Annonce
Sydjylland

Er du klædt ordentligt på til aktieturbulens?

Thomas Lindberg Henriksen, Sydbank
Annonce

Vi er ikke engang halvvejs i 2020, men det har allerede vist sig som et bemærkelsesværdigt år. Corona-krisen vil uden tvivl gå over i historien, og det er endda før, at vi for alvor har oplevet de afledte økonomiske konsekvenser af krisen.

På de finansielle markeder er alt imidlertid tilbage ved det normale. Hov vent, hvad? Kan det virkelig passe?!

Svaret er ja, hvis man for eksempel tager udgangspunkt i det danske C25-indeks, der er Danmarks eliteindeks bestående af landets mest handlede aktieselskaber. Fra årets start og indtil investorerne gik på Kr. himmelsfartsferie onsdag aften i sidste uge er eliteindekset nemlig steget med ca. 4,93 procent.

Afkastet ser jo nydeligt ud, men de der følger aktiekurserne vil vide, at det pæne afkast skjuler det sande billede. Fra 19. februar og frem til 23. marts faldt indekset nemlig med cirka 28 procent, hvorefter det er steget med cirka 33 procent frem til lukkekursen i onsdags. Voldsomt ned. Voldsomt op igen. Og hurtigt.

Selv for en bankmand med mange års erfaring fra den finansielle sektor er det usædvanligt at overvære en aktienedtur og et aktiecomeback af den karakter. I januar var næsten alt, som det plejer. I marts blev vi kontaktet af mange bekymrede kunder, der frygtede for deres pensionsopsparing. I maj er vi tilbage ved udgangspunktet fra januar plus fem procent.

Opmærksomme læsere vil vide, at jeg allerede behandlede emnet i en klumme i starten af april, hvor jeg delte Sydbanks anbefaling om at tage det roligt og undgå at handle i panik. Rådet var dengang at have is i maven og være tro mod sin langsigtede investeringsstrategi, også i tider med usikkerhed og bølgegang på de finansielle markeder. Investorer, der fulgte rådet, må glæde sig over, at de undlod at sælge ud på lavere kursniveauer.

Rådet gælder fortsat, for der er bestemt en risiko for, at de voldsomme udsving i den kommende tid vender tilbage til de finansielle markeder. Det skyldes, at aktiekurserne er vendt tilbage til de høje niveauer fra årets start, uden at den underliggende økonomi er fulgt med. Ingen ved præcist, hvordan økonomien kommer til at se ud i de kommende kvartaler, for vi har aldrig før prøvet at lukke hele verden ned, sådan som det har været tilfældet under coronakrisen.

Når aktieinvestorernes håb møder de økonomiske realiteter i de kommende kvartaler, kan det således give anledning til turbulente perioder med bølgegang på aktiemarkederne. Derfor er det aktuelt at få fulgt ordentligt op på, om man som privat investor ligger investeret med den rette mængde risiko. Med andre ord, om man har den rette investeringsprofil.

Helt grundlæggende handler det om at gøre sig klart, hvor stor en risiko man som investor kan acceptere. Risikotolerance er et helt centralt tema i bankens rådgivning af investeringskunder og danner grundlag for kundens investeringsstrategi. Når strategien er lagt, gælder det om at følge den, og helt ignorere de frygtsomme mavefornemmelser der naturligt opstår, når markedet svinger op og ned.

Ender man med at påtage sig mere risiko, end man reelt kan tåle, risikerer man i bedste fald at sove dårligt om natten, og i værste fald at skulle skifte hest midt i vadestedet, hvilket kan vise sig at blive rigtig dyrt. Ingen af delene er særligt hensigtsmæssige.

Kursfald og store kursudsving har typisk tendens til at påvirke investorers mentale tilstand på to måder: først ved at skabe frygt og dernæst ved at fremprovokere en reaktion. Forskning viser, at oplevelsen af at lide et økonomisk tab er forbundet med stort mentalt ubehag. Derfor kan man som investor blive fristet til at reagere i forsøget på at begrænse tabet, også selvom reaktionen ikke er hensigtsmæssig. En uhensigtsmæssig reaktion kan for eksempel være, når en investor efter et betydeligt kursfald beslutter sig for at sælge ud af sine aktier, måske netop på det tidspunkt hvor aktiekurserne er ved at nå en naturlig bund. Dermed realiserer investoren et økonomisk tab. Samtidig går vedkommende glip af den fremtidige stigning, hvis det senere viser sig, at aktiekurserne var kommet for langt ned.

Gennem min karriere har jeg oplevet mange eksempler på investorer, der har ladet sig rive med af en panisk stemning og har solgt ud på uheldige tidspunkter. Det kan være fristende i øjeblikket, men det kan nemt vise sig at blive meget dyrt, da man dermed går glip af en fremtidig kursstigning, for eksempel magen til det comeback vi har set i de to seneste måneder på aktiemarkedet.

Til gengæld giver det en herlig ro i maven hos en investor at vide, at man ligger med den rette risiko i sine investeringer, hvilket gør det nemmere at håndtere store kursudsving på aktiemarkederne. Jeg skrev nemmere, og ikke nemt, for man kan stadig blive lidt svimmel af store kursudsving på de finansielle markeder, og det er okay, blot man holder solidt fast i sin langsigtede investeringsstrategi og undgår at handle i panik.

Akrivfoto: JFM
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Venstre blæser til kamp mod overnatningskrav: Koster turistbranchen milliarder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce