for KFUM’s Sociale Arbejde under corona-krisen. Her gælder det om at finde vej, så børn, unge og voksne kan ikke efterlades alene med sårbarhed og livskriser. Så samtidig med, at vi er fælles om at begrænse smittespredning, går livet videre. Men det er på flere måder på en mere barsk vis end normalt. Ud af corona-krisen er sprunget nye initiativer og strømninger, og fællessang og anderledes fællesskaber er opstået. Vi har fået en styrket bevidsthed om nærværets betydning. De fleste af os har oplevet en flig af følelsen af isolation og ensomhed i eget liv, og hvad det vil sige at føle sig afskåret fra fællesskabet med andre mennesker. Den indsigt forpligter os alle.

Morten Skov Mogensen

Lad os håbe – og arbejde for – at fællesskabet kan komme styrket ud af krisen. For uanset om der kommer en vaccine mod corona, så virker den ikke imod ensomhed og isolation. Under corona-krisen skal vi udvise samfundssind og holde os i små sociale bobler. De kommende vintermåneder bliver på flere måder en test på udholdenhed. Jeg håber, at testresultatet viser, at samfundssind og medmenneskelighed kan gå hånd i hånd og vise sin styrke og sit værd. At vi som samfund og individer formår at skabe pladser til hinanden i boblerne – også for dem, der plejer at stå udenfor.


De kommende vintermåneder bliver på flere måder en test på udholdenhed. Jeg håber, at testresultatet viser, at samfundssind og medmenneskelighed kan gå hånd i hånd og vise sin styrke og sit værd. At vi som samfund og individer formår at skabe pladser til hinanden i boblerne – også for dem, der plejer at stå udenfor.


Den bedste julegave, vi kan give et ensomt menneske, er en invitation ind i fællesskabet. Så når nu sundhedsanbefalingerne lyder, at vi skal etablere små fællesskabsbobler, så er det vel nu, at vi hver især skal overveje, om ikke der er en ledig plads i vores boble, så ingen er efterladt alene i deres egen boble. Det er det, vi gør nu, der sætter spor i hinandens hjerter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Tosprogede elever får lavere karakterer, og færre på Kolding Gymnasium har forældre med videregående uddannelse

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Navne For abonnenter

Edel er ny leder på Koldinghus: Som barn tænkte jeg, at når jeg bliver voksen, så køber jeg slottet og flytter ind

Annonce